Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demonstranter-sprejade-presidentpalats-blodrott-i-protest-mot-mans-vald-mot-kvinnor/

Världen

Demonstranter sprejade presidentpalats blodrött i protest mot mäns våld mot kvinnor

Demonstranter i Mexico City protesterade mot det eskalerande antalet kvinnomord i landet genom att bland annat spreja presidentpalatset med blodröd färg.
Demonstranter i Mexico City protesterade mot det eskalerande antalet kvinnomord i landet genom att bland annat spreja presidentpalatset med blodröd färg. Foto: Ginnette Riquelme/AP

Under paroller som ”Inte ett mord till” och ”Vi kräver ansvarsfull journalistik” demonstrerade kvinnor i Mexico City mot det ökande våldet mot kvinnor och pressens vana att publicera bilder på mordoffren. 

Presidentpalatset sprejades med blodröd färg.

Hundratals demonstranter, huvudsakligen kvinnor, protesterade på alla hjärtans dag i Mexico City mot mäns våld mot kvinnor och mot oansvariga publiceringar av bilder på brottsoffer.

Demonstranterna sprejade orden ”estado feminicida”, ”en stat av kvinnomord”, på presidentpalatsets port, som också färgades blodröd. Därefter marscherade de till tidningen La Prensas redaktion för att protestera mot publiceringen av extremt obehagliga bilder på ett kvinnligt mordoffer.

Utanför redaktionen sattes några fordon i brand. Tidvis blev det spänt mellan polis och demonstranter.

Upprördheten över det stora antalet kvinnomord i Mexiko har tilltagit den senaste tiden. Det som initierade fredagens protestmanifestation var ett uppmärksammat, mycket brutalt mord på en 25-årig kvinna, Ingrid Escamilla, i söndags.

Mördaren, hennes partner, hade flått och stympat sitt offer. Efteråt publicerade flera tidningar bilder på den svårt sargade kroppen. La Prensa var en av de tidningar som hade en sådan bild på sin förstasida.

Upprördheten över det stora antalet mord på kvinnor har tilltagit på sistone.
Upprördheten över det stora antalet mord på kvinnor har tilltagit på sistone. Foto: Ginnette Riquelme

Under marschen höll demonstranterna upp plakat med budskap som ”Inte ett mord till”, ”Sexism dödar”, ”Vi kräver ansvarsfull journalistik” och ”Ingrid har inte dött – vi är alla Ingrid”.

Utanför La Prensa ropades: ”Mexiko är i ett nationellt nödläge, och ni gör våra dödsfall till underhållning”, skriver El País.

– Det handlar inte bara om Ingrid, det sker tusentals kvinnomord. Det gör oss rasande, sade Lilia Florencio Guerrero, en av deltagarna, till Reuters.

Hennes dotter mördades på ett våldsamt sätt 2017.

Protesterna har tvingat fram uttalanden från såväl presidentpalatset som La Prensas redaktionsledning.

President Andrés Manuel López Obrador sade under en presskonferens att han ”inte sticker huvudet i sanden”.

– Den regering jag representerar kommer alltid att se till att vi säkrar kvinnors säkerhet, sade han, dock utan att nämna några nya åtgärder.

La Prensa har försvarat sina bildpubliceringar med att man vill uppmärksamma våldsproblemen eftersom myndigheterna är tysta. På fredagens förstasida förklarar redaktionen att man nu ”har inlett en process där vi gör en djupare genomgång” av de journalistiska principerna.

Mexikansk press är betydligt mindre restriktiv än exempelvis europeisk press när det gäller publiceringar kring våldsbrott och olyckor.

Sammandrabbning med polisen i samband med demonstrationen.
Sammandrabbning med polisen i samband med demonstrationen. Foto: PEDRO PARDO

Det dödliga våldet mot Mexikos kvinnor uppmärksammades och fördömdes såväl nationellt som internationellt redan i början av 1990-talet, när det stod klart att hundratals kvinnor mördats i Ciudad Juárez i delstaten Chihuahua i norr.

Men det skulle dröja 20 år, till år 2012, innan landet införde kvinnomord som ett särskilt brott, där definitionen är att kvinnan berövats livet på grund av sitt kön. Den enda delstat som ännu inte infört den nya brottsrubriken är just Chihuahua.

Enligt myndigheten för nationell säkerhet mördades 3.256 kvinnor 2017. Det var en ökning med 52 procent sedan 2014.

Omkring en tredjedel av dessa mord utreds som kvinnomord enligt definitionen i brottsbalken, uppger OCNF, en organisation som verkar mot kvinnovåld.

I ljuset av ökningen skärpte den mexikanska kongressen i början av februari straffen för brottet. Det kan ge mellan 40 och 60 års fängelse.

Enligt en uppskattning av OCNF förblir dock ungefär 60 procent av kvinnomord olösta.