Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/det-kommer-att-handa-i-sverige/

VÄRLDEN

”Det kommer att hända i Sverige”

1 min 41 sek. Den man sköts ihjäl av polis i Köpenhamn tidigt på söndagsmorgonen är den man som sökts som misstänks för de båda dödsskjutningarna i staden. Det bekräftar dansk polis, som tror att mannen agerat ensam.

DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski svarar på tre frågor med anledning av attentaten i Köpenhamn.

DN Text

Vem ligger bakom terrorattacken?

– Det vet vi inte ännu, men det ser ut att vara en ensam gärningsman. Dessutom tror den danska polisen att det var samma person som först försökte mörda Lars Vilks och därefter genomföra ett attentat mot Köpenhamns synagoga. Den misstänkte, av polisen ihjälskjutne mannen, har när detta skrivs ännu inte identifierats. Men det är ingen vild gissning att det handlar om en jihadist, alltså en fanatisk islamist. I så fall en person som föraktar allt vad den västliga demokratins representerar, inte minst i form av yttrandefrihet, och samtidigt hyser ett blint hat mot judar.

Hur hänger den samman med tidigare terrorattacker i Europa, i världen?

– Med reservation för att vi inte känner till den misstänktes identitet: det är inte osannolikt att det – åter – handlar om en radikal islamist som möjligen har växt upp i Danmark eller ett annat nordiskt eller europeiskt land. Han har rest till någon av Mellanösterns, Nordafrikas eller Centralasiens krigszoner och i trasiga statsbildningar som Syrien, Irak, Afghanistan, Pakistan eller Somalia skaffat sig stridsvana och inympats med islamistisk ideologi. Sådan bakgrund hade männen som utförde terrordåden i Paris i januari, och det är ett mönster som har upprepats på flera håll i Europa.

Kan det hända igen, kan det hända i Sverige?

– Det kan, och kommer att hända igen. I Sverige. Det är som man kunde befara redan i samband med den islamistiska mordorgien i Paris mot tidningen Charlie Hebdo och den judiska mataffären; det är en tidsfråga innan nästa liknande attentat kommer att inträffa.
Vad man inte kan inte veta om det kommer att utföras av jihadistiska nätverk av typen al-Qaida eller Islamiska staten eller om gärningsmännen är frilansande terrorister.

Efter Parismassakrerna skrev jag i en DN-kommentar:

”Vad vi såg var knappast det sista attentatet mot en av det demokratiska samhällets grundpelare. Någon sitter någonstans just nu och detaljplanerar ett nytt terrordåd, i Frankrike, i Tyskland – eller kanske i Sverige”.

Nu kom det första nya dådet inte i Sverige utan i Danmark. Men det var riktat mot svensken Lars Vilks.