Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det är uppenbart att han är tokig”

Sten Levander.
Sten Levander. Foto: Anders Hansson
Anders Behring Breivik lever i sin egen värld och kommer förmodligen aldrig att förstå vad han har gjort. Det säger Sten Levander, professor emeritus i allmänpsykiatri och rättspsykiatri. ”För mig är det uppenbart att karln är tokig”, säger Levander till DN.se.

Hur ser du på Anders Behring Breiviks agerande under rättegången?

– Han är uppenbart tokig. Jag menar att han har en psykossjukdom. Om han är tillräknelig eller inte, det är en juridisk fråga. Men där kan man nog tänka sig psykossjukdomar där man är tillräknelig, säger Sten Levander, professor emeritus i allmänpsykiatri och rättspsykiatri.

Han jämför sina handlingar med Sitting Bulls?

– Han lever i sin egen värld och är totalt övertygad om att hans version av verkligheten är helt korrekt. Han säger att han inte väntar sig att samtiden ska förstå och han har ju tidigare sagt ”om 100 år är jag hjälte”.

Varför tror du att han började gråta när rätten visade upp hans film?

– Han var väl stolt. Han grät nog inte för att han var ledsen. I denna ödesstund för fäderneslandet så sitter han där och får läsa upp sitt manifest och visa sin film. Han är stolt, han är rörd och han är bekymrad.

Han sade under tisdagen att han skulle göra om dåden om han fick möjlighet. Blir du förvånad?

– Nej, inte ett dugg. Han är ju inne i sin egen värld så det finns väl ingen anledning att tro att han plötsligt skulle överväldigas av skuldkänslor och förstå vad han har gjort. Han tycker att han har agerat modigt och framåtsyftande för att rädda sitt eget folk. Han tänker som om det vore en äventyrsbok.

Hur ska man få honom att förstå vad han har gjort?

– Jag tror inte att det går. Om det är ett vanföreställningssyndrom, vilket jag är övertygad om, så finns det ingenting som är mer omöjligt att bota inom psykiatrin. När väl aha-upplevelserna har infunnit sig, och det är 10 år sedan nu, så finns det ingen backväxel. Läkemedel har begränsad effekt och samtal går inte att föra eftersom att han inte förstår vad vi säger.

Vad innebär det att han får mycket utrymme i medierna?

– Jag skulle säga att det slår mot honom, jag tror faktiskt det. Han går emot sin egen önskan när han får breda ut sig. Det är rätt åt honom. Det är lätt att se att han är tokig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.