Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det är 50 år för sent”

Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy till vänster och EU–kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy till vänster och EU–kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Foto: Scanpix
”Det här är ett överraskande besked. Det här priset skulle kommit för 50 år sedan, det känns lite sent att komma med det nu”, säger DN:s Europakorrespondent Henrik Brors.

Dagens Nyheters Europakorrespondent låter uppspelt och förvånad efter att han har tagit del av nyheten. Det verkar inte riktigt som han tror att det är sant.

– Det är inget specifikt EU gjort just nu för att bidra till världsfreden. Det är i grunden en fredsorganisation men insatserna gjordes för 50 år sedan för att ena fienderna Frankrike och Tyskland för att motverka krig i Europa. Då känns det lite sent att komma med utdelningen nu, säger Henrik Brors.

– EU gör en mängd insatser för att hålla stabilitet här i Europa men det är inget speciellt som har skett det senaste åren. Det är mest det dagliga arbete. Man kämpar under gemensam EU–flagg för fred i Serbien och Kosovo och för att lösa gamla konflikter på västra Balkan. Dessutom står EU för de största biståndsinsatserna i världen. Men det har funnits länge.

Varför tror du i så fall att EU får det just nu?

– Det är väl för att uppmuntra EU att bli starkare. Att bidra till stabilitet i världen trots den ekonomiska krisen. Man har gjort stora insatser för att skapa demokrati i norra Afrika, i länder som Tunisien och Libyen efter demokratiupproren där. Om EU får uppmuntran så kanske de kan fortsätta sitt arbete ungefär som Obama fick priset innan han hunnit skapa fred.

EU är en stor och diffus organisation - vem tror du kommer hämta priset?

– Ja, det blir det säkert konkurrens om. Både Herman Van Rompuy som är Europeiska rådets ordförande och EU–kommissionens ordförande José Manuel Barroso kommer vilja åka dit. Men utrikeschefen Catherine Ashton kan hävda att hon ska åka eller Cyperns statsminister eftersom Cypern är ordförande för EU just nu. Men det blir nog två i alla fall, säger Henrik Brors.

Vart tror du prispengarna ska gå?

– Ja, kanske går de till EU–budgeten, skrattar Henrik Brors. Det är en droppe i havet jämfört med alla de miljarder som går till åtgärder i de krisdrabbade länderna.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.