Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dessa-datum-maste-boris-johnson-navigera-runt-for-att-inte-ryka/

Världen

Dessa datum måste Boris Johnson navigera runt för att inte ryka

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Geoffry van der Hasselt/AFP

Boris Johnson har lovat att ta Storbritannien ut ur EU den 31 oktober – med eller utan avtal. Om han ska lyckas med det måste han ta sig förbi fem viktiga datum. 

Tvingas han i stället avgå före oktober månads slut blir han den premiärminister genom tiderna som suttit kortast tid vid makten.

Det är inte något avundsvärt bottenrekord som George Canning innehar. Denne konservative politiker satt bara 119 dagar vid makten, innan han insjuknade i lunginflammation och avled den 8 augusti 1827. 

Boris Johnson är så vitt vi vet fullt frisk. Men han tillträdde som brittisk premiärminister den 24 juli, och kan därmed överta bottennoteringen om han tvingas bort före den 20 november i år.

För att undvika det behöver Johnson navigera skickligt förbi följande datum:

14 oktober. Emmanuel Macron och de övriga EU-ledarna vill ha ett avtalsförslag klart senast denna dag. Samtidigt håller drottning Elizabeth II ett ”Queen’s Speech” i brittiska parlamentet – i praktiken Boris Johnsons regeringsförklaring. 

17–18 oktober. EU-ledarna möts för ett toppmöte i Bryssel. Ett nytt Brexitavtal kan då godkännas – men just nu står parterna långt ifrån varandra. Det ”kompromissförslag” som Boris Johnson lanserat har inte fallit i god jord.

19 oktober. Om Johnson får nej från EU – eller ett nej till ett avtal i det brittiska parlamentet – måste han senast denna dag skicka ett brev till EU som ber om ett senareläggande av Brexit. Allt enligt den nya lag (”Benn Act”) som röstades igenom i september. Boris Johnson har flera gånger antytt att han kommer att trotsa lagen. I så fall kan Högsta domstolen fälla avgörandet.

21–22 oktober. Omröstning om regeringsförklaringen (”Queen's Speech”). Om det blir nej här kan Johnson välja att avgå. Annars väntar troligen en misstroendeomröstning, möjligen dagen efter. Faller Johnson i en sådan får parlamentet två veckor på sig att bilda ny regering. Mycket talar sedan för att det blir nyval i slutet av november eller början av december.

31 oktober. Om britterna inte har tackat ja till ett avtal och det inte heller blir en senarelagd Brexit, kommer landet att lämna EU utan avtal klockan 23 lokal tid denna torsdag. Den stora frågan är: kan Johnson klamra sig fast vid makten hela vägen hit? 

Läs mer: Tusk till attack mot Johnson: Korkat blame-game