Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det jag har bevittnat i al-Raqqa kommer alltid förfölja mig”

01:26. Amerikanska flottan har släppt filmer på attacken mot Islamiska staten i Syrien.

Jihadisten Sherko Omer var medlem i IS. I en exklusiv intervju för Stockholms-baserade yourmiddleeast.com berättar han om skräckupplevelser av halshuggningar och våldtäkter i den extremistiska organisationen. Och hur han lyckades rymma.

– Ja, jag har överlevt fysiskt, men det jag har bevittnat i al-Raqqa är fasansfullt och kommer alltid förfölja mig, säger han till yourmiddleeast.com.

Sherko Omer heter egentligen något annat. Men av rädsla för IS vedergällning vill han inte avslöja sin identitet. Tidigare i år överlämnade han sig till YPG-gerillan, den syriska grenen av det kurdiska PKK. Det räddade hans liv.

I intervjun berättar Sherko Omer om hur han och några kamrater hösten 2013 åkte från sin hemstad i irakiska kurdistan för att gå med de syriska rebellerna Free Syria Army (FSA) och slåss mot Assad-regimen.

I Turkiet mötte de en kontaktperson som först bjöd på dyr middag och hotell. Sedan förde han dem till ett träningsläger vid den turk-syriska gränsen. Först där upptäckte Omer att han var lurad – lägret styrdes av jihadisterna IS och inte FSA.

Att han inte hade förstått det tidigare förklarar Omer med att de hade talat standardarabiska med varandra och att jihadisterna inte bar skägg och hade moderna kläder.

– Vi, liksom många andra som anslöt sig till IS-lägret, antog därför att de var från FSA, säger han.

I lägret i al-Raqqa fick männen lära sig hantera skjutvapen och träna halshuggning på djur – och att våldta. Sherko Omer klarade sig från eldstrider tack vare sina tekniska kunskaper. Han fick i stället sköta radio- och telekommunikationen.

De nya rekryterna togs väl omhand av IS-ledarna, säger han, och de började allt mer se på sig själva som IS-kämpar med en moralisk skyldighet att inte svika jihadisterna som gav dem mat, kläder och bilar.

Samtidigt hjärntvättades de nyanlända med löften om ett liv i himlen där de skulle omges av dussintals villiga kvinnor om de stupade i det heliga kriget. Så stod det i koranen, enligt IS. De sade också att det stod männen fritt att ha sex med de tillfångatagna icke-muslimska kvinnorna och även flickor, allt enligt koranen.

På frågan om alla i lägret trodde på detta svarar Omer:

– I en miljö där tvivlare fick halsen avskuren var det få som vågade säga emot.

Utländska rekryter behandlades inte med samma respekt som arabisktalande muslimer av IS befälhavare. De som saknade yrkeskunskaper ansågs som värdelösa och placerades i självmordspatruller.

– Jag lever delvis tack vare mina yrkesmeriter, säger Sherko Omer.

Vändpunkten och beslutet att fly kom när Omer blev vittne till en offentlig halshuggning av en tillfångatagen YPG-medlem. Bland publiken fanns även barn.

Mannen var i samma ålder som Sherko Omer och ända in i döden visade han sitt förakt för den extremistiska rörelsen.

– Jag hade aldrig sett någon så modig i hela mitt liv. Hans fingrar klipptes av men han fortsatte ändå att skrika förolämpningar mot jihadister.

– Sedan blev han halshuggen halvvägs bakifrån och i såret hällde man salt för att mannen skulle plågas ihjäl. Men han gav inte upp förrän han var död, berättar Omer för yourmiddleeast.com.

Avrättningen fick Omer att må väldigt dåligt och han tänkte: antingen flyr jag eller tar livet av mig.

Några veckor senare, i februari i år, kom en öppning då han skickades ut till en bas i den kurdiska delen av Syrien. Efter en veckas strider intog YPG basen och Omer överlämnade sig till kurderna.

– Jag ropade på kurdiska och de sade till mig att gå närmare och ta av mig naken. När det stod klart att jag inte hade något självmordsbälte accepterade de min kapitulation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.