Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Det här har ödelagt USA:s trovärdighet”

03:49. Efter president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad har demonstrationer uppstått på gatorna. DN:s Nathan Shachar och Paul Hansen är på plats i Ramallah.

RAMALLAH. Demonstrationer mot USA:s nya Jerusalem-politik hölls på torsdagen i alla större samhällen på Västbanken. Men budet att fler länder är redo att följa Trumps exempel och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad har haft en nedslående effekt.

I ett samtal med DN säger parlamentsledamoten Hanan Ashrawi:

– Det här har ödelagt USA:s trovärdighet och de kommer själva att ångra detta, de har skjutit sig i foten. Inga utspel av den här sorten kan trolla bort palestiniernas historiska rättigheter i staden.

Foto: Paul Hansen

Läs mer: Efter Trumps besked – Hamas manar till ny intifada

Under manifestationen på stora torget i Ramallah skanderade talkörer gamla och nya rim. Några av verserna gjorde narr av det israelisk-saudisk-trumpska-förslaget att göra Jerusalem-förorten Abu Dis – isolerad från resten av staden med en betongmur – till palestiniernas huvudstad. Andra hämtade inspiration från slaget vid Khaybar år 628, då profeten Muhammad besegrade en judisk stam.

Salih, 30, ambulerande saftförsäljare, säger att han inte gör sig några förhoppningar om bättre tider:

– Trumps snack om ett fredsavtal tror jag inte på. Men jag tror inte på arabledarna heller. De struntar i oss när det verkligen gäller. De kommer inte att bryta med Trump för vår skull.

Foto: Paul Hansen.

Läs mer: Michael Winiarski: Gåvan kan explodera i Israels ansikte

Tidningsrubriker och ledarartiklar över hela arabvärlden tillmäter Trumps deklaration historisk betydelse. ”Den andra Balfourdeklarationen” (Englands löfte till sionisterna 1917) och ”en ny Nakba” (den palestinska flyktingkatastrofen 1947-49) är återkommande fraser. Många talesmän och statliga nyhetsbyråer, från Qatar till Iran och Syrien, manar öppet palestinierna till våldsamt uppror.

Men den palestinska ledningen i Ramallah, som håller en militant ton i sina kommunikéer, är inte villig att konfrontera Israel just nu. Dels inser president Mahmud Abbas att Trump är helt likgiltig för palestinskt missnöje och inte kommer att låta sig påverkas; dels vet han att det finns krafter i den israeliska regeringen som gärna skulle se palestinierna ta till vapen för att kunna flytta fram sina positioner på deras bekostnad. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.