Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/detta-vet-vi-om-moskedadet-i-nya-zeeland/

Världen

Detta vet vi om moskédåden i Nya Zeeland

01:36. Vittne: ”Han bara bytte pistol och fortsatte skjuta”

50 personer har dödats och en person är misstänkt för vad som kallas en välplanerad terrorattack.

Den mordmisstänkte 28-åringen ska ha öppnat eld mot personer vid två moskéer i Nya Zeeland. 

Rätta artikel

• Vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i al-Noor-moskén väster om Christchurchs stadskärna på Sydön i Nya Zeeland och öppnande eld, mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ska ha ägt rum i Linwood-moskén öster om city, dit den misstänkte massmördaren ska ha kört med bil.

• 50 personer dödades sammanlagt i skjutningarna. Till en början rapporterades att 41 personer dödats i al-Noor-moskén och att sju skjutits ihjäl i Linwood-moskén. Ytterligare ett offer avled senare på sjukhus. Under en presskonferens på söndagsmorgonen, lokal tid, meddelade polis att ytterligare ett offer hittats i al-Noor-moskén och dödssiffran steg då från 49 till 50. 

• Majoriteten av offren är män i åldrarna två till 77 år. Minst två av offren är barn. En del av offren har inte kunnat identifieras helt, ett skäl till varför den officiella listan över dödsoffer inte har offentliggjorts.

• Över 50 personer skadades i dåden och fick föras till sjukhus. För en 5-årig pojke bedöms skadeläget som ”kritiskt” och under lördagsnatten lokal tid flögs han till barnsjukhuset Starship i Auckland.

• Enligt polisen har två sprängladdningar oskadliggjorts i en bil.

• Den som misstänks vara huvudmannen för dådet är 28-årige Brenton Tarrant, som delgivits misstanke om mord.  

• Ytterligare två personer, en man och en kvinna, greps vid avspärrningarna efter terrordåden, men båda är nu släppta. Under en presskonferens på söndagen, lokal tid, meddelade polis att de inte varit involverade i attacken. En 18-årig man greps också och även om han kommer att framträda inför domstol på måndagen så tros inte heller han vara inblandad i terrorplanerna.

• Brenton Tarrant är 28 år. Före attackerna postade han ett 74 sidor långt ”manifest” på sociala medier och till drygt trettio mottagare, inklusive premiärministern Jacinda Arderns kontor. Det innehåller rasistiska, antimuslimska och anti-immigrationsidéer. Tarrant hävdar att han ”inspirerats” till dåden av bland annat terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm, massmordet i en kyrka i Charleston 2015. Även terrordådet i Trollhättan 2015 nämns.

• Tarrant livesände på Facebook hur han urskillningslöst mejade ned moskébesökare. Facebook har stängt Tarrants konto och polisen har upprepade gånger sagt att de som sprider filmen riskerar långa fängelsestraff.

• Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har aktiverat antiterrorberedskap. Polisen uppmanar alla i Nya Zeeland att hålla sig borta från moskéer i landet.

• Bland de skjutna finns bland annat jordanska, pakistanska och malaysiska medborgare. Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.

• Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack och att planen var att den skulle fortsätta om polisen inte kunnat gripa honom. Hon har berättat att Tarrant fick vapenlicens i november 2017 och började köpa vapen månaden därpå.

• Ledare från hela världen har fördömt terrorattentatet. Rysslands president Vladimir Putin är chockerad över dådet ”mot fredliga människor samlade för bön”. USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han fördömer den ”fruktansvärda massakern” och uttrycker sin ”varma sympati” till Nya Zeelands befolkning. Påven är ”djupt sorgsen över nyheten om skadade och döda orsakade av en meningslös våldshandling”.

• Den misstänkte gärningsmannen använde fem vapen, varav två automatvapen, enligt premiärminister Jacina Ardern. Vid en presskonferens på lördagsmorgonen lokal tid lovade hon att Nya Zeeland nu ska skärpa vapenlagstiftningen.

• Brenton Tarrant fördes strax efter klockan 11 på lördagsmorgonen lokal tid till en domstol i Christchurch. Domaren beordrade att den misstänkte ska stanna i häkte till den 5 april, då han återigen ska infinna sig i domstol, utan möjlighet till borgen. Han avfärdade sin förordnade försvarare och ska föra sin egen talan.

Vittnen: Folk sköts medan de fortfarande bad

Tv: Moskéskytt dödade flera i Nya Zeeland