Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/det-har-handlar-valet-i-osterrike-om/

Världen

Det här handlar valet i Österrike om

Bild 1 av 2 Under söndagen hålls valet till det österrikiska parlamentet Nationalrat. Kandidaten Sebastian Kurz leder opinionsmätningarna.
Foto: Kevin Chang
Bild 2 av 2 Österrikes ex-kansler Sebastian Kurz intill sin turnébuss.
Foto: Kevin Chang

WIEN. Inspelningarna från en lyxvilla på Ibiza fick Österrikes regering på fall och ledde fram till söndagens nyval. Men skandalen verkar inte bekymra väljarna. 

Ex-kanslern Sebastian Kurz leder opinionsmätningarna med hästlängder. 

Den så kallade Ibizaaffären har kallats för årtiondets politiska skandal och fick Österrikes regering på fall. De hemliga inspelningarna från en lyxvilla på Ibiza visade hur landets vicekansler Heinz-Christian Strache var beredd att sälja ut landets intressen till den han trodde var en släkting till en rysk oligark. I utbyte mot offentliga kontrakt hoppades Strache, som då var partiledare för det högernationalistiska partiet FPÖ, få hjälp i den stundande valrörelsen av ryska pengar. 

När två tyska tidningar i maj publicerade delar av videomaterialet var den så kallade Ibizaaffären ett faktum. 

Skandalen fick dramatiska konsekvenser: förbundskansler Sebastian Kurz, ledare för mittenkonservativa ÖVP, avsattes i en förtroendeomröstning i parlamentet och presidenten utlyste nyval. Sedan dess styrs Österrike av en övergångsregering. 

Inför söndagens parlamentsval leder Kurz ÖVP opinionsmätningarna överlägset och det mesta pekar på att han återigen kan installeras som kansler. 

Frågan är bara vem han ska regera med. 

Här är tre frågor att hålla koll på inför söndagens nyval.

Hur har väljarna reagerat på Ibizaaffären?

De hemliga inspelningarna från Ibiza har förstås överskuggat hela valrörelsen och varit de tidigare oppositionspartiernas starkaste argument. Men affären tycks inte ha satt några djupare avtryck hos väljarna: de tidigare regeringspartierna ÖVP och FPÖ får enligt opinionsmätningarna stöd av en klar majoritet. 

Varför är Sebastian Kurz så populär? 

Den 33-årige ex-kanslern har kallats för ett politiskt underbarn och åtnjöt under tiden som rekordung regeringschef – han var bara 31 år när han tillträdde som kansler – ett stort stöd bland väljarna. När Ibiza-skandalen briserade trodde vissa bedömare att Kurz karriär skulle vara över, men har är mer populär än någonsin. Trots sin ringa ålder går Kurz framför allt hem bland äldre väljare som uppskattar löftena om skattesänkningar, en stram migration och ”ny stil” i politiken. Det har gett honom svårintagligt försprång i opinionsmätningarna. 

Läs mer: Så vände Österrikes politiska underbarn skandalen till segertåg

Kommer högernationalistiska FPÖ att åter ta plats i regeringen?

Den stora knäckfrågan är inte om Sebastian Kurz kommer att kunna bilda en ny regering utan med vem han ska regera. Ibizaaffären fick FPÖ-ledningen att framstå som ordentligt regeringsodugliga och många trodde att deras chanser att göra anspråk på regeringsmakten var uttömda. Men partiet får fortfarande stöd av en femtedel av väljarkåren och Kurz har inte stängt dörren för ett nytt samarbete. Budskapet är att han kan tänka sig att regera med alla ”demokratiskt valda partier”. 

Ett av de stora frågetecknen är varför Socialdemokraterna SPÖ inte har lyckats spinna skandalen till sin fördel. Under Kurz regeringstid var SPÖ det största oppositionspartiet och tog initiativet till att avsätta kanslern i en förtroendeomröstning i parlamentet. Men trots att de fick skandal serverat på ett silverfat lyckats har partiet backat kraftigt sedan förra valet. De slåss nu med FPÖ om positionen som andra största parti.