Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demonstranter-i-hongkong-varnar-for-blodshamnd/

Världen

Demonstranter i Hongkong varnar för blodig hämnd

Foto: Mehdi Chebil

HONGKONG. Ilskan kokar i Hongkong efter att en 18-årig student sköts i bröstet med skarpa skott i protesterna samma dag som Folkrepubliken Kina firade 70 år. Med skottet överträddes en ny gräns och radikala demonstranter varnar nu för en blodig hämnd. Vid 18-åringens skola strejkade eleverna från lektionerna på onsdagen.

Ett chockat folk vaknade upp i Hongkong efter tisdagens våldsamma protester. För första gången sköt polisen skarpt mot en demonstrant. 

Filmer från händelsen visar hur 18-åriga Tsang Chi-Kin iklädd gasmask med rosa filter tillsammans med en grupp svartklädda demonstranter går till attack mot en polis som faller till marken. De sparkar på honom och slår med något som ser ut mot järnrör. Efter några sekunder får polisen förstärkning av en kollega som riktar sin pistol mot demonstranterna. Tsang Chi-Kin slår ett slag mot polisen, i nästa nästa sekund ligger han på marken och klagar på smärtor i bröstet. 

Händelsen är ytterligare en upptrappning i det våld som pågått i Hongkong sedan protesterna inleddes i juni. Polisen försvarar agerandet som helt lagligt och rimligt. Polisens liv var hotat, enligt polischefen Stephen Lo.

Bild 1 av 3 Skolkamrater till den skjutne pojken.
Foto: Mehdi Chebil
Bild 2 av 3
Foto: Mehdi Chebil
Bild 3 av 3
Foto: Mehdi Chebil

Men eleverna på skolan i Tsuen Wan, en arbetarstadsdel runt 30 minuters bilfärd från Hongkongs skinande skyskrapor, där Tsang Chi-Kin är elev är skeptiska. Deras förtroende för polisen är noll. De pekar på att polisen sagt att 18-åringen träffades i axeln, men att läckta röntgenbilder visar att skottet tog i den vänstra delen av bröstkorgen, nära hjärtat. 

– Polisen ljuger och skyddar sina egna. Jag tycker de borde be honom och hans föräldrar om ursäkt. Polisen höll i en pistol, han hade bara ett metallrör. Vi har ingen chans att försvara oss, säger 17-åriga Cherry Yuen som är vän med Tsang Chi-Kin.

Cherry Yuen. Foto: Mehdi Chebil

Hon och de andra eleverna vid skolan strejkade från lektionerna på onsdagen i protest mot polisens agerande. Iklädda sina skoluniformer med blåvitrutiga kjolar och vita skjortor gick de ut ur klassrummet med prydligt nedtecknade budskap som ”varning: sluta förtrycka studenter”. De flesta bar ansiktsmask för att skydda sin identitet. En del vill inte att föräldrarna ska få veta att de deltar. 

– Min pappa är emot att jag skippar lektionerna, men jag gör det ändå, säger Cherry Yuen.

Hon beskriver Tsang Chi-Kin som en modig person som gillar att spela basket och som har engagerat sig i protesterna ända sedan de inleddes i juni. Modig brukar vara ordet som används för personer som går i frontlinjen för protesterna.

– Han har hela tiden kämpat för frihet och försvarar de som är svaga, säger Cherry Yuen.

Bild 1 av 2 Poliser och demonstranter i Hongkong under protesterna som sammanföll med Kinas 70-årsdag.
Foto: Nicolas Asfouri/AFP
Bild 2 av 2 Brinnande barrikader i Hongkong.
Foto: Mark Ralston/AFP

Tisdagen blev en av de mest våldsamma i Hongkong sedan demonstrationerna i Hongkong startade. Över 100 personer fördes till sjukhus, 180 greps och 25 poliser skadades. 

Demonstranter kastade brandbomber, använde frätande vätska, tände eldar och gick till attack mot polisen. Polisen svarade med tårgas, vattenkanoner, gummikulor – och skarpa skott. Under kvällen avfyrades sex varningsskott, fler än under någon annan protestkväll. 

– Jag hade aldrig trott att polisen skulle skjuta skarpt. Jag är så arg att de sköt mot min klasskamrat. Han är en modig och hjälpsam person, säger en elev som döljer ansiktet i en huva och inte vill uppge sitt namn.

Läs mer: Tusentals i protest efter Hongkongskjutning 

Demonstranterna förklarar sina alltmer våldsamma metoder med att fredliga protester inte gett några resultat. Cherry Yuen skräms av den upptrappade situationen. Men hon tänker inte sluta protestera. 

– Vi har inget val. Vi måste fortsätta kämpa för frihet och demokrati, säger hon precis som många andra jag träffar.

Demonstrationer vid Tsang Chi-Kins skola. Foto: Mehdi Chebil

Tsang Chi-Kin har opererats och läget uppges stabilt. Men händelsen har eldat på den redan heta stämningen och demonstranter i frontlinjen varnar nu för ytterligare upptrappning i våldet. Det talas om blodshämnd.

– Om inte regeringen går med på våra krav och polisen utreds kommer vi att slå tillbaka. Det här betyder krig. Tsang Chi-Kin behandlades som skräp. Det var mordförsök, varför skulle man annars skjuta så nära hjärtat, säger en maskerad man vid en presskonferens som hålls utanför skolan. 

Polisens agerande under tisdagen kritiserades av flera politiker i väst, däribland Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab som menade att skottet var omotiverat. Kritik kom även från Amnesty och Joshua Wong, känd aktivist i Hongkong. 

”Hongkong har förvandlats till en polisstat. Paramilitära krafter tog helt över staden”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/joshuawongcf/status/1179035133946413056

Kina däremot anklagar demonstranterna för att hetsa upp stämningen och förstår inte hur väst kan kritisera polisens agerande. 

– Hongkongs polis var tvingad att skjuta mot de som attackerade för att rädda sig själva och sina kollegor, efter att ha attackerats, omringats och hotats till livet av folkhopen, skriver Kinas ministerium för Hongkong i ett uttalande.

Läs mer: Kinas jubileum en rekordstor styrkedemonstration