Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 17:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/demonstration-pa-arsdag-for-hongkongprotester/

Världen

Demonstration på årsdag för Hongkongprotester

Bild 1 av 2
Foto: Anthony Wallace/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Anthony Wallace/AFP

Hundratals människor har samlats i centrala Hongkong för att uppmärksamma årsdagen för utbrottet av de stora protesterna som skakat styret det gångna året.

Det kontroversiella lagförslag som låg till grund för protesterna den gången har dragits tillbaka – men i stället är en ny kritiserad lag på gång.

TT Text

Demonstranterna som samlats i hundratal struntar i förbudet mot större folksamlingar än åtta personer, som införts med anledning av coronaviruset. På gatorna finns även stora grupper av kravallpoliser, och patruller genomför kontroller av människor som passerar.

Tidigare på tisdagen samlades demonstranter i flera olika köpcentrum för att sjunga prodemokratiska sånger, och skingrades sedan utan oroligheter efter en timme.

Vissa demonstranter bär plakat med texten ”Jag kan inte andas! Befria HK” och ”Unga liv räknas”, med anspelning på slagorden från de massiva protester mot rasism och polisvåld som blossat upp i USA de senaste veckorna.

– Jag är rädd, men jag måste protestera mot de nationella säkerhetslagarna. Det är viktigt att fortsätta kämpa för frihet, säger 25-åriga Tai, som inte ville uppge sitt fulla namn.

Vid den första protestdagen den 9 juni förra året tog sig över en miljon demonstranter ut på gatorna för att protestera mot ett lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Pekingstyrda Kina. Det Pekingvänliga styret i Hongkong drog sedermera tillbaka förslaget, men oron för ökat inflytande från kommunistregimen i huvudstaden fanns kvar och protesterna fortsatte under flera månader.

De senaste veckorna har protester i staden blossat upp igen, den här gången mot en ny nationell säkerhetslag för Hongkong som bland annat riktar in sig på uppvigling och terrorism. Från Peking har det kommit utspel under året om att demonstranter i Hongkong ägnat sig åt just ”terrorism”.

Kritiker anser att lagen kan komma att användas för att tysta demokratiförespråkare och demonstranter.

Hongkongstyrets chefsminister Carrie Lam sade i ett uttalande på årsdagen att man inte har råd med mer av det kaos som har präglat staden under det gångna året.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt