Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det var definitivt inte ett flygplan”

Panik utbröt när en meteorsvärm på fredagen träffade centrala Ryssland. Över 900 människor ska ha skadats i Tjeljabinskregionen och byggnader har skadats i sex städer, uppger ryska inrikesdepartementet enligt Interfax.
 

– Det var definitivt inte ett flygplan, sade en talesperson för räddningstjänsten till nyhetsbyrån Reuters strax efter explosionen, utan att utveckla resonemanget.

Senare bekräftades det att smällarna som skakade flera städer vid 9.20-tiden, lokal tid, härrörde från flera meteoriter som exploderade när de i hög hastighet föll mot jorden, vilket bland annat orsakade urblåsta fönster och strömavbrott.

Den ryska nyhetskanalen Russia Today rapporterar att meteoriten, när den befann sig på 20 kilometers höjd, sköts sönder av militären, men påpekar att uppgifterna inte bekräftats.

Ett ögonvittne i Tjeljabinsk berättar för nyhetsbyrån Reuters att en hög smäll följdes av en chockvåg som fick en 19-våningar hög byggnad att gunga stadens centrum.

– Jag körde mot jobbet, det var rätt så mörkt, men plötsligt blev det ljust som mitt på dagen. Det kändes som om jag bländades av strålkastare, säger Vktor Pkofjev som bor i Jekaterinburg i Uralbergen.

Chockvågen krossade fönsterrutor i området och fick bilalarm att ljuda. Ryska räddningsmyndigheter uppgav tidigt att 514 personer sökt vård, i de flesta fall med blessyrer som orsakats av splitter från krossade rutor. Av dem har 112 fått stanna kvar på sjukhus. Senare rapporterade nyhetsbyrån att upp till 950 personer uppsökt vård, varav 159 barn. Mellan 34 och 112 ska ha lagts in och flera personers tillstånd ska vara allvarligt.

Bitar av meteoriten har hittats i en sjö i närheten av Tjebarkul, väster om Tjeljabinsk, uppger regionens guvernör enligt ryska medier. Myndigheter i Ural-regionen har försatts i höjd beredskap, och invånare i Tjeljabinsk-regionen uppmanas att hålla sig inomhus och borta från fönster. Eftersom rutor krossats i bland annat skolbyggnader med följden att minusgraderna i Tjeljabinsk krupit inomhus har elever skickats hem.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.