Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Detta vet vi: Masskjutningen i Orlando

50 människor dödades och 53 skadades vid en masskjutning på gayklubben Pulse i Orlando, Florida. Det här vet vi om händelsen:

• Vid tvåtiden natten mot söndagen lokal tid fick polisen i Orlando i Florida larm från nattklubben Pulse om en pågående skottlossning. En gärningsman hade öppnat eld beväpnad med ett gevär av typen AR-15 och en pistol. 

• Tre timmar senare, runt femtiden på morgonen, bröt sig polisen in i lokalen för att försöka lösa gisslansituationen. Nio polismän deltog i insatsen som slutade med att gärningsmannen sköts ihjäl.

• Runt klockan 10 meddelade Orlandopolisen att många personer skadats på klubben.

• Strax därefter, vid 11.30-tiden, samlades förtvivlade människor utanför nattklubben och sökte information om vad som hänt deras anhöriga.

• Knappt en halvtimme senare, vid 11.50, bekräftade polisen uppgifterna om att gisslantagaren är död.

Foto: Phelan M. Ebenhack/APFoto: Phelan M. Ebenhack/AP

• Klockan 13.10 höll polisledningen i Orlando en presskonferens där polisen berättade att gisslandramat på klubben krävt ett 20-tal liv. Samtidigt uppgavs att 42 personer förts till sjukhus med skottskador. Polisen meddelade också att de betraktar händelsen som en terrorhandling.

• Klockan 16.20 hölls en ny presskonferens i Orlando – 50 personer har mist livet och 53 rapporteras vara skadade. Gärningsmannen har dödats i en eldstrid med polisen. Han har också identifierats som den 29-årige amerikanske medborgaren Omar Mateen. 

• Klockan 20 uttalade sig USA:s president Barack Obama om masskjutningen i Orlando. Han menade att händelsen ska ses som ett hatbrott och ett terrorbrott.

• Direkt efteråt höll polisen och FBI en ny presskonferens om massmorden. Enligt FBI hade Omar Mateeen två gånger tidigare, 2013 och 2014, förhörts om islamistsympatier.

Gärningsmannen ringde under massakern nödnumret 911 och uttalade sitt stöd till terrorgruppen IS. Om han agerat på uppdrag av IS eller på egen hand är än så länge oklart. IS har sagt sig ligga bakom attentatet. 

Säkerhetsföretaget G4S bekräftar att Omar Mateen varit anställd som väktare på företaget sedan 2007. En av hans arbetskamrater säger att Mateen uttryckte sig rasistiskt och sexistiskt och att han talade om att döda människor. 

De båda skjutvapen som Omar Mateen använde i massakern hade han köpt lagligt under den senaste veckan.  

På måndagen hade 48 av de 49 offren identifierats, och 24 av de anhöriga var underrättade.

Polisen berättade på en presskonferens varför det dröjde tre timmar innan de stormade gayklubben. Orsaken var att Omar Mateens höll gisslan inne på toaletten och att han hotade att spränga sig själv och andra med en bombväst som han bar. 

Källor till tidningen People uppger att Mateen nyligen ska ha rekat nöjesparken Disney World som möjligt mål, rapporterar Reuters.

FBI uppgav att Omar Mateen var radikaliserad och att han hade inspirerats av terrororganisationen IS. Mateen ska även ha varit ytligt bekant med en man som senare genomförde ett självmordsattentat i Syrien för Nusrafronten.

• Samtidigt har man inte hittat några kopplingar till utländska organisationer eller andra gärningsmän. Enligt FBI var Omar Mateen en ensamvarg och terror– och hatdådet beskrivs som ”hemodlat”. 

• FBI utreder även vilken betydelse Mateens avsky mot hbtq– personer kan ha haft för massakern. 

Av de 43 personer som fördes till sjukhus var tillståndet fortsatt kritiskt för fem av dem på måndagskvällen.

Krönika: ”Skjutningen kommer att påverka presidentvalet”

Krönika: ”Inga vapen i världen kan stoppa kampen för våra rättigheter”

 

Några av de dödligaste masskjutningarna i USA de senaste åren:

Det extremislamistiska paret Syid Farook och Tahfin Malik sköt i början av december i fjol ihjäl 14 oskyldiga på en personalfest i San Bernardino.

Den 16 september 2013 tog 34-årige Aaron Alexis livet av tolv personer och skadade tre på marinbasen Washington Navy Yard.

Den 14 december 2012 sköt 20-årige Adam Lanza ihjäl 20 barn och sex vuxna på en grundskola i Newtown, Connecticut, innan han tog sitt eget liv.

Den 20 juli 2012 gick James Holmes, 24 år, till attack på en biograf i Aurora, Colorado, som premiärvisade Batmanfilmen "The Dark Knight Rises". Tolv personer dödades och 58 skadades.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

Källa: Los Angeles Times, Mass Shooting Tracker

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.