Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 11:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demonstranter-i-sudan-planerar-for-ny-jattemarsch/

Världen

Demonstranter i Sudan planerar för ny jättemarsch

Demonstranter framför militärhögkvarteret i Sudan. Foto: Ozan Kose/AFP

Diskussionerna kring Sudans framtid fortsatte på tisdagen med ett möte mellan det militära övergångsrådet och den största protestgruppen i Sudan. Samtidigt kallar proteströrelsen till en ny marsch som man hoppas ska samla en miljon deltagare.

Rätta artikel

Trots att det gått nästan tre veckor sedan diktatorn Omar al-Bashir störtades och ett militärråd tog över har Sudan inte lyckats hitta en lösning på vilken väg landet ska ta.

Protesterna framför militärhögkvarteret fortsatte också under tisdagen trots att en talesperson för det hårt kritiserade militärrådet dagen före sagt att ”situationen skulle normaliseras”, alltså att demonstranterna måste bort för att vägar och järnvägsspår åter ska kunna öppnas.

Protestorganisationen Allians för frihet och förändring ska enligt Sudan Tribune ha sagt att man förstår situationen och kommer att lämna platsen ”när de känner sig beredda”.

Kritiken från proteströrelsen, som inte tänker flytta sig från området utanför militärhögkvarteret, gäller militärens plan på en tvåårig övergångsregering styrd av det nu sittande militärrådet.

De protesterande vill ha ett helt civilt råd, inte som nu där sju av tio är militärer. Och det omedelbart.

På tisdagen kallade Allians för frihet och förändring till en protestmarsch redan nu på torsdag där man hoppas samla minst en miljon deltagare.