Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Detta har hänt: Striderna i Libyen

Protestvågen i Nordafrika och Mellanöstern nådde Libyen i mitten av februari. DN.se sammanfattar vad som har hänt sedan dess.

Tisdag 15 februari

Libyens regimkritiska krafter manifesterar sin inställning till ledaren Muammar Khaddafi genom att demonstrera i andrastaden Benghazi i landets östra delar. Upproret börjar med att människorättsaktivsten Fethi Tarbel fängslas.

Tordag 17 februari

En maning till demonstrationer i Libyen på denna ”Vredens dag” hörsammas i flera städer. Uppmaningen hade börjat i en Facebookgrupp, som snabbt fått tusentals medlemmar.

Lördag 26 februari

FN:s säkerhetsråd diskuterar ett resolutionsförslag om sanktioner mot Libyens ledare Muammar Khaddafi. Demonstrationerna har fortsatt i Libyen och rösterna för att Khaddafi ska avgå blir allt fler.

Fredag 4 mars

Revolten i Libyen utvecklas alltmer till ett inbördeskrig. Khaddafitrogna styrkor håller Tripoli och börjar göra försök att ta tillbaka förlorade städer. Strider vid oljehamnen Ras Lanuf i öster och Zawiyah i väster kräver många dödsoffer.

Lördag 5 mars

Oppositionen i form av Libyens nationella råd sammanträder i Benghazi och förklarar att endast de representerar landet.

Måndag 7 mars

Efter delvis intensiva strider om strategiska orter längs Libyens kust i väster föreslår Khaddafiregimen samtal med oppositionen, som dock säger nej. Nato utökar sin övervakning av luftrummet över Libyen till 24 timmar om dygnet och diskuterar med USA eventuellt militärt ingripande i landet.

Torsdag 10 mars

Khaddafis stridsflygplan bombar oljestaden Brega samtidigt som marktrupper försöker återta städer i östra Libyen. Regimen i Tripoli återtar kontrollen av staden Zawiyah, 50 kilometer väster om huvudstaden. Frankrike erkänner å sin sida Libyens nationella råd som en legitim nationell företrädare för landet.

Torsdag 17 mars

FN:s säkerhetsråd beslutar att införa en flygförbudszon över Libyen och att sätta in militära medel för att skydda landets civilbefolkning.

Lördag 19 mars

En internationell allians inleder en militär insats i Libyen. Bidrar till operationen gör bland andra Danmark och Norge.

Söndag 20 mars

Khaddafi utlyser ännu en vapenvila vilken senare på dagen bryts med förnyade anfall. Khaddafi håller också ett hätskt tal där han hotar att döda alla som deltagit i upproret. Han säger också att han ska dela ut vapen till Libyens folk.

Måndag 21 mars

Västmakterna genomför en andra våg av av anfall mot Libyen under natten och en byggnad nära Khaddafis tält bombas i Tripoli.

Tisdag 22 mars

Folk nära Khaddafi har tagit kontakt med sina allierade för att undersöka exil-möjligheter, hävdar USA:s utrikesminister Hillary Clinton i en intervju med amerikanska tv-kanalen ABC.

Onsdag 23 mars

Muammar Khaddafi visar sig för första gången offentligt sedan den 15 mars genom ett kort framträdande i libysk tv natten till onsdagen. ”Jag stannar här, mitt hem är här”, säger Khaddafi till anhängare som samlats utanför hans hus. Staden Misrata som fortfarande hålls av rebellerna är hårt ansatt av Khaddafis styrkor och minst 16 människor dödas under dagen.

Torsdag 24–söndag 27 mars

Muammar Khaddafi bryter mot FN:s flygförbud och skickar upp stridsplan över Misrata, som belägrades med stridsvagnar och krypskyttar. Franska stridsflygplan skjuter ned det. Rebellerna återtar kontrollen över Ajdabiya, Brega och avancerar efter den kraftigt försvagade retirerande libyska armén.

Måndag 28 mars

Koalitionens flygräder har visat sig vara en effektiv murbräcka för rebellstyrkorna, som nu kan tränga sig allt längre västerut i Libyen. Mängder med utslagna Khaddafistridsvagnar står som symboler för en dalande stridsmoral hos regimens soldater.

Tisdag 28 mars

En internationell konferens om läget i det inbördeskrigsdrabbade Libyen hålls i London med representanter från ett 40-tal länder. Storbritanniens premiärminister David Cameron står värd för mötet, som enas bakom kravet om att libyske ledaren Muammar Khaddafi måste ställas till svars för sina brott. I Sverige enas regering och opposition om att sända åtta Jas-plan med tillhörande personal.

Onsdag 30 mars

Libyens utrikesminister Musa Kusa, på besök i Storbritannien, lämnar sin post, uppger brittiska regeringen. Rebellstyrkor i städerna Misrata och Ras Lanuf trängs hårt av Khaddafistyrkor. Frågan om beväpning av rebellstyrkorna, som har visst stöd i Washington, London och Paris, fortsätter att visa på en spricka inom Nato. Bland annat Italien motsätter sig planerna.

Torsdag 31 mars

Cirka 1.000 personer tros ha dödats i striderna mellan Khaddafianhängare och regimmotståndare i Libyen, enligt en rapport från brittiska regeringen. Muammar Khaddafi säger att han stannar i Libyen ”till slutet”. Vatikanens representanter i Tripoli uppger att minst 40 civila dödats i koalitionens flygräder mot den libyska huvudstaden.

Fredagen 1 april

Flera höga Khaddafirådgivare uppges sitta i samtal med brittiska regeringen. Rebellerna erbjuder å sin sida en villkorad vapenvila mot att den libyska befolkningen i Tripoli och andra städer också får frihet att protestera. Inbördeskriget har därmed gått in i en ny fas där bägge sidor börjat förhandla om hur en lösning på kriget kan komma att se ut. Strider på marken och nya flygräder fortsatte dock i städer som Brega och Misrata.

Lördag 2-söndag 3 april

Tolv plan från svenska flygvapnet – åtta Jas 39 Gripen och fyra Herkulesplan flyger från Kallinge till Sicilien för att bistå med övervakning av flygförbudszonen över Libyen.

Söndag 3 april

Granateld och raketer från regeringens trupper mot städerna Zintan och Yafram. Khaddafis soldater stormade även centralsjukhuset i Misrata, varifrån en växande brist på vatten och elektricitet rapporteras.

Måndag 4 april

Italien erkänner det nationella rådet i Benghazi som Libyens enda legitima företrädare, säger utrikesminister Franco Frattini. Rebeller lyckas ta kontroll över staden Bregas östra delar.

Onsdag 6 april

Tidigt på morgonen kapsejsar ett fartyg med cirka 300 flyktingar söder om den italienska ön Lampedusa. Hårt väder rådde och den överfulla båten som hade lämnat Zuwarah i västra Libyen var överfull. 250 passagerare – merparten från Somalia och Eritrea – beräknas ha omkommit.

Torsdag 7 april

Stridsflyg från Nato bombar av misstag en kolonn med stridsvagnar från rebellsidan. 13 rebeller dör i attacken. Nästföljande dag medger den brittiske Nato-amiralen Russell Harding att ett misstag begåtts: ”Fram till i går hade vi inte någon information om att rebellerna hade stridsvagnar. Men jag ber inte om ursäkt”.

Torsdag 7-fredag 8 april

De svenska Jas-planen utför sina första uppdrag över libyskt luftrum. Insatserna varar i en halvtimme på torsdagen, och två och en halv timme på fredagen. De svenska planen ägnar sig åt patrullering, utan att vara inblandade i några skarpa insatser.

Fredag 8-söndag 10 april

Natoflyg förstör mängder av regeringssidans stridsvagnar – 17 under fredagen och lördagen, samt ytterligare 25 på söndagen.

Söndag 10 april

Muammar Khaddafi accepterar den fredsplan som Afrikanska unionen (AU) lägger fram för att lösa konflikten i landet. Det meddelar Sydafrikas president Jacob Zuma, en av de fyra afrikansk ledare som samtalat med Khaddafi i Tripoli. AU meddelar att man härnäst ska till Benghazi för att träffa rebellsidan.

Måndag 11 april

De libyska rebellerna förkastar den fredsplan som Khaddafi accepterat. Fredplanen innefattade bland annat omedelbart eldupphör, ett slut på Natos attacker och samtal om en politisk ledning. Men rebellerna är inte nöjda eftersom det inte står något i planen om att ledaren måste avsäga sig makten.

Torsdag 14 april

"Vi ska fortsätta tills målet är nått", säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen vid en presskonferens i samband med ett möte i Berlin.

Fredag 15 april-lördag 16 april

En framtid med Khaddafi är otänkbar. Det förkunnar Storbritannien, Frankrike och USA. Samtidigt fortsätter regimen de upptrappade raketangreppen mot Misrata. De Khaddafitrogna styrkorna använder internationellt förbjudna klustervapen, enligt människorättsgrupper.

Torsdag 21 april

USA beslutar att även använda sig av beväpnade drönare, det vill säga obemannade stridsflygplan, i Libyeninsatsen.

Måndag 25 april

Den libyska regeringen anklagar Nato för att försöka mörda Muammar Khaddafi. Det efter att målet för attacker under flera dagar varit platser i närheten av där den libyske ledaren befinner sig.

Fredag 29 april-lördag 30 april

Khaddafis trupper tilldelas viagra och uppmuntras att våldta. Det hävdar USA:s FN-sändebud Susan Rice enligt flera diplomater. "Jag kommer inte att lämna mitt land och jag ska slåss tills jag dör", säger Khaddafi i ett tv-tal.

Söndag 1 maj

Khaddafis yngste son, Saif Al-Arab Khaddafi dödas i en Natoattack. Nato förnekar att de har familjen Khaddafi som något mål.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.