Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 23:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/diktatorn-francos-kvarlevor-flyttas/

Världen

Diktatorn Francos kvarlevor flyttas

Anhöriga och vänner till de som fallit offer för Francos regim protesterar utanför Högsta domstolen i Madrid mot flytten av diktatorns kvarlevor. Foto: Javier Soriano/AFP

Spaniens Högsta domstol godkände på tisdagen socialistregeringens planer på att flytta diktatorn Francisco Francos kvarlevor. Franco begravdes 1975 i ”De stupades dal”, en minnesplats för dem som kämpade under hans befäl i det spanska inbördeskriget.

Premiärminister Pedro Sánchez, som tvingat Spanien till nyval i november, vill begrava om Franco i en kyrka intill El Pardo, det habsburgska lustslott norr om Madrid där diktatorn bodde och där hans maka ligger begravd. HD accepterar nu denna lösning och Sánchez, som har ett utvecklat pr-sinne, skulle helst se att förflyttningen äger rum under valkampanjen.

Men det ser ut som om han får ge sig till tåls. Diktatorns barnbarn opponerar sig häftigt. De vill begrava Franco intill kungliga slottet i Madrid, i Almudena-katedralens krypta. Den väldiga helgedomen ligger på den sluttning där Madrids muslimska grundarfamilj förlorade staden till de kristna i ett berömt slag, och anses som landets finaste vilorum. Kyrkans ledning har bett att få slippa bereda plats för Franco – att freda graven från våldsverkare skulle ta alltför stora resurser i anspråk, 

Barnbarnen Franco meddelar att kampen mot regeringens planer nu kommer att fortsätta inför Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Bild 1 av 2 Här ligger Franco begraven i dag.
Foto: Oscar del Pozo/AFP
Bild 2 av 2 Francisco Franco dog 1975.
Foto: AP

Flyttningen av Franco är för många spanjorer en symbol- och prestigehandling, ett sätt för nationen att slutgiltigt ta avstånd från den blodige härskaren, som lät arkebusera tusentals oskyldiga civila. Men andra menar att det bästa vore att låta honom ligga kvar i De stupades dal, det fula och fascistiskt inspirerade monument han lät bygga. (Inte åt sig själv – det var kung Juan Carlos som beslöt placera Franco där.)

När De stupades dal stod nästan färdig, med ett gigantiskt kors av betong, en basilika och ett kloster – så beslöt Franco att ändra dess budskap. Platsen skulle inte längre hylla nationalistsidans seger i inbördeskriget 1936–39. Franco ville inte längre framstå som rebelledare utan som landsfader för alla spanjorer. I en fantastisk operation grävdes mördade republikaner upp ur massgravar, blandades med betong och adderades till de stupade nationalister som begravts där.