Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Detta är uppenbart en systemkris”

Leif Pagrotsky.
Leif Pagrotsky. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Greklands valresultat är inte bara en protest mot ledarna i det hårdast krisdrabbade landet utan en i raden av politiska bestraffningar som nu delas ut på grund av eurons djupa systemkris. Det menar tidigare S-ministern och Greklandsrådgivaren Leif Pagrotsky.

Leif Pagrotsky var informell rådgivare åt den socialdemokratiska grekiska regeringen under Giorgos Papandreou, som tvingades gå i fjol. Det stökiga resultatet av söndagens parlamentsval i Grekland ser han som ”en kraftfull reaktion från väljarna mot en politik som man upplever som påtvingad”.

Men Pagrotsky vill vidga perspektivet. Han konstaterar att medborgarnas reaktion mot den kärva ekonomiska politiken är en närmast alleuropeisk företeelse.

– EU är en union av demokratier. När man driver en politik som medborgarna inte förstår och som de upplever att de inte har inflytande över, så märker man att alla regeringar som ställer upp i val förlorar, säger den förra S-ministern till DN.se.

Faktum är att ingen regering i något euroland som utsatts för väljarnas dom under krisåren har fått förnyat förtroende: Irland, Portugal, Nederländerna, Frankrike, Spanien och Grekland. Italiens regering föll av blotta trycket, utan val. Tysklands Angela Merkel ser kanske stark ut nationellt, men hennes parti har tappat stort i de delstatsval som hållits.

– Detta är alldeles uppenbart en systemkris. Alla länders väljare förkastar effekterna av eurons felkonstruktion. De ekonomiska ofullkomligheterna får nu väldigt stora politiska konsekvenser och kommer att få stora konsekvenser för EU-samarbetet.

– Det hemska är att det här visste man innan, men man valde att blunda.

Tror du att majoriteten av greker menar att det finns en annan utväg än åtstramning?

– De tar inte ställning till det, de säger bara nej. Papandreou försökte tvinga fram ett sådant besked från folket i en folkomröstning, men Merkel och Sarkozy stoppade den. Nu kanske det kommer en sådan folkomröstning.

Leif Pagrotsky vågar inte sia om möjligheterna till regeringsbildning i det nya grekiska partilandskapet.

– Jag tror inte på nyval, det löser ingenting. Men det är som med euron i övrigt: saker och ting händer inte för att de är bra, utan för att de inte kan undvikas.

Dynamiken i valutaunionen är nu så ”skräckinjagande” när det gäller sociala förhållanden, arbetslöshet och nyuppväckt nationalism, menar Pagrotsky, att det finns anledning till oro för unionens hela utveckling.

– Man säger att EU utvecklas genom kriser, och om inte EU utvecklas med den kris som är i dag så förstår jag ingenting.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.