Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/det-behovs-en-struktur-for-vad-vi-ska-gora-pa-dagarna/

VÄRLDEN

”Det behövs en struktur för vad vi ska göra på dagarna”

2 min 1 sek. Officiellt ställs undervisningen inte in förrän måndag, men många föräldrar i Danmark har valt att hålla sina barn hemma redan nu, efter uppmaning från myndigheterna.

KÖPENHAMN. Tvillingarna Aske och Anker yr runt som tornador i lägenheten medan storasyster Tilde har stängt in sig med läxor på sitt rum. De kommande veckorna ska Köpenhamnsfamiljen få struktur på en helt ny vardag då stora delar av det danska samhället har stängts ned i kampen mot det nya coronavirusets spridning.

Christian Adelhorst Rossil står i köket och kokar ägg i lägenheten en bit utanför centrala Köpenhamn. Han och de tre barnen – fyraåriga tvillingarna Aske och Anker och tioåriga storasyster Tilde - kom nyss in från en cykeltur till Amager strand. Utöver allt annat har vädret visat sig från sin sämsta sida de senaste dygnen med piskande regn och hård blåst.

– Men vi måste komma ut ur lägenheten. De här kommande veckorna behöver det finnas en struktur för vad vi ska göra på dagarna. Jag tänker mig att en utflykt på förmiddagen ger en bra start, så att dagarna inte flyter ihop och det slutar med att vi blir tokiga allihop, säger Christian Adelhorst Rossil.

Han arbetar som frilansande skådespelare med uppdrag bland annat för en kringresande teater. I onsdags kväll hade han egentligen ett jobb inbokat, men med bara några timmars varsel ställdes föreställningen in.

I stället satt han hemma och lyssnade på nyheterna om statsminister Mette Frederiksens (S) beslut att under två veckor stänga förskolor, skolor och universitet i kampen mot coronavirusets spridning – ett beslut som många europeiska länder har tagit de senaste dagarna.

Officiellt ställs undervisningen inte in förrän måndag, men många föräldrar i Danmark har valt att hålla sina barn hemma redan nu, efter uppmaning från myndigheterna.

– Eftersom jag frilansar kommer det att funka okej. Jag tillhör dem som hela tiden har tänkt att ”nu tar vi det lugnt, det här ordnar sig nog”. Men frågan är såklart vad som händer med frilansjobben om det istället blir två månader. Jag kanske blir tvungen att gå på a-kassa säger Christian Adelhorst Rossil.

Bild 1 av 3 Christian Adelhorst Rossi, hans fru Signe och tvillingarna Aske och Anker och dottern Tilde.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 3 Christian Adelhorst Rossi med sina tre barn Tilde, 10 och tvillingarna Aske och Anker, 5. Barnen kommer nu att vara hemma på dagarna i minst två veckor, efter regeringens beslut att stänga förskolor och skolor.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 3 Frilansande skådespelaren Christian Adelhorst Rossil är hemma med barnen Tilde 10 år, Aske och Anker båda 4 år, sedan skolorna i Danmark stängts till följd av Coronaviruset. Mamma Signe har precis kommit hem från jobbet som lärare där hon planerat distansundervisningen för sina elever.
Foto: Anders Hansson

En del skrivbordsarbete räknar han med att kunna göra hemifrån. Samtidigt är dottern Tildes skolarbete nu tänkt att skötas på distans. Hon har fått uppgifter av sin lärare som ska laddas upp på en skolplattform. Officiella riktlinjer kommer först nästa vecka.

I familjens vardagsrum har det dukats upp till lunch – klassisk dansk ”frokost” på rågbröd med makrill och korv. Aske, som suttit och plinkat på en ukulele i soffan, slår sig till bords medan tvillingbrodern Anker sladdar runt ett varv till med en leksakssopbil på parketten.

I vanliga fall skulle de ha varit i förskolan nu och den kommande tiden gäller det att hålla dem sysselsatta medan storasyster Tilde gör sitt skolarbete. Hon tror att den närmaste tiden blir som ett ”väldigt långt lov”.

– Jag kommer att sakna mina kompisar. Och så känns det lite konstigt att göra allt skolarbete hemma, det blir svårare än när man är i skolan, säger hon.

Läs mer: Sveriges grannar stänger sina gränser

– Jag kommer att sakna mina kompisar, säger Tilde om att vara hemma från skolan med pappa Christian Adelhorst Rossi.
– Jag kommer att sakna mina kompisar, säger Tilde om att vara hemma från skolan med pappa Christian Adelhorst Rossi. Foto: Anders Hansson

Familjen har tittat på en del nyheter tillsammans om coronaviruset. Virussjukdomen har spridit sig snabbt i Danmark de senaste dagarna - i måndags hade landet femtio konstaterade fall, på fredagen var antalet över åttahundra.

– Vi har pratat med barnen om att vi nu ska vara hemma för att inte bli sjuka och att det inte är något att vara rädd för, men att vi i nuläget inte ska hälsa på morfar som har haft cancer och som därför skulle kunna bli väldigt sjuk om han drabbades, säger Christian Adelhorst Rossil.

Lunchen är uppäten och hustrun Signe har kommit in genom dörren. Hon arbetar som lärare på en närliggande skola med niohundra elever och har precis gjort sitt sista pass – nu väntar två veckors distansarbete hemifrån.

– I dag har vi planerat de kommande veckornas onlineundervisning. Det finns massvis med böcker och spel i alla ämnen på nätet, så det löser sig. De lite äldre eleverna får göra inlämningar kontinuerligt under tiden de är hemma, de yngre har fått i uppgift att skriva dagbok, berättar hon.

Läs mer: Coronaviruset: Nästan hela Europa stänger skolorna

Här är skolorna stängda/öppna

Här är skolorna stängda/öppna

För elever vars föräldrar jobbar inom samhällsbärande yrken, till exempel inom vården, kommer undervisningen att fortsätta på plats i skolan.

– Totalt rör det sig om bara fem-tio barn, vi lärare kommer att gå in en dag vardera i skolan. Övrig tid ska jag finnas tillgänglig för jobb hemifrån mellan 8 och 17, men min chef förväntar sig inte att det blir hela arbetsdagar. Jag måste ju sköta hemundervisningen för min dotter också, säger Signe Adelhorst Rossil.

Christian Adelhorst Rossil berättar att det är många expertutlåtanden runtom i samhället att förhålla sig till just nu. Själv väljer han framför allt att lyssna till danska Sundhedsstyrelsen, motsvarande svenska Socialstyrelsen.

– Deras direktör säger att man ska fortsätta med de sociala kontakterna, träffa folk och låta barnen leka med sina kompisar, men att man helst ska göra det utomhus. Egentligen är det ju nu man skulle passa på och göra allt det man aldrig hinner annars som att gå på museum - bara det att allt är stängt. Köpenhamn är helt dött.

Christian Adelhorst Rossil tycker att stämningen rent generellt är god i Danmark, få ifrågasätter regeringens beslut att stänga skolor och andra offentliga inrättningar.

– Jag utgår från att det regeringen gör är rätt. I dagsläget är det så mycket som inte går att säga säkert. Det är först när vi kommit ut på den andra sidan som vi vet om det här var rätt agerande.

Läs mer: Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt