Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demokraternas-talman-vi-korsar-rubicon/

Världen

Demokraternas talman: Som att korsa Rubicon

Nancy Pelosi Foto: Mandel Ngan/AFP

Demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi beskriver tisdagens beslut som att ”korsa Rubicon”. Det är en oåterkallelig början på en ny, hård strid mot Donald Trump, där Pelosi själv tar befälet. Eftersom det är osannolikt att Trump avsätts handlar debatten i USA nu främst om konsekvenserna för presidentvalet nästa år.

Oavsett hur utredningen om riksrätt mot Donald Trump slutar så är politiska experter i USA överens om att den kommer att prägla presidentvalet nästa år. En förklaring till att Nancy Pelosi och många andra ledande demokrater undvek riksrätt under Robert Muellers tidigare utredning om Trump var att det inte fanns något brett stöd bland det amerikanska folket. I somras visade en opinionsmätning av Washington Post/ABC att 59 procent av amerikaner var emot riksrätt då, medan 37 procent var för det.

Tidiga opinionsmätningar om Trump och Ukraina tyder på att stödet kan vara starkare nu, om det väl bevisas att Trump brutit mot lagen. 55 procent av amerikanska väljare säger att de stöder riksrätt om anklagelserna mot Trump stämmer, medan 28 procent är emot, i en färsk mätning av Yougov. På tisdagen röstade även senaten enhälligt för att kräva att Trump offentliggör utskriften från samtalet med Ukrainas president, som ligger till grund för Pelosis beslut om riksrätt. Politiska veteraner poängterar att demokraterna kommer att behöva en juridisk tungviktare för att vägleda dem genom riksrättsprocessen. Där är två tänkbara namn Sally Yates, tidigare tillförordnad justitieminister, och Preet Bharara, tidigare chefsåklagare i New York.

Att ställa Trump inför riksrätt utan att lyckas avsätta honom kan orsaka en politisk rekyl. När republikanerna ställde Bill Clinton inför riksrätt 1998 misslyckades de med att avsätta honom, vilket stärkte demokraterna i kongressvalet samma år och tvingade Newt Gingrich, som var republikanernas talman i representanthuset och den som drivit processen för riksrätt, att avgå. Det är likaså en högoddsare att demokraterna lyckas avsätta Trump med riksrätt, då republikanerna har en majoritet i senaten. För att avsätta presidenten behöver 15 republikaner i senaten rösta för det. Hittills har bara en republikansk senator, Mitt Romney, uttryckt någon oro över Trumps kontakter med Ukraina.

Läs mer: Utredning om att ställa Donald Trump inför riksrätt inleds 

Donald Trumps valkampanj såg omedelbart en potential i Pelosis beslut då de snabbt skickade ut meddelanden för att samla in donationer i kölvattnet av nyheterna, och upprättade vad de kallar en ”fond för försvaret mot riksrätt”. Reaktionerna på beslutet i USA har annars främst handlat om huruvida det kan gynna eller skada Trump och republikanernas chanser i valet nästa år. Nancy Pelosis tidigare argument mot riksrätt har varit att det riskerar att skapa en motreaktion från Trumps väljare. Men hon tycks nu ha gjort kalkylen att det är mer riskabelt att uppfattas som passiv och feg i konflikten med Trump.

– Det verkar finnas oändligt med frågor och konflikter som hetsar upp Trumps kärnväljare. I kontrast har demokraternas kärnväljare sett dem vika sig och vela och det är tydligt att de tröttnat på det, skrev David Weigel på Washington Post.

Kort sagt tyder det mesta på att Donald Trumps kärnväljare kommer att vara mobiliserade oavsett vad som händer inför valet, så demokraterna gör bedömningen att det är lika bra att de mobiliserar sina egna kärnväljare, snarare än att sikta på att vinna diffusa mittenväljare.

Att många konservativa och mittenorienterade demokrater stöder riksrätt tyder på att de inte är allt för oroliga över att inte bli omvalda nästa år. Sju mittendemokrater skrev i veckan en debattartikel i Washington Post där de argumenterade för riksrätt. Bland annat Jim Cooper, en av kongressens mest konservativa demokrater, stöder nu riksrätt, med argumentet att Trump ”än en gång bjudit in en utländsk aktör för att underminera vår valprocess”. På kort sikt kan Pelosis besked även få konsekvensen att Joe Biden försvagas i demokraternas primärval, eftersom utredningen kommer att ge Trump och hans hejarklack i högerpopulistiska nyhetsmedier en ursäkt att uppmärksamma Biden-familjens affärer med Ukraina.

Det kan gynna hans två främsta utmanare, Elizabeth Warren och Bernie Sanders. Hur det i sin tur påverkar demokraternas chanser att vinna nästa år återstår att se. Än så länge har det gjorts 70 opinionsmätningar om ett potentiellt presidentval mellan Biden och Trump. Biden har haft ledningen i 70 av dem. Opinionsmätningar så här långt i förväg är sällan pålitliga, men det kan förklara varför Trump ansåg det värt att riskera ett potentiellt lagbrott för att leta efter skadlig information om Biden.

Martin Gelin: Osannolikt att Trump avsätts