Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-31 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/den-halshuggna-var-garningsmannens-chef/

VÄRLDEN

”Den halshuggna var gärningsmannens chef”

Bild 1 av 4
Videon är 1 min 16 sek lång. Francois Hollande lämnar EU-mötet efter attentatet mot en gasfabrik i östra Frankrike. Ett attentat som han kallar för ett tydligt terrordåd.
Bild 2 av 4
Foto: Laurent Cipriani/AP
Bild 3 av 4
Foto: Emmanuel Foudrot/Reuters
Bild 4 av 4
Foto: Emmanuel Foudrot/Reuters

En man halshöggs i ett attentat i ett fabriksområde utanför Grenoble på fredagsförmiddagen. Den halshuggne mannen var gärningsmannens chef, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Det var strax före klockan tio som en kraftig explosion hördes från den amerikanska fabriken Air Products i Saint-Quentin-Fallavier, mellan Grenoble och Lyon. Explosionen ska ha orsakats av att den misstänkta gärningsmannen körde in i gascylindrar med sin bil på fabriksområdet.

På stängslet runt fabriken fann polisen huvudet till den man som under attentatet blivit halshuggen.

– Huvudet hittades hängande på stängslet, inramad av två flaggor med referenser till shahada, eller (den muslimska) trosbekännelsen, sade åklagaren Francois Molins vid en presskonferens.

Den dödade mannen och gärningsmannen ska ha arbetat tillsammans för en transportfirma och offret var den misstänkte gärningsmannens chef och också den person som anställt gärningsmannen, uppger Reuters.

Den 54-årige chefen och den misstänkta gärningsmannen hade tillsammans åkt till fabriken för att göra en leverans. Gärningsmannen ska, innan han rammat bilen in i fabrikens gascylindrar, ha dödat och halshuggit sin chef med en kniv.

Frankrikes president François Hollande tvekade inte att kalla attentatet för en terroristattack.

– Det är ingen tvekan om att det är en terroristattack. En halshuggen kropp har hittats tillsammans med ett skriftligt meddelande, sade han under en presskonferens från Bryssel.

– I sådana här tider måste vi först uttrycka vår solidaritet för offren. Mina kollegor på toppmötet uttryckte sin solidaritet i morse. Alla minns vad som hände i vårt land, sade Hollande enligt AFP, med en anspelning på tidigare terrorattacker i år, som bland annat riktades mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Den huvudmisstänkte är en tidigare ostraffad 35-åring som övermannades av en brandman på plats, medan han försökte öppna behållare med brandfarliga kemikalier. Han är känd sedan tidigare av franska säkerhetstjänsten DGSI, för möjlig radikalisering och eventuell koppling till salafister. DGSI var medveten om att 35-åringen hade haft kontakt med islamister men 2008 togs han bort från säkerhetstjänstens lista på grund av att han varken hade ett kriminellt förflutet eller ansågs vara en risk.

Franska myndigheter har inlett en förundersökning om mord och terrorism. Den huvudmisstänkte skadades i explosionen och kunde gripas när polisen kom till fabriken. Åtminstone två andra personer har tagits in för polisförhör, däribland den misstänkte gärningsmannens fru som intervjuades i fransk radio strax innan polisen hämtade henne.

– Jag förstår inte vad som händer. Mitt hjärta kommer sluta slå. Vi har ett normalt familjeliv. Jag förstår inte vad han skulle ha för intresse att göra något sådant här, sade hon.

Ingen grupp har hittills tagit ansvar för attentatet på fabriken.

Hans Brun, terrorforskare verksam vid King's College i London, säger att det är för tidigt att dra slutsatser om angreppet i Frankrike.

– Vad är det vi vet? Det har varit en attack mot en industri som hanterar gas. Det har varit minst en explosion och en person har mördats, halshuggits. Det lär ha förekommit jihadistiska slagord på platsen, säger han till nyhetsbyrån TT.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) gick ut på Twitter och beklagade vad som hänt i Grenoble. Hon twittrar att hennes tankar går ut till offren och deras familjer.

Även Spanien och Tyskland fördömer det ”barbariska brott” som skedde under fredagsförmiddagen. François Hollande lämnade EU-toppmötet i Bryssel i förtid efter attentatet och även premiärminister Manuel Valls kortar nu ned sin resa i Sydamerika. Han säger att landet återigen drabbats av ”islamistisk terrorism”.

President Francois Hollande kommer att återvända till Frankrike, allt för att sätta sig in i vad som händer. Premiärminister Manuel Valls har gett order om skärpt bevakning vid alla ”känsliga platser” i regionen Rhône-Alpes. Säkerheten skärps också vid polisstationer i närliggande områden.

Videon är 1 min 16 sek lång. Francois Hollande lämnar EU-mötet efter attentatet mot en gasfabrik i östra Frankrike. Ett attentat som han kallar för ett tydligt terrordåd.