Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Detta hände i världen 2012

Barack Obama fick förnyat förtroende av de amerikanska väljarna. I Kina däremot trädde en ny generation ledare med Xi Jinping i spetsen in på scenen. Världen stod handlingsförlamad inför tragedin i Syrien.

JANUARI: Costa Concordia kantrar
I USA drar valrörelsen igång med republikanernas primärval i delstaten Iowa. Mitt Romney är favorit men motståndarna ska visa sig mycket uthålliga. I Burma råder politiskt töväder: politiska fångar släpps och demokratikämpen Aung San Suu Kyi tillåts ställa upp i val. EU hotar att dra Ungern inför rätta för att regeringen inskränker de medborgerliga rättigheterna. Utanför Italiens kust kapsejsar kryssningsfartyget Costa Concordia och 32 personer omkommer.


FEBRUARI: Världen handlingsförlamad inför Syrienkonflikten
En massaker i den syriska staden Homs väcker omvärldens avsky. Men al Assad-regimen fortsätter obönhörligt att bekämpa oppositionen med vapenmakt. Omvärldens möjligheter att agera snöps av Rysslands veto i FN:s säkerhetsråd.

I Finland väljs moderaternas Sauli Niinistö som väntat till ny president efter Tarja Halonen. Mer otippat är att hans motståndare i den andra valomgången är den homosexuelle miljöpartisten Pekka Haavisto.


MARS: Fransk seriemördare härjar
I franska Toulouse sprider en seriemördare skräck. Sju personer, varav tre barn, hinner Muhammed Merah skjuta ihjäl innan han själv dödas när polisen stormar hans bostad. Vladimir Putin väljs ännu en gång till Rysslands president. FN lägger fram en plan för fred i Syrien men den visar sig snart vara verkningslös.


APRIL: Breivik inför rätta
I Oslo startar århundradets rättegång inför ett enormt internationellt medieuppbåd. Högerextremisten Anders Behring Breivik står åtalad för mord på 77 personer i den norska huvudstaden och på ön Utöya sommaren 2011.

Den infekterade debatten om rasism blossar upp igen i USA när den färgade tonåringen Trayvon Martin skjuts till döds i Florida. En maktkamp på högsta nivå utspelar sig i Kina och leder till att den framgångsrike Bo Xilai sparkas ur politbyrån. Splittringen förvärras i Mali där tuaregrebeller utropar självständighet efter att militären genomfört en statskupp.


MAJ: Väljarna straffar grekiska politiker
I den ekonomiska krisens Grekland blir det stora valförluster för de två partier som länge dominerat landets politik, konservativa Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok. Försöken att bilda en regering misslyckas och nyval utlyses. Till slut blir det Ny demokratis Antonis Samaras som får bilda regering.

Fransmännen går också till val, vilket leder till skifte på presidentposten. Socialisten Francoise Hollande tar över efter högerns Nicholas Sarkozy. En annan president sätter ned foten i en omdiskuterad fråga. Det är Barack Obama som uttalar sitt stöd för homoäktenskap. I Haag ställs den före detta bosnienserbiske generalen Ratko Mladic inför rätta för illdåd begångna under kriget på 1990-talet.


JUNI: Fallet Assange snurrar vidare
Efter en utdragen rättsprocess fastlår brittiska högsta domstolen att Wikileaks grundare Julian Assange ska utlämnas till Sverige där han är misstänkt för sexbrott. Assange har dock sökt en fristad på Ecuadors ambassad i London och där ansökt om asyl, vilket senare beviljas.

Ytterligare en massaker i inbördeskrigets Syrien, denna gång utanför staden Hama, upprör världen. I Egypten utses landets första folkvalda president, Muslimska brödraskapets Mohammed Mursi. Hans företrädare Hosni Mubarak har då dömts till livstids fängelse för dödsfallen under den egyptiska revolten.


JULI: Universums byggsten hittad
Två vetenskapliga nyheter får rubriker världen över. Cern-laboratoriet har genom försök kunnat bekräfta förutsägelsen att den så kallade Higgspartikel finns och hör till universums fundamentala byggstenar. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa presenterar satellitbilder som visar att den grönländska isen smälter snabbare än någonsin.

I den syriska huvudstaden Damaskus dödas försvarsministern och presidentens svåger av en självmordsbombare. Centrala Västafrika plågas av svält.


AUGUSTI: Ryska punkkonstnärer dömda
I Norge döms Anders Behring Breivik till fängelse i minst 21 år med möjlighet till i princip obegränsad förlängning. Rätten har alltså kommit fram till att Breivik ska hållas ansvarig för sina handlingar – mord på 77 personer – och inte dömas till psykiatrisk vård.

I Moskva faller en helt annan dom. Tre kvinnor i konstnärskollektivet Pussy Riot döms till fängelse för att ha vanhedrat en kyrka genom att framföra Putin-kritiska punklåtar där. I Sydafrika skjuts 34 strejkande gruvarbetare ihjäl av polis. Haiti drabbas av stormen Isaac.


SEPTEMBER: Profetfilm startar upplopp
En film om profeten Muhammed sprids på nätet och väcker vrede i den muslimska världen. Ett antal västambassader attackeras av ilskna folkmassor. I den libyska staden Benghazi dödas den amerikanske ambassadören, en händelse som direkt blir ett slagträ i den amerikanska valrörelsen.

Tonläget höjs dramatiskt i den gamla konflikten mellan Kina och Japan om ett antal öar. I den ekonomiska krisens Spanien hotar splittring när invånarna i regionen Katalonien allt mer högljutt kräver självständighet.


OKTOBER: EU hyllas och skämmer ut sig
Presidentvalet i USA ser plötsligt ovisst ut sedan republikanen Mitt Romney gjort en oväntat stark insats i den första tv-sända debatten med demokraten Barack Obama. Den sittande presidenten får dock möjlighet att vinna folkets förtroende åter genom sitt agerande när stormen Sandy härjar landets östkust.

Den 14-åriga pakistanskan Malala Yousafzai, som kämpat för flickors rätt att gå i skolan, skjuts i huvudet av talibaner som straff för sin gärning. EU får Nobels fredspris men solkas kort därefter av en skandal. Maltas kommissionär tvingas avgå på grund av an mutskandal.


NOVEMBER: Obama kvar i Vita huset
Barack Obama blir omvald för ytterligare fyra år som USA:s president. Även i Kina sker ett ledarskifte när nya ledamöter tar plats i politbyråns ständiga utskott. Xi Jinping blir partiledare och väntas sedan ta över som Kinas president. Li Keqiang heter näste premiärminister.

Ännu en gång utbryter krig på Gazaremsan. Israeliska flygangrepp bemöts av Hamas och andra palestinska grupper med raketbeskjutning. Egypten lyckas förhandla fram ett eldupphör.


DECEMBER: Blott en tummetott på klimatmöte
Årets FN-möte om klimatet hålls i Doha i Qatar. Som väntat nås ingen avgörande lösning men i sista stund klubbas i alla fall en förlängning av Kyotoprotokollet. Länderna som ingår står dock bara för 15 procent av världens utsläpp.

Palestinierna når en stor framgång genom att FN ger Palestina observatörsstatus. I Connecticut i USA upprepar sig tragedin: ännu en gång begår en beväpnad ung man massmord på en skola.


Tyck till: Vad anser du var årets viktigaste nyhetshändelse i Sverige? Har vi missat något som borde vara med? Kommentera och diskutera gärna här nedan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.