Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demonstranter-missnojda-med-algeriets-nye-president/

Världen

Demonstranter missnöjda med Algeriets nye president

Bild 1 av 2
Foto: Ryad Kramdi/AFP
Bild 2 av 2
Foto: RYAD KRAMDI

Tusentals personer demonstrerade i Algeriet på tisdagen mot att Abdelkader Bensalah utsetts till övergångspresident.

Många anser att han tillhör samma maktelit som Abdelaziz Bouteflika, som förra veckan föll till föga för protesterna och avgick efter nästan 20 år som president. 

Rätta artikel

Beslutet från parlamentets två kammare att utse 77-årige Abdelkader Bensalah, talman för parlamentets övre kammare, till övergångspresident möttes genast av demonstrationer i Algeriets huvudstad Alger. 

Bland demonstranterna finns uppfattningen att den nytillträdde Bensalah representerar det gamla styret i landet. 

Protesterna riktades inledningsvis mot Bouteflika, men har gradvis kommit att handla om att demonstranterna vill få bort hela den politiska eliten, kallad ”le pouvoir”, som man menar präglas av korruption och svågerpolitik.

– Bensalah, och samtliga ledamöter i parlamentets övre kammare, kommer att nobbas av folket, säger den algeriske statsvetaren Rashid Grim till nyhetsbyrån AFP.

På bilder från huvudstaden som kablades ut av nyhetsbyråer på tisdagen ser man hur kravallutrustad polis ingrep mot demonstranterna, bland annat med vattenkanon. På andra håll verkar sammandrabbningar ha uteblivit – vittnen som nyhetsbyrån Reuters talat med beskrev en lugn demonstration. 

Flera oppositionspartier bojkottade tisdagens möte i parlamentet för att visa sitt motstånd mot valet av Bensalah.

En stor fråga är nu hur Algeriets militär, som är en viktig faktor, om än i de politiska kulisserna, ska ta emot beskedet. Militärens högste ledare, arméchefen Ahmed Gaed Salah har tidigare visat sitt stöd till proteströrelsen, och sagt att den förra presidenten Bouteflika varit olämplig som president på grund av sin dåliga hälsa.

– Vägen ut ur krisen finns i Artikel 102, har han tidigare sagt i ett tv-sänt tal och syftade på den paragraf i landets konstitution som kan förklara en president obehörig att styra.

Enligt algerisk grundlag får en övergångspresident styra landet i högst tre månader. Innan dess måste ett nytt val hållas. 

– Vi måste jobba för att det algeriska folket ska kunna välja sin president så snart som möjligt, sa Bensalah i parlamentet under tisdagen.

Han passade också på att tacka armén och säkerhetstjänsten för deras arbete. Senare lovade han i ett tv-sänt tal att det ska hållas fria val i landet i jakten på ett ”ett nytt Algeriet”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Erik Ohlsson: Algerierna vill ha bort svågerpolitiken och bossväldet