Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Det var som en tornado av eld”

PEDRÓGÃO GRANDE. Räddningsstyrkor på över tusen personer kämpade ännu på måndagen med den katastrofala skogsbranden som krävt minst 64 dödsoffer i centrala Portugal.

Premiärminister Antonio Costa säger att branden är den största mänskliga tragedi som drabbat Portugal i modern tid.

På måndagen rasade fortfarande flera bränder i Pedrógão Grande, i ett vidsträckt skogsområde med eukalyptusträd och tallar som är populärt utflyktsmål. Där och i Coimbra hoppas man på att skyarna ska öppna sig och att hjälpen från ovan ska släcka det veritabla inferno som drabbat Portugal.

Ett stilla regn föll på måndagen, men gav inte den chockade befolkningen och de utmattade brandmännen nämnvärd hjälp.

Läs mer: Bränderna i Portugal fortfarande utom kontroll

Antalet omkomna har räknats upp till minst 64 – fyra är barn under åtta år. 136 personer har skadats; 121 privatpersoner och 13 brandmän. Sju är mycket allvarligt skadade, fem av dem är brandmän och två är civila. Flera uppges vara turister.

Piloten João Silva dos Santos, en av dem som vattenbombar branden från skyn, skriver på Facebook att han aldrig sett något liknande: ”Den här branden har inget gemensamt med dem som vi är vana vid", skriver han.

Det är till Coimbra vi är på väg, till den sotiga vägen där familjer som flydde skogsbränderna dog i ett hav av lågor, till Pedrógão Grande, där många klarade sig mirakulöst medan andra dog.

Bilderna därifrån visar aska, bilskelett och stympade träd, men lukten av brand och stickande rök syns inte på bilder.

Vägen ringlar över kullar och sänkor genom den stora skogen av eukalyptusträd, och där vi svänger av kommer röken, det tjocknar snabb, som ett mörkt regnmoln över kullarna.

Sedan är molnet som bortblåst igen.

När vi närmar oss Figueroa ser vi de första brända sluttningarna, aska som smutsig snö under träd som elden slickat bruna så att de smala bladen krullat sig.

En mindre eld som kryper upp längs en ravin, vi kliver ut och det är 41 grader, och sedan skär vägen mellan svårt brända kullar, längre och längre in i det förödda landskapet.

Så kommer vi fram till byn Adega.

– Det är en tragedi varannan meter, säger Antonio Dinis, en av byborna.

Vi står vid en helt utbränd bil som föraren med knapp nöd kom ur.

– Det var som en tornado av eld, så stark vind, sådan hetta, den kastade upp tunga föremål i luften, jag väger 95 kilo men skulle inte ha stått pall, säger Antonio Dinis.

– Elden var 100 meter bort, på nolltid var den framme.

Han berättar om röken som vällde in under dörren till hans hus, om att det bara återstår aska av dem som fanns i bilarna, den samlas in för dna-identifiering, men det är svårt att veta hur människoaska skiljer sig från annan aska, och sedan kör han före oss på en väg där telefonledningar måste lyftas först.

Varken el eller mobiler fungerar här.

Han visar oss en bit bort där 11 personer dog, vraket efter en minibuss. Ett bilvrak smyckat med blommor visar var ett barn dog.

Det är också här som en av mirakelhistorierna finns, åtta personer som tog skydd i en vattentank och klarade sig.

78-åriga änkan Rasalina Rosa i Vila Facaia är en av dem som fått sitt hus förstört. Hon visar runt i det som var ett vardagsrum. Där stod bordet, där soffan.

Foto: Nicklas Thegerström

Foto: Nicklas Thegerström

Det är som att gå in i en grotta, sotigt, ryker fortfarande. Längre in står en toalettstol hyfsat intakt, men frysboxen ser ut som om någon gett sig på den med en slägga.

I en del av huset har taket rasat ned och krossat allting. Det var där brandkåren gjorde hål i väggen efteråt och sprutade in vatten, men det ryker fortfarande.

– Det här var hela mitt liv, suckar Rasalina Rosa och tårarna är inte långt borta.

Nu kan hon bara hoppas på hjälp, säger hon.

Själv var hon en bit bort med sina grannar när huset blev lågornas rov.

Märkligt nog har hon två fåglar i burar på andra sidan väggen där det brann, och de klarade sig.

Läs mer: Juan Flores: Ett av de värsta dygnen Portugal upplevt

På torget i byn kommer flera bybor fram och berättar sina historier, en holländare som flydde med familjen och nyss kommit tillbaka till det förödda huset, en kvinna som berättar om fåren som gick åt, och lammen säger hon och biter sig i underläppen.

Fortfarande är inte katastrofens omfattning känd, eftersom det finns många mindre byar i otillgänglig terräng som man ännu inte kommit fram till landvägen. Det finns alltså en risk att dödstalen kan stiga ytterligare.

I Lissabon vajar flaggorna på halv stång, och många möten inleds med en tyst minut, även tv-program. Det skulle ha varit festival i dag, men borgmästaren har ställt in alla festligheter tre dagar, och partierna som kampanjar för valet inom kort har bokat av aktiviteterna för att hedra de döda.

Fernanda Palmerias släktingar slogs mot elden på bakgården, men nu har även de gett sig av.

– De har förlorat allt, gården, djuren, alla redskap. Men alla människor verkar vara välbehållna.

Det brinner fortfarande på minst sex fronter, bränderna är inte under kontroll och civilskyddschefen Elisio Oliveira sade att situationen är oroande, på grund av väderomständigheterna.

Det är fortfarande mycket varmt, uppemot över 40 grader och det fortsätter att blåsa.

Det kom rapporter om regn på morgonen, men även åska, det som tros ha orsakat skogsbränderna.

Men det regnar inte, solen lyser ombarmhärtigt över skogarna.

Myndigheterna försöker övertala dem som bor i området att evakuera sina hem, och skriver i ett uttalande att de flesta som dött har gjort det för att de stannat hemma, och inte för att de har fångats i eldhavet när de befunnit sig i sina bilar, som man uppgav i går.

Ännu på måndagen kämpade över tusen räddningsarbetare mot bränderna.

Regn är på väg, enligt väderprognoserna. Men även åska väntas, och det var just åsknedslag som tros ha satt skogarna i brand i lördags. Det är fortfarande mycket varmt i området och risken för nya bränder är ”maximal”, enligt myndigheterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.