Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

"Det känns som kriget pågått i evigheter"

Ekaterine Gagoshidze kom till Sverige 2001 och bor i Stockholm med sin svenske man Göran Dalin, ordförande i den Svensk-georgiska föreningen. Tillsammans har de ett fem månader gammalt barn.
Ekaterine Gagoshidze kom till Sverige 2001 och bor i Stockholm med sin svenske man Göran Dalin, ordförande i den Svensk-georgiska föreningen. Tillsammans har de ett fem månader gammalt barn. Foto: Tomas Ohlsson
Systern har flytt huvudstaden Tbilisi med sina barn för att sätta sig i säkerhet i Jerevan, Armenien. I en lägenhet i Stockholm försöker Ekaterine Gagoshidze hålla kontakt med familj och vänner i hemlandet Georgien.

Det är svårt att överblicka situationen i det krigsdrabbade Sydossetien. Att konflikten spillt över på georgiskt territorium innebär att huvudstaden Tbilisi med sina en miljon invånare ligger i farozonen.

Ekaterine Gagoshidze har följt utvecklingen i Sydoessetien och Georgien från sin lägenhet i Stockholm och i går morse lyckades hon övertala sin syster att lämna Tbilisi för att sätta sig i säkerhet i den armenska huvudstaden Jerevan.

- Jag har haft kontakt med henne via telefon, och trots att situationen förvärrats har hon försökt lugna mig och sagt att allt kommer att ordna sig, säger Ekaterine Gagoshidze.

Till slut gav systern med sig och har nu evakuerats från Tbilisi med sina två barn. Modern är däremot fast i en liten georgisk by, Chrebalo, ett trettiotal mil nordväst om huvudstaden. Ekaterine Gagoshidze har försökt nå henne utan resultat.

- Stora flygplan ska ha setts på låg höjd bara 15 kilometer därifrån, och på grund av den oroliga situationen är det farligt att lämna byn, säger hon.

Ekaterine Gagoshidze kom till Sverige 2001 och bor i Stockholm med sin svenske man Göran Dalin, ordförande i den Svensk-georgiska föreningen. Tillsammans har de ett fem månader gammalt barn.

- Min man varnade mig för redan en vecka sedan att det var oroligheter i landet, men jag ville inte lyssna då och försökte ignorera alltihop. Nu känns det som att kriget har pågått i evigheter.

När det från officiella källor rapporterades om en väpnad konflikt mellan Georgien och Sydossetien var hennes första reaktion att resa till Tbilisi för att hjälpa familj och vänner.

- Jag tänkte att det skulle underlätta om jag befann mig på plats. Men vad skulle jag där och göra egentligen? Jag har ett barn som är fem månader gammalt.

I stället håller hon sig ajour med händelseutvecklingen och informerar släktingar om läget.

- Det är främst tv-nyheterna jag följer. De georgiska tidningarna uppdateras långsamt på webben, en del är helt blockerade.

Att våldet måste upphöra omedelbart är det enda hon vet med säkerhet. Den politiska dragkampen mot Sydossetien, som kräver självständighet, får utkämpas vid förhandlingsbordet i stället.

- Vi är ett jättelitet land och man måste vara från vettet om man ger sig in i ett krig mot Ryssland, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.