Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 20:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/det-blodiga-spelet-om-mellanostern/

Världen

Det blodiga spelet om Mellanöstern

Bild 1 av 8
Foto: TT Nyhetsbyrån
Bild 2 av 8 1914. Det osmanska riket är på nedgång. Europeiska kolonialmakter har redan kapat åt sig valda delar av dess territorium – Egypten, Tunisien – och kastar nu lystna blickar på de arabiska områdena.Inom ett par år ska Storbritannien och Frankrike presentera ett ”styckningsschema”. Det så kallade Sykes-Picot-avtalet skapar nya nationer och nya gränser, ofta på tvärs med stamområden liksom etniska och religiösa tillhörigheter.På bilden har brittiska soldater tillfångatagit en turkisk soldat i Kirkuk, som vid denna tid – 1918 – var en del av det osmanska imperiet. Första världskriget är ännu inte slut, men britter och fransmän känner segervittring och har redan delat upp området mellan sig.
Foto: The Art Archive / Alamy
Bild 3 av 8 2014. Mellanösterns karta brinner. Den erfarne korrespondenten Patrick Cockburn, som bevakat regionen i 35 år, talar om ”det tjocka lager av våld” som ligger över regionen, från Libyen över Gaza till Irak.Den hoppfulla ”arabiska våren” anlände för bara tre år sedan, men känns långt, långt borta. Nu räknas dödsoffren i det syriska inbördeskriget i hundratusental, och den jihadistiska terrorgrupperingen Islamiska staten dränker nationsgränserna i blod.Augusti 2014: en soldat i Muqtada al-Sadrs shiamilis fyrar av en artilleripjäs mot Islamiska statens (IS) krigare som belägrar en shiitisk stad tio mil söder om Kirkuk. IS förkastar de nationsgränser som britterna drog upp nästan ett sekel tidigare.
Foto: JM Lopez/AFP
Bild 4 av 8
Bild 5 av 8
Foto: Stefan Rothmaier
Bild 6 av 8
Foto: Stefan Rothmaier
Bild 7 av 8
Foto: Stefan Rothmaier
Bild 8 av 8

• En brittisk soldat hissar flaggan i Kirkuk i nuvarande Irak. Segrarna i första världskriget drar i all hast upp de nya landgränserna i regionen.

• I dag har historien hunnit ifatt det koloniala spelet om Mellanöstern. Hela nationer hotar att rämna under Islamiska statens krigsmaskin.

• DN:s korrespondent Erik Ohlsson berättar historien om stormakternas felsteg och om frihetsdrömmar som krossades.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in