Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/den-som-forsoker-lamna-shiyan-grips-av-polis/

Världen

Den som försöker lämna Shiyan grips av polis

Järnvägsstationen i Shiyan.
Järnvägsstationen i Shiyan. Foto: Wikipedia

Vid midnatt natten mot torsdagen stängde de kinesiska myndigheterna ett helt distrikt i staden Shiyan från omvärlden. Detta i ett försök att stoppa spridningen av det nya coronaviruset.

Nu kommer de första rapporterna från den stängda staden.

Det som de kinesiska myndigheterna kallat för ”krigsliknande åtgärder” har stängt delar av staden Shiyan. Invånarna tillåts inte lämna sina bostäder och den som försöker ta sig ut från den påtvingade karantänen riskerar att upptäckas av personal som bevakar bostäderna.

Polis bevakar vägarna ut ur staden och den som försöker ta sig ut grips.

Läs mer: Amina Manzoor: Dödligheten kommer troligen att minska

Shiyan ligger den hårdast drabbade Hubeiprovinsen där viruset först upptäcktes och åtgärderna mot viruset beskrivs som nu som ”utrotningskampen”.

Enligt ett dekret som publicerades på onsdagen får ingen person lämna sin bostad under de 14 dagar som karantänen råder.

På torsdagen svensk tid kom de första uppgifterna från den stängda stadsdelen. Den i Australien baserade kinesiska nättidningen Yeeyi.com publicerade bilder och några kortare intervjuer med såväl boende som hjälparbetare.

Enligt tidningen är ”massorna emotionellt stabila och det råder lugn”, och Yeeyi liknar det lugna och ordnade köandet vid ”nordiskt köande”; ett köande som genomförs utan att någon tränger sig före någon annan.

Men tidningen konstaterar också att det råder brist på frivilliga som ska förse invånarna med mat och mediciner.

En äldre dam berättar hur hon fördriver tiden med att lära sig laga nya maträtter genom att titta på video. En annan kvinna oroas över att hon sedan tidigare hunnit se fler än 300 avsnitt av olika krigsserier och att hon nu börjar få slut på dem. 

I ett inlägg på Twitter som publicerades av Voice of Amricas kinesiska upplaga beskriver en invånare i det isolerade Zhangwandistriket i staden hur säkerhetsvakter vaktar hennes dörr:

– Jag tycker inte att det har påverkat mitt särskilt mycket, förutom att du inte kan gå ut så är allting bra, säger Xu Min till kanalen.

Läs mer: USA:s smittskyddschef tror att viruset är här för att stanna 

Tidningen har också träffat 60-årige Lao Shen som beskrivs som en pensionerad medlem av kommunistpartiet. Lao Shen är en av flera frivilliga och i hans uppgifter ingår att samla in uppgifter om kroppstemperaturen på de boende i området. Men 60-åringen har också ansvaret för det som kallas ”icke-kontaktleverans” av mat och att se till så att de fordon som ska leverera den finns på plats.

Maten beställer de instängda invånarna via en ehandelsplattform minst två dagar i förväg, säger en invånare till den Hongkongbaserade nyhetssajten RTHK:

– Efter att ha beställt på plattformen skickas den till kommunkontoret och sedan levereras den av personal där. Personalen kontrollerar också att alla som tillhör hushållet också finns i lägenheten, berättar kvinnan som namnges som fröken Zhang för sajten.

Få offentliga inrättningar håller öppet och elever vid vissa skolor erbjuds att studera hemma.

Läs mer: Lena Hallengren: Vi i Europa kan inte bara tänka på oss själva

Den isolerade stadsdelen i Shiyan har fått hjälp från städer på andra håll i Kina, bland annat från Guangxiregionen som skickat såväl läkare som mediciner till Shiyan där tillgången på båda beskrivs som ”otillräckliga”.

Under torsdagen skickade de kinesiska myndigheterna 2.600 medicinskt utbildade militärer till Wuhan, skriver den statskontrollerade tidningen Global Times. Detta förutom de 1.400 som redan finns där.

En reporter på tidningen 21st Century Business Herald har talat med invånare i åtta städer som alla är satta i olika former av karantän. Tidningen konstaterar att insatserna varierar mellan olika städer men att kontrollen av invånarna blivit allt mera noggrann.

I den hårdast drabbade staden i Hubeiprovinsen, Wuhan, får invånarna fortfarande röra sig och i ett område kan den som vill hämta gratis grönsaker på en marknad, skriver China Daily.

Enligt tidningen kommer flera städer att följa efter Wuhans hårda karantänregler, bland andra Xiaogan och Huanggang.

Sent på torsdagen svensk tid meddelade myndigheterna att antalet dödsfall under dagen i Hubeiprovinsen hade stigit med 116 personer. Senare skrev Kina ned den totala dödssiffran då över 100 dödsfall räknats två gånger. Totalt har 1.400 personer avlidit sett till hela världen men då har endast tre av dessa dödsfall inträffat utanför Fastlandskina.

Sammanlagt har 64.214 personer smittats enligt siffror från Johns Hopkins.