Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Den blyge pojken blev Norges värsta mördare

Hur beskriver man en människa som skjutit ihjäl 69 människor och sprängt åtta i luften? Innan dådet utfördes levde Anders Behring Breivik ett till synes normalt liv. Efteråt är han en psykotisk galning eller en kallblodigt kalkylerande högerextremist.

Anders Behring Breivik föddes 1979 i Oslo. Hans far var civilekonom och i flera år diplomat vid norska UD. Mamman var sjuksköterska. Föräldrarna skildes när Breivik var ett år gammal.

Så långt ovedersägliga fakta. Sedan finns olika utsagor som målar bilden av en normal unge som möjligen höll på att utvecklas till en enstörig narcissist.

Fadern ska ha kämpat hårt för att få vårdnaden om sonen, enligt den norska tidningen Verdens Gang. Men det var modern som fick ansvaret. Kanske var livet med henne besvärligt. År 1983 ska de sociala myndigheterna i en rapport ha bekymrat sig för hur den fyraårige Breivik hade det hos modern, där han växte upp tillsammans med en halvsyster. Kontakten med fadern upphörde helt 1995 när Breivik var 15 år gammal.

En klasskamrat från högstadiet har beskrivit Breivik som ”snäll, viljestark och blyg”. Denne barndomsvän, Peter Svaar, i dag journalist på norska NRK, lägger till: ”Breivik är, såvitt jag kan värdera det, dessvärre inte sinnessjuk, det hade gjort allt så mycket enklare.”

Hans svar speglar svårigheten att få ihop det ohyggliga dådet med någon slags vardag och normalt liv.

Breivik gick i handelsgymnasium, var intresserad av graffitti, styrketräning och av sitt utseende. Så pass att han enligt norska Dagbladet skönhetsopererade sig när han var i tjugoårsåldern.

Anders Behring Breivik arbetade med telefonförsäljning, etablerade ett företag som gjorde en del aktie­affärer och tjänade enligt egna uppgifter bra med pengar. Fritiden ägnade han bland annat åt en frimurarloge och att spela World of Warcraft i tusentals timmar.

Bilden av Breivik rör sig fortfarande inom ramen för en slags ”normalitet”. Det förtas inte av att han i tio år var medlem i Fremskrittspartiets ungdomsförbund. Fremskrittspartiet har i två stortingsval i rad fått mer än 20 procent av de norska väljarnas röster.

Partiet beskrivs som såväl konservativt och nyliberalt som populistiskt och invandringsfientligt. Breivik var i några år styrelsemedlem i partiets avdelning i Oslo Vest, men han uteslöts 2007 på grund av obetalda medlemsavgifter.

Breivik radikaliseras åt höger. Enligt tidningen Verdens Gang har Breivik varit aktiv på ett 40-tal nätforum. Han kallade sig kulturkonservativ och nationalistisk. Han var i kontakt med islamfientliga orga­nisationer som English Defence League.

Det finns ett tomrum i berättelsen om Breivik. Vad tog honom över gränsen från ord till handling? I Sverige har det blivit en debatt om huruvida de personer som formulerar hatiska ord också har något sorts ansvar för onda handlingar som Breiviks. Dokumenterat är hur som helst att han år 2010 började ta konkreta steg mot terrorhandlingen. Han gick med i en skytteklubb och lärde sig att skjuta med pistol.

Manifestet på 1.500 sidor, som Breivik publicerade timmarna före dådet, är hans storstilade försök att beskriva sitt liv som lyckat och målmedvetet. Journalisten Per Anders Johansen på norska Aftenposten har noga följt Breivik.

– Manifestet är ett försök att framställa livet som mer välsmort och välplanerat än det var. Han gjorde flera misstag. Han hade till exempel stora svårigheter att få tag i kemikalier till bombtillverkningen.

I slutet av manifestet finns dagboksanteckningar som beskriver flera år av förberedelser för dåden. Per Anders Johansen tror att de är av tillbakablickande karaktär och förskönande. Men från och med den 2 maj 2011 verkar det handla om autentiska dagboksanteckningar som förs ända fram till några timmar före dådet. Några månader före attentatet flyttade Breivik från Oslo till

Åmot kommun och bosatte sig på en ensligt belägen gård där han tillverkade bomber av kemiska produkter avsedda för jordbruk. I manifestet finns detaljerade bombrecept.

Breivik ser sig som en riddare som ska stoppa feminism, socialism och framför allt islam. En av hans uttalade fiender är det norska Arbeiderpartiet och dess tidigare ledare, Gro Harlem Brundtland. Han trodde att han skulle få möta henne på Utøya där hon var inbokad för att hålla tal, men hon hade redan åkt därifrån när han kom.

Den sista anteckningen i manifestets dagbok är från attentatsdagen fredagen den 22 juli klockan 12.51:

”Jag tror att det här är mitt sista inlägg.”

Breivik fick i november 2011 diag­nosen paranoid schizofreni av två norska psykiatriker som undersökt honom på uppdrag av Oslo tingsrätt. Psykiatrikerna förde tolv samtal på sammanlagt trettiofem timmar med Breivik. De anser att han var sjuk i psykos när han begick terrordåden.

I veckan kom en ny rättspsykiatrisk undersökning som slog fast att Breivik inte är psykiskt sjuk. Det innebär att rätten har två helt olika utlåtanden att ta ställning till när rättegången inleds på måndag.

Per Anders Johansen har en kluven bild av ondskans norska ansikte: ”Det är för enkelt att se honom som en galning, och för snävt att bara kalla dådet en terrorhandling.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.