Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demonstranter-valte-kontroversiell-staty-i-kanada/

Världen

Demonstranter välte kontroversiell staty i Kanada

När statyn vältes från sin sockel flög huvudet av.
När statyn vältes från sin sockel flög huvudet av. Foto: Eric Thomas/AFP

I samband med en demonstration i Montreal vältes en staty av Kanadas kontroversielle första premiärminister John Macdonald.

Monumentet har flera gånger tidigare vandaliserats av personer som ser honom som en symbol för rasism och kolonialism, skriver Global News

Statyn vältes i samband med en fredlig demonstration där deltagarna krävde att staden minskar polisens budget med 50 procent. De vill att pengarna istället går till vården. Liknande krav har framförts vid flera protester mot strukturell rasism och polisvåld i USA och Kanada den senaste tiden. 

John MacDonald – som var premiärminister i 19 år från 1860-talet och framåt – är kontroversiell i Kanada. Han låg bland annat bakom ett skolsystem som tvingade 150.000 barn från urbefolkningen att lämna sina hem för att gå på internatskolor, skriver BBC. De förbjöds att tala sina egna språk, många av dem utsattes för övergrepp och flera dog. I en regeringsrapport från 2015 beskrivs systemet som ”kulturellt massmord”.  Statyer av MacDonald har tidigare vandaliserats på olika sätt i flera kanadensiska städer.

Politiker var snabbt ute och fördömde statyvältningen.

”Vad man än tycker om John A MacDonald så är det oacceptabelt att förstöra ett monument på detta sätt. Vi måste bekämpa rasism, men lösningen är inte att förstöra vår historia”, skriver Quebecs premiärminister François Legault på Twitter. 

Montreals borgmästare Valérie Plante säger att det är bättre att sätta statyerna i ett sammanhang, snarare än att ta bort dem.

– Jag är också för att vi sätter upp monument som bättre representerar det samhälle som vi vill ha.

Ingen person har gripits.

Ämnen i artikeln

Kanada
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt