Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det finns ljusa dagar och det finns mörka”

Freddy Lie förlorade sin dotter i massakern på Utøya. han följer rättegången mellan Anders Behring Breivik och Norge. ”Det känns bättre att vara här”, säger Lie.
Freddy Lie förlorade sin dotter i massakern på Utøya. han följer rättegången mellan Anders Behring Breivik och Norge. ”Det känns bättre att vara här”, säger Lie. Foto: Jens Littorin

Skien. Freddy Lie förlorade sin dotter Elisabeth i massakern på Utøya. Nu har han kommit till fängelset i Skien för att följa rättegången mellan Anders Behring Breivik och Norge. Det är hans sätt att hantera den nyväckta uppmärksamheten kring massmördaren.

Den nationella stödgruppen för de anhöriga till 22-julimassakerns offer har uppmanat sina medlemmar att skärma bort den nya rättegången med Anders Behring Breivik så gott det går. Freddy Lie gör tvärtom. Han sitter på stolen bredvid DN i den provisoriska rättssalen, inrymd i högsäkerhetsfängelset i Skien, och följer rättssaken på plats.

- Det är mitt sätt att skärma bort det. Jag vet att jag ändå skulle bli påmind om det i radio och tv och då känns det bättre att vara här, säger Lie, som även var på plats dagligen vid den tio veckor långa rättegången 2012.

Då gjorde han det för att han sökte svar på alla frågor som katastrofen förde med sig.

Lie hade två döttrar som deltog vid det politiska sommarlägret på Utøya 2011. 16-åriga Elisabeth blev ett av Breiviks 69 offer på ön när hon sköts i kafébyggnaden. Hennes äldre syster Cathrine skottskadades men överlevde och kom senare att vittna i rättegången.

Freddy Lie berättar att dottern fortfarande lider både fysiskt och psykiskt.

- Hon kämpar och det går upp och ner. Det finns ljusa dagar och det finns mörka dagar, säger han och förklarar att detta även gäller för honom själv.

Lie sitter bara tio meter från Breivik i rättssalen, men säger sig inte ha några problem att vara så nära dotterns mördare. Däremot tycker han inte att Breivik skulle ha fått möjlighet att stämma staten för brott mot mänskliga rättigheter.

Foto: Lise Aserud/AP

- Han har inget att klaga på och det finns många som har det mycket värre än honom, men det är så här som rättssystemet fungerar i det här landet och det får vi acceptera, säger Lie.

På onsdagen fick han lyssna till Breivik när denne till stor del ägnade sitt vittnesmål till att prata politik och hylla nazismen. Breivik sade bland annat att han är beredd att be Arbeiderpartiet och dess ungdomsförbund AUF om ursäkt om nationalsocialisterna accepteras i norsk politik.

Freddy Lie skakar på huvudet.

- Det är ett skämt, säger han.

Lie anser att rättegången mellan Breivik och Norge inte tilldrar sig särskilt mycket intresse bland vanliga norrmän. Han anser att det mest är massmedierna som bryr sig, inte minst internationellt, och att de flesta norrmän helst vill glömma Breivik. Uppståndelsen kring rättegången river upp såren, men Lie har förståelse för att saken bevakas.

Han är övertygad om att mannen som tog hans dotters liv kommer att sitta i fängelse livet ut, särskilt med tanke på att han inte visar någon ånger.

- Han får aldrig att komma ut, säger Freddy Lie.

Bild i text: Anders Bering Breivik med sin advokat Oystein Storrvik. Foto: Lise Aserud/AP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.