Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det här är den lyckligaste dagen i mitt liv”

Florence Falkehed med sina döttrar Emma och Juliette båda 16 år.
Florence Falkehed med sina döttrar Emma och Juliette båda 16 år. Foto: Nikolai Jakobsen

De anhöriga till de frisläppta journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström uttrycker lättnad och glädje över beskedet när DN når dem på onsdagen.

– Vi är jättelättade och det är otroligt otroligt skönt, helt underbart. Jag har inte fått veta allt än men nu vet jag att de är välbehållna och fria och det är det som är det viktigaste. Nu vill vi bara landa i det här lite, säger Niclas Hammarströms sambo Anna till DN.

Vid 11-tiden på onsdagen fick Magnus Falkeheds fru Florence det glädjande beskedet från polisen att båda de svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström släppts fria i Syrien och befinner sig i säkerhet på den svenska ambassaden i Beirut.

– Det här är den lyckligaste dagen i mitt liv. Allt jag vill nu är att hålla honom i mina armar, säger Florence Falkehed när DN når henne på telefon i Paris.

– Polisen har varit väldigt hjälpsam, det är fantastiskt, vi är överlyckliga, säger en mycket rörd Florence Falkehed.

Strax efter beskedet fick hon också kontakt med sin man på telefon från Beirut. Han bekräftade att han inte är skadad utan mår efter omständigheterna bra.

Vad sa han till dig på telefon?

– Att han älskar oss. Att det här är en av de bästa dagarna i hans liv. Jag ville aldrig att han skulle lägga på, säger hon.

Florence Falkehed understryker att utan de fantastiska människor som hjälpt henne hade hon inte orkat med tiden då Magnus och Niclas var tillfångatagna.

– Mina vänner har varit ett oerhört stöd. Julhelgerna var hemska, utan mina vänner hade jag aldrig tagit mig igenom det, säger hon.

Samtidigt understryker hon sitt stöd för alla de journalister som fortfarande sitter fängslade.

–Vår glädje är lite egoistisk i dag och jag hoppas verkligen att alla andra anhöriga snart får känna samma glädje som jag känner i denna stund.

DN når Niclas Hammarströms mamma strax efter att uppgiften om frisläppandet av de båda journalisterna blivit offentlig.

– Det känns otroligt, och jag måste få smälta det här, säger Gudrun Hammarström till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.