Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/detta-vet-vi-om-attacken-i-halle/

Världen

Detta vet vi om attacken i Halle

00:59. Klädd i hjälm öppnar den misstänkte skytten i tyska Halle eld på öppen gata utanför en synagoga i Halle. Två människor dödades.

Två personer sköts ihjäl i tyska Halle på onsdagen. En 27-årig man är gripen för vad myndigheter kallar ett högerextremistiskt och antisemitiskt dåd.

• Klockan 13.10 meddelade polisen i Halle att två personer dödats i ett fall av pågående dödligt våld. Offren var en 40-årig kvinna från Halle utanför stadens synagoga på Humboldtstrasse och en 20-årig man från Merseburg inne på en kebabrestaurang 400 meter söderut.

• Jakten på minst en gärningsman hade då pågått omkring en timme. En skytt hade försökt skjuta och spränga sig in i synagogan, men misslyckats och då skjutit en förbipasserande kvinna för att sedan ge sig av söderut.

• Inne i synagogan fanns åtminstonne ett 50-tal personer som firade jom kippur – försoningsdagen – den största judiska högtiden. Via övervakningskameran kunde församlingen se intrångsförsöket.

• 27-åringen skadade också två andra personer, ett gift par med en 40-årig kvinna och en 41-årig man, innan han greps. Polisen sökte vidare efter fler misstänkta fram till kvällen då man meddelade att den gripne av allt att döma är ensam gärningsman.

• Den misstänkte avlossade fler skott under flykten och skadades själv i skottlossning med polisen. Han parkerade senare sin flyktbil i Wiedersdorf, där han kapade en taxi. På motorväg 91 stoppades han i en bilolycka nära Werschen där en specialstyrka kunde gripa mannen som fördes till sjukhus för sina skador.

• Snart framkom att 27-åringen direktsänt sin dödliga framfart under 35 minuter. I filmen hörs han på knackig engelska tala mycket nedsättande om judar, kvinnor och ”anti-vita”. 

• De högerextremistiska och antisemitiska motiven förstärks av det ”manifest” som han ska ha lagt upp på nätet en dryg vecka tidigare. Det innehåller i princip samma hatiska budskap som videon och det framgår att han därtill förnekar att Förintelsen ägt rum.

• Av det manifestliknande dokumentet framgår att mannen velat inspirera åsiktsfränder till liknande dåd, vilket går i linje med att dokumenten är skrivna på engelska. Där framgår även att han medfört ett flertal vapen och bomber, varav de flesta ska vara hemmagjorda.

• Fördömanden har kommit från mängder av håll från hela världen. De inhemska reaktionerna har många gånger följts av en uttryckt oro för ökande främlingsfientlighet och antisemitism – Tysklands inrikesdepartement meddelade tidigare i år att antalet brott av det slaget ökat nästan 20 procent senaste året.

• 27-åringen förhördes på torsdagskvällen vid landets högsta domstol. Han har erkänt dådet och uppger att motivet var antisemitiskt.

Läs mer: Skyttens mål: Ta sig in i synagogan