Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Det är upp till Putin att skapa fred, om han är intresserad”

Foto: Carl Bredberg

Att tvinga Ryssland att dra sig bort från Ukraina är svårt, det handlar om att försöka få Moskva att inse att en fortsatt ockupation inte ligger i ryssarnas intresse, säger Kurt Volker, USA:s särskilda sändebud för Ukraina.

Kurt Volker utnämndes till sin post för knappt ett år sedan. Drygt fyra år efter att Ryssland annekterade den ukrainska halvön Krim och invaderade de östliga regionerna Donetsk och Luhansk med militära specialstyrkor, försöker han nysta upp en konflikt som hittills har krävt över 10.000 människoliv och drivit miljoner på flykt.

Han gör det på deltid; Kurt Volker, som tidigare var USA:s ambassadör vid Nato, har också ett heltidsjobb, som chef för tankesmedjan The McCain Institute i Washington.

Men det är kanske ändå inte så värst mycket en företrädare för världens enda globala supermakt kan göra. Makten över krig och fred i Ukraina finns på annat håll – i Moskva.

– Det är upp till Vladimir Putin, om han är intresserad. Jag tror att det är möjligt att återupprätta freden. Vi har Minskavtalen som innehåller alla nödvändiga steg för en lösning. Det som saknas är politisk vilja, säger Kurt Volker i en DN-intervju i samband med hans besök i Stockholm.

Enligt Kurt Volker har Ukraina i hög grad uppfyllt sin del av Minsk-avtalen; däribland att stifta lagar om utvidgat självstyre för Donetsk- och Luhansk-regionerna. Men från rysk sida har det inte varit någon vapenvila, inget tillbakadragande av tunga vapen och ingen återgång till ukrainsk kontroll av den rysk-ukrainska gränsen.

– Ryssland bedriver en militär operation i Donbass. Såväl militären som de civila makthavarna står under hundraprocentigt rysk befäl. Men vi har lagt fram en väg framåt, där ett medel är att få in en FN-fredsstyrka i området. Den styrkan skulle ersätta de ryska trupperna, skapa säkerhet i området och ta kontroll över gränsen. Det skulle skapa förutsättningar för att Minskavtalet kan förverkligas.

Vad har Moskva för mål i Ukraina?

– För Moskva är det avgörande att man behåller kontrollen över separatisternas territorium som gisslan för att fortsätta påtryckningarna mot Kiev. Så de vill egentligen inte lösa det här, om det vore så skulle det vara enkelt. Anledningen till att de inte vill ha FN-trupp vid gränsen är att de använder den för att flytta trupper och vapen fram och tillbaka utan att någon utomstående ser det.

Läs mer: Kriget som ingen kan få slut på 

Vad är syftet med ditt uppdrag om ryssarna inte är genuint intresserade av att lösa konflikten?

– Att skapa villkor som gör att de vill komma ur det här. Först måste man få dem att förstå, att om deras mål är att få ett mer ryssvänligt Ukraina, så motverkas det av att man ockuperar deras territorium. I själva verket har det gjort Ukraina mer nationellt medvetet, enat och västorienterat än någonsin tidigare. 

Kurt Volker betonar att ockupationen inte har gett Moskva många plus; ekonomin i området faller samman. Och i och med att USA aktivt hjälper Ukraina att förbättra sin försvarskapacitet – bland annat med en leverans av anti-stridsvagnsmissiler av typ Javelin – blir det mer kostsamt för Ryssland att erövra nytt territorium. På minussidan nämner han sanktionerna, kostnaderna för den militära operationen och allt vad detta kostar Rysslands rykte. 

Varför skulle ryssarna slå till reträtt? De är uppenbarligen beredda att utstå kraftiga sanktioner.

– Det är sant, och när det gäller Krim lär vi inte se någon utveckling, även om vi aldrig erkänner annekteringen. Men Donbass är annorlunda. Moskva har inte erkänt utbrytarrepublikerna, som de gjorde med Abchazien och Sydossetien (i Georgien). De har inte inkorporerat dem i Ryssland, de investerar inte där och försöker inte bygga upp något. 

Han besökte östra Ukraina i förra veckan och han återger ett samtal han hade med fyra ryskspråkiga kvinnor nära demarkationslinjen.

– Alla fyra ville att området skulle återföras till Ukraina, så att det kan bli fred igen. Det är inte sant att det rör sig om en etnisk konflikt mellan ukrainare och ryssar. Tvärtom kan man konstatera att det finns många ryssar som slåss mot Ryssland i den ukrainska armén. Jag vill påstå att den enda plats där ryskspråkiga inte är säkra är där det finns ryska trupper. 

Kurt Volker tror inte att det går att tvinga Ryssland att dra sig bort.

– Vi måste ha tålamod och hoppas att skapa ett läge som gör att de fattar ett annat beslut. Och då måste vi vara beredda att gå vidare med en FN-fredsstyrka, hålla lokala val och pressa Ukraina att göra sin del, som särskild status för Donbass och amnesti. Men det måste börja med att Ryssland gör ett i grunden annorlunda val.

Avtalet i Minsk

Minskavtalet slöts i februari 2015 mellan ledarna för Ukraina, Ryssland, Frankrike, och Tyskland och innehåller en rad åtgärder för att stoppa det då pågående kriget i Donbass (ett område som består av Donetsk- och Luhansk-regionerna). Avtalet, kallat Minsk II, slöts sedan ett tidigare Minsk-protokoll från september 2014, i januari 2015 kollapsat efter en offensiv från ryskunderstödda separatiststyrkor. 

 Avtalet stadgade bland annat: 

Omedelbar eld upphör.

Tillbakadragande av tunga vapen och artilleri till 50 km från frontlinjen.

Övervakning av vapenvilan av europeiska säkerhetsorganisationen OSSE.

Stiftande av en ny lag om särskild status för Donetsk och Luhansk.

Amnesti till deltagare i väpnade strider.

Frigivning av fångar och gisslan.

Återförande av kontroll av statsgränsen till Ukrainas regering.

Tillbakadragande av utländska militära enheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.