Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

"Det är nog alltid värre för de anhöriga"

”Jag har tagit jobbet för att jag hoppas att kunna uträtta någonting, säger Fidde Arasimowicz.
”Jag har tagit jobbet för att jag hoppas att kunna uträtta någonting, säger Fidde Arasimowicz. Foto: Anders Hansson
Ingen vill låtsas om den spända förväntan som vilar över Blekinge flygflottilj denna måndag, men den finns där. Om Nato ber Sverige ställa upp med Jas Gripen blir det första gången på 50 år som flygvapnet deltar i ett krig.

När Dagens Nyheter besöker flygflottiljen har fyra Gripenplan just försvunnit upp bland molnen i ett öronbedövande dån. Major Kent Löving kommer springande med hörselskydd, men det är för sent. Inga fler plan ska lyfta just nu.

– Vi vet inget om ett eventuellt uppdrag med Nato, säger han. Om det över huvud taget blir av och hur omfattande det i så fall blir.

Fidde Arasimowicz är i alla fall beredd att åka. Han är plutonchef för en flygterminalpluton. Flottiljen ansvarar för flygvapnets del i Nordic Battlegroup och har åtta Gripenplan redo för uppdrag utomlands. Det är dessa åtta, eller några av dem, som kan bli aktuella för uppdrag i Libyen.

– Vi som har beredskap har också accepterat att ta på oss uppdrag utomlands, säger Fidde Arasimowicz.

Han vill inte heller spekulera om vad Natos beslut under tisdagen kan innebära för flottiljen.

– Men jag följer de utländska nyheterna på ett mer intensivt sätt än vanligt. En del av världens problem kan bli mina.

Känns det spännande?

– Jag har tagit det här jobbet för jag hoppas kunna uträtta något, att göra skillnad för andra människor.

Vad säger din familj?

– Min mamma har svårt att tänka sig att jag ska åka till ett område som är farligt, eller som kan vara farligt. Det är nog alltid värre för de anhöriga än för oss som åker ut på uppdrag.

Har du fru och barn?

– Nej, då skulle det nog vara svårare att åka.

Vore det positivt om du skulle åka åka?

– Både ja och nej. Ja, för att jag valt att göra detta i världen. Nej, lite beroende på var vi hamnar och vilka vi åker med.

F 17 på Kalling har två divisioner JAS Gripen, totalt 40 plan. F 17 ansvarar för den svenska incidentberedskapen, vilket innebär att bevaka den svenska gränsen och att identifiera och avvisa främmande flygplan.

För 50 år sedan deltog fem svenska stridsplan av typen J29 Tunnan i Kongo som understöd till FN-trupperna. Planen flögs där nere under två år med frivilliga piloter. Det var både första och sista gången som flygvapnet hittills varit i krig.

– Ja, men vi är väl tränade, säger major Kent Löving. Och vi har övat mycket tillsammans med utländskt flgy både här hemma och utomlands. Så vi är väl förberedda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.