Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det är dags att frukta – vi kommer”

Gyllene grynings ledare Nikolaos Michaloliakis.
Gyllene grynings ledare Nikolaos Michaloliakis. Foto: Petros Giannakouris
Framgångarna för ett ultrahögerparti med nazistliknande symbolspråk skapar djup oro hos invandrargrupper i Grekland. ”För dem som förrått det här landet är det dags att vara rädd. Vi kommer”, sade partiledaren efter valet.

Högerextrema Gyllene gryning fick sju procent i det grekiska valet. Partiet kallas ibland nynazistiskt, och symbolspråket ligger nära Hitlers tyska nazistparti. Partisympatisörer klär sig i svarta skjortor, och emblemet, en antik meanderslinga, liknar nazisternas svastika.

Att det främlingsfientliga Gyllene grynings framgångar är en direkt följd av Greklands brutala ekonomiska kris är uppenbart. I förra parlamentsvalet 2009 fick partiet inte ens en halv procent av rösterna.

Sedan svångremmen började dras åt kring grekernas liv och arbetslösheten skjuta i höjden har en våg av fientlighet mot invandrare sköljt över landet.

Liksom partierna på den motsatta sidan av den politiska skalan vägrar Gyllene gryning att acceptera de avtal om nödlån som Aten slutit med omvärlden. Men partiets hårda profil är motviljan mot att ta in utlänningar i landet.

Gyllene gryning har kampanjat hårt mot i synnerhet den illegala invandringen, och partiets anhängare har anklagats för att ligga bakom en rad gatuattacker mot asiatiska invandrare.

Människor i landet med rötter utanför Europa vittnar om sin rädsla för utvecklingen.

– Det här är farligt för alla som bor i Grekland. Det här resultatet är ofattbart för mig. Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger pakistaniern Javad Aslan till brittiska The Guardian.

Partiledaren Nikolaos Michaloliakis avfärdar nazistreferenserna och insisterar på att partiet är nationalistiskt. Hans möte med pressen efter valframgången bidrog dock sannolikt inte till att tvätta bort stämpeln.

Mötet inleddes med att en kraftig vakt tvingade den församlade pressen att resa sig när partiledaren trädde in i rummet, vilket orsakade en del protester. När Michalolakis sedan tog till orda talade han utan uppehåll, alltmer uppeldad.

Efter att ha tackat sina hundratusentals väljare föll han ut mot sina politiska motståndare och medierna.

– De var emot oss hela tiden och anklagade oss. De föraktade det grekiska folket och folket dem.

– Nu fortsätter nödlånejuntan. Vårt motstånd mot den fortsätter också – för ett Grekland utan slaveriet under låneavtalen, och för ett Grekland som inte ska bli en social djungel på grund av de miljontals illegala invandrare de tagit till vårt hemland utan att fråga oss.

Michaloliakis citerade Caesars ”Veni, vidi, vici” och gav sin egen uttolkning:

– Ni anklagade mig, ni förtalade mig, ni tystade mig, jag besegrade er.

Kommen så här långt skanderade Michaloliakis med knuten näve:

– Hellenismens nya gyllene gryning är kommen. För dem som förråder detta fädernesland är det dags att frukta.

Därpå avslutande han tillställningen och reste sig utan att lämna plats för frågor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.