Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Demonstranterna i Hongkong viker inte för ultimatum

Foto: Alex Ogle/AFP

Demonstranterna i Hongkong drar sig tillbaka från en central myndighetsbyggnad, enligt CNN, som också rapporterar att polisen använder batongerna mot folkmassan. Men till den centrala demonstrationsplatsen verkar det tvärtom strömma ännu fler demonstranter.

Det var vid lunchtid på söndagen som det på Twitter spreds att demonstranterna i Hongkong drar sig tillbaka från ”regeringsbyggnaden” där Hongkongs regionchef huserar.

Det skulle vara protestledarna för ”Occupy Central with Love and Peace” som stod bakom beskedet.

Demonstranterna hade tidigare från regionchefen Leung Chun-Ying fått beskedet att gatorna måste vara rensade på folk när arbetsveckan börjar på måndag, något som uppfattats som ett ultimatum och ett hot om att rensa gatorna med våld.

CNN visar bilder på lätt tumultartade scener där polisen verkar försöka få undan demonstranter. Enligt CNN ska det också handla om slag mot demonstranterna.

Enligt protestledningen skulle man även flytta sig från stadsdelen Mong Kok, där det varit sammandrabbningar mellan demonstranter och motdemonstranter, till den stora flerfiliga motorvägen nära regionmyndighetsbyggnaden som är demonstrationernas centrum. Den demonstrationen verkade tvärtom fyllas på med fler demonstranter, och det fanns inget som tydde att man skulle ge vika för kravet att lämna gatorna så att folk kan ta sig till jobbet på måndag morgon.

En studentgrupp sade också att man skulle återuppta den avbrutna dialogen med myndigheterna om polisen gör ett bättre jobb med att skilja demonstranter och motdemonstranter åt, enligt CNN.

Ledare för demonstranterna säger enligt Reuters att de på måndagsmorgonen kommer att släppa förbi anställda vid de myndighetskontor som blockerats under protesten.

– Vi riktar bara in oss på Leung Chun-Ying, inga andra statsanställda, säger Benny Tai, en av de drivande bakom demokratiprotesten, till Reuters.

Hittills har demonstranterna vägrat att hörsamma Hongkongs politiska lednings krav på att upphöra med protesterna.

Demonstranternas grundkrav är att 2017 få välja sin "Chief Executive", alltså regionale regeringschef, fritt och inte bara från en lista av kandidater som Peking godkänt.

Demokratirörelsen har under den dryga vecka protesterna pågått haft gula band som symbol för sin rörelse. Men nu har det börjat dyka upp en motrörelse med blåa band, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det finns misstankar om att "blåbandarna" i själva verket är gängmedlemmar som i hemlighet anlitats av polisen, men det förnekas givetvis — företrädare för gruppen hävdar att de är vanliga Hongkongbor som vill uttrycka sitt stöd för polisen.

- Vi önskar inte att Folkets befrielsearmé ska komma till staden för att hjälpa till, vi vill bara att Hongkongborna ska stödja sin polis, säger Joe Sin, en av organisatörerna bakom motrörelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.