Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Det hade kunnat hända i Sverige”

Den högerextrema miljön i Sverige är större än den i Norge. I Stockholm råder fortsatt förhöjd säkerhet, samtidigt som Europol ska hjälpa till att kartlägga icke-islamistiska hot i Skandinavien.

– Det här hade kunnat hända i Sverige, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Säkerheten i Stockholm är höjd efter terrorattentaten i Norge. Bevakningen är utökad runt Rosenbad, regeringskansliet, "samhällsviktiga platser" och den norska ambassaden, uppger Säpo.

– Vi kommer säkert att ha en hög säkerhetsnivå under en tid framöver. Det är en bedömning som vi gör från dag till dag, säger Mikael Eriksson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Det finns betydligt fler högerextremister i Sverige än i Norge. Ett hundratal personer av dem är organiserade i vit makt-miljö. Men enligt Säpos bedömning utgör de inget hot mot demokratin.

Men alla delar inte Säpos uppfattning om saken.

– Den högerextrema miljön är mycket större i Sverige än i Norge. Hade du frågat mig för två månader sedan, vilket land som det här skulle kunna inträffa i hade jag inte sagt Norge, säger forskaren Magnus Norell på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Wilhelm Agrell varnar också för den svårgreppbara miljön.

– Det finns grupperingar men hur stora de är vet ingen. Det är en typ av individer som får sin näring via internet och triggar varandra. Men det är oerhört svårt att veta vilka som är harmlösa, vilka som lever ut sitt hat på nätet och vilka som är verkligt farliga, säger Wilhelm Agrell.

Den europeiska polisorganisationen Europol, med säte i Haag, organiserar nu en specialstyrka för att hjälpa till med att kartlägga icke-islamistiska hot i Skandinavien, enligt Financial Times. Gruppen, där över 50 experter ska ingå, hoppas kunna bistå Norge under den kommande veckan och även bli till hjälp för Danmark, Finland och Sverige.

Attackerna i USA för snart tio år sedan, den 11 september, gjorde att fokus flyttades över till islamistiska terrorhot. Men Europol varnar för att högerextremister i dagsläget är mycket aktiva inom sociala nätverk på internet och försöker värva unga.

Enligt Magnus Norell är det mycket svårt att fånga upp ensamma gärningsmän som Anders Behring Breivik.

– Det är praktiskt taget omöjligt att upptäcka sådana här personer om de inte är aktiva. Något måste ske för att du ska kunna upptäcka dem tidigare, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.