Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Diktatorernas udda matvanor

Foto: Corbis

Kim Il Sung åt utvalda riskorn, Stalin krävde att gästerna drack sprit hela natten och Tito gillade varmt grisfett. Diktatorernas märkliga matvanor skildras i en ny brittisk bok, som också publicerar några udda recept.

Titeln på boken säger det mesta: Dictators' Dinners: The Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants (ungefär ”Diktatorernas middagar: En smaklös guide för den som är värd för tyranner”).

Författarna, Victoria Clark och Melissa Scott, har tagit reda på vad några av 1900-talets mest fruktansvärda människor gillade på matbordet och vilka som gjorde dem sällskap. Genomgående är att flera av despoterna var livrädda för att bli matförgiftade och därför hade provsmakare.

Tysklands Adolf Hitler hade alltid 15 kvinnor med sig. När de överlevt i 45 minuter kunde maten serveras. Rumäniens Nicolae Ceausescu tog med sig egen föda när han besökte andra statschefer och hade även med kemist och laboratorium som testade maten. Iraks Saddam Hussein lät prygla sin son Uday sedan han dödat en av provsmakarna.

Nordkoreas Kim Il Sung var besatt av att leva länge. Maten skulle vara absolut ren och därför valdes riskornen ut ett efter ett.

Måltiderna var också en del av maktutövningen. När Stalin bjöd in till sin datja dignade bordet av georgiska läckerheter. Middagarna tog fem, sex timmar, från klockan 23 till 5 på morgonen, och krävde att gästerna deltog i dryckestävlingar, danser och sånger. Jugoslaviens Josip Broz Tito klarade att hänga med i skålandet genom att kräkas i sin rockärm.

Vegetarianen Hitler småpratade under en av sina måltider så detaljerat om vad som samtidigt utspelade sig i Ukraina att hans köttätande gäster inte klarade att äta upp sin mat.

Författarna vill inte på något sätt försöka mildra de fruktansvärda övergrepp som en del av diktatorerna gjorde sig skyldiga till genom att göra dem mänskliga. Men deras matvanor säger en del om den enkla bakgrund som många hade, rapporterar BBC.

Portugals Antonio Salazar älskade sardiner. De påminde honom om barndomen då han tvingades dela en enda sardin med ett syskon. Tito, även kallad ”folkets diktator”, åt gärna en skiva varmt grisfett och när Nicolae Ceausescu var hemma var favoriten en gryta gjord på hel kyckling, även näbb och fötter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.