Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Den ryska tonen mot Israel har hårdnat betydligt

Ryssland riktade på söndagen skarp kritik mot Israel för dess agerande då ett ryskt spaningsflygplan sköts ned i måndags av syriskt lyftvärn. 

”Kriminellt slarv”, ”amatörmässigt”, ”avsiktligt vilseledande” är den ryska försvarsstabens bedömning av Israels agerande.

Häromdagen presenterade den israeliske flygvapenchefen i Moskva en diger lunta med data kring tragedin, då femton ryska soldater omkom. Den israeliska utredningen sköt hela skulden för det inträffade på bistande kommunikation mellan det ryska och det syriska flygvapnet.

Det syriska luftvärnet aktiverades av israeliska stridsflygplan som attackerade iranska mål intill flera ryska baser vid Medelhavets kust på måndagen. Enligt ryska talesmän varskodde Israel sina ryska sambandsmän endast en minut före attacken, vilket inte gav ryssarna tid att informera syrierna. 

Efter att president Vladimir Putin först friade Israel från ansvar har den ryska attityden nu hårdnat. Den svåraste ryska anklagelsen, som vållat stor indignation i Israel, är att de israeliska piloterna, som attackerar mål i Syrien ett par gånger i veckan, med flit skulle ha låtit det långsamma ryska planet dra på sig den syriska elden.

Hur det egentligen ligger till vet förstås de ansvariga på ömse håll. Men krisen handlar egentligen om något långt mer sammansatt: Hur länge skall Moskva låta Israels bomba Rysslands allierade i ett land där Ryssland propsar på sista ordet? 

Den häftiga ryska reaktionen tyder på att man i Moskva väntat på ett tillfälle att tvinga Israel på defensiven diplomatiskt och acceptera strängare ramar för sina operationer. Iran, Rysslands främste allierade – i Syrien och över huvud taget – är mycket missnöjt med att Putin givit Israel fria händer mot iranska mål.

Premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Avigdor Lieberman har gjort de goda relationerna till Ryssland till en grundpelare i sin regionala strategi. Samtidigt har de svurit att inte ge Iran en lugn stund så länge det agerar militärt i Syrien. Israel går till val inom ett år och Netanyahu har byggt sin image som landets omutlige beskyddare på de ständiga attackerna mot Iran. Nu tvingas han backa, antingen inför Putin eller inför sina väljare.

Läs mer: Ryssland dämpar anklagelserna mot Israel efter nedskjutningen

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.