Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/diktatorns-dotter-vinner-valet-i-sydkorea/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Diktatorns dotter vinner valet i Sydkorea

De största sydkoreanska tv-bolagen rapporterade, när omkring 40 procent av rösterna hade räknats, enhälligt att Park Geun-Hye vunnit med klar majoritet. Park blir landets första kvinnliga ledare.

Sydkoreaner gick på onsdagen till vallokalerna för att göra sina röster hörda i presidentvalet som väntas bli mycket jämt.

Konservativa Park Geun-Hye är 60 år gammal och dotter till den forne diktatorn Park Chung-Hee, blir Sydkoreas första kvinnliga president och opinionsundersökningar hade pekat ut henne som favorit. Försprånget framför mittenvänster-utmanaren Moon Jae-In har dock varit minimalt.

Landets nästa president står inför utmaningar i form av ett fientligt Nordkorea och en allt trögare inhemsk ekonomi.

Läs mer: Sydkorea: Nordkoreanska raketdelar påträffade

Park som är ogift och utan barn kommer styra landet under en fem–års period och har lovat att ägna sitt liv åt landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Hennes far Park Chung-hee var Sydkoreas diktator under 18 år och hyllas för att han förvandlade Korea till ett starkt industriland efter 1950–talets Koreakrig.

Men åsiktsmotståndarna minns hellre de hårda åren av förtryck. Valets förlorare, människorättsadvokaten Moon Jae-In, satt själv fängslad på 1970–talet när han var studentaktivist under den forne diktatorn.

Park Geun-Hye har lovat förhandla med Nordkoreas ledare Kim Jong–un men kräver att Nordkorea avslutar sina kärnvapenprogram om något ekonomiskt bistånd ska betalas ut.

Storföretag som Samsung och Hyundai har tidigare kritiserats för att de har blivit alltför dominerande på marknaden och slår ut mindre företag men Park försvarar företagen med att de skapar så många arbetstillfällen. Hon är också en stark försvarare av frihandelsavtalet med USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.