Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/det-svenska-slottet-kan-ga-till-historien-som-platsen-dar-fred-skapades/

Världen

Det svenska slottet kan gå till historien som platsen där fred skapades

Bild 1 av 5 Foto: BEATRICE LUNDBORG
FN: s särskilda sändebud Martin Griffiths (bredvid Margot Wallström) öppnade på torsdagen fredssamtalen mellan Jemenkrigets huvudaktörer: längs bordet till vänster sitter regeringens representanter, vid det högra bordet huthiernas företrädare.
Bild 2 av 5 FN: s särskilda sändebud Martin Griffiths (bredvid Margot Wallström) öppnade på torsdagen fredssamtalen mellan Jemenkrigets huvudaktörer: längs bordet till vänster sitter regeringens representanter, vid det högra bordet huthiernas företrädare. Foto: BEATRICE LUNDBORG
Bild 3 av 5 Foto: BEATRICE LUNDBORG
Bild 4 av 5 Foto: BEATRICE LUNDBORG
Bild 5 av 5 Foto: BEATRICE LUNDBORG

Ett slott i Roslagen har tillfälligt hamnat i internationella mediers blickfång. På Johannesberg i Gottröra sitter representanter för huvudaktörerna i Jemenkriget. 

Under FN:s ledning har de börjat den mödosamma vandringen mot fred i den blodiga, komplexa och mångåriga konflikten.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

Johannesbergs slott i Gottröra, Rimbo socken, har anor från 1600-talet. Som många slott har det en brokig och spännande historia: en av de tidiga ägarna hette Adam Lewenhaupt, var general i Karl XII:s armé och är inskriven i historieböckerna för att ha kommit för sent till slaget vid Poltava. 

Under andra världskriget utbildades den norska exilregeringen nazifientliga poliser på Johannesberg. De senaste åren har det handlat mycket om golf: en artonhåls mästerskapsbana har anlagts intill slottet. Nu ligger de böljande gröna gräsytorna frostnupna, flankerade av polis och väktare som övervakar ett hastigt beslutat FN-toppmöte.

Frågan är om Johannesbergs slott ska gå till nutidshistorien som platsen där det obarmhärtiga och blodiga kriget i Jemen äntligen avslutades. 

Att det internationella samfundet har stora förhoppningar blev tydligt på torsdagen. Då öppnade FN:s särskilda sändebud för Jemen, engelsmannen Martin Griffiths, länge emotsedda fredssamtal mellan krigets huvudaktörer. Samtalen, eller konsultationerna, har förlagts till Johannesberg och dess slottsgemak, numera omgjorda till konferenssalar, under värdskap av den svenska regeringen.

På ömse sidor om frontlinjerna – och på var sin sida om det stora ellipsformade teakbordet i slottets balsal – finns regeringssidan, stödd av Saudiarabien. Han som betraktar sig själv som Jemens legitime ledare heter Abdrrabbu Mansour Hadi, en sjuklig 73-årig exgeneral som inte är närvarande under samtalen. 

Mot regeringssidan står huthierna, som får diskret uppbackning av Iran och som ser sig som spjutspetsar för en folklig revolution i Jemen. Konflikten har orsakat världens just nu svåraste humanitära kris och befinner sig sedan flera år i ett bloddränkt dödläge. Trots upprepade ansträngningar från framför allt FN att få parterna till förhandlingsbordet.

DN förklarar: Konflikten i Jemen

Men den ärrade brittiske diplomaten Martin Griffiths har genom idoga resor i konfliktområdet förmått parterna att bege sig till det avlägsna Johannesberg för att prata fred. I sanningens namn har Griffiths haft god draghjälp av USA, som på senare tid velat distansera sig från Jemens främsta uppbackare Saudiarabien. För en dryg månad sedan gjorde den amerikanske försvars- respektive utrikesministern, James Mattis och Mike Pompeo, ett gemensamt utspel där de uppmanade till skyndsamma samtal mellan de stridande parterna i Jemen.

Foto: BEATRICE LUNDBORG

Martin Griffiths presenterade ett balansnummer när han öppnade konsultationerna inför delegater, rådgivare, diplomater och drygt 200 ackrediterade journalister från hela världen. Vid FN-sändebudets sida satt Sveriges utrikesminister Margot Wallström som värdinna för samtalen.

Grifftihs pekade på allvaret i situationen: ett land håller på att falla samman framför våra ögon, med utbredd hungersnöd och svält och en grasserande torkkatastrof.

– Ni måste handla nu. Jemens öde ligger i era händer, sade Griffiths till delegaterna.

Men samtidigt ville han inte stöta sig allt för mycket med de tillresta jemeniterna, som efter mycket lock och pock samlats under samma tak. Martin Griffiths underströk att det är en framgång att samtalen över huvud taget kommer till stånd, och uppmanade till konstruktiva och ”överambitiösa men inte överoptimistiska” insatser. Han hade med sig en glad nyhet: de stridande parterna har redan kommit överens om en stor fångutväxling.

Erik Ohlsson: Fredssamtalen om Jemen – högt spel av FN-medlaren

Konsultationerna i Johannesberg är planerade att pågå i ungefär en veckas tid, enligt vad DN erfar. Många brännande frågor kommer att finnas på dagordningen:

• Nödvändigheten att öppna ”livlinor” till Jemen så att nödhjälp kommer intill detta land som redan i fredstid är gravt importberoende: 90 procent av livsmedlen kommer utifrån. Det handlar om att öppna den internationella flygplatsen i huvudstaden Sanaa för trafik (nu råder flygförbud infört av den Saudistödda regeringen), och att ställa hamnen i staden Hodeidah under FN:s kontroll.

• Vikten att få till ett fungerande centralbankssystem. Den sittande regeringen under Abdrabbu Mansour Hadi har flyttat landets centralbank från den huthikontrollerade huvudstaden Sanaa till hamnstaden Aden, vilket allvarligt påverkat den livsviktiga veteimporten och valutans värde. Sedan kriget började för snart fyra år sedan har den lokala valutan, rial, sjunkit med nästan 80 procent gentemot dollarn.

• Det skriande behovet av en omedelbar vapenvila. De senaste månaderna har varit de dödligaste under hela kriget för civilbefolkningen. För att ge Jemens lidande civilbefolkning tilltro till de förhandlande parterna är ett vapenstillestånd oundvikligt.

Foto: BEATRICE LUNDBORG

Mellan skål och vägg verkar FN-medlarna nöjda om överläggningarna kan avslutas i hyfsat god sämja när veckan har gått – och att delegaterna då har kommit överens om att de ska mötas på nytt för nya samtal.

Läs mer: Fredssamtalen har inletts i ett frostigt Roslagen