Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/djatlovexpeditionen-det-ryska-mysteriet-som-aldrig-blev-lost/

2 min 23 sek. Det ryska mysteriet som aldrig blev löst – vad hände egentligen under Djatlovexpeditionen 1959?
VÄRLDEN

Djatlovexpeditionen – det ryska mysteriet som aldrig blev löst

De var unga. De var livsglada. De älskade att sjunga, att åka skidor, att vandra. Att spexa, att spela mandolin.

Alla nio dog en våldsam död. Sextio år senare ruvar Uralbergen i Ryssland fortfarande på sin hemlighet.

Vad hände med Djatlovexpeditionen 1959?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 28 Igor Djatlov var en mycket erfaren skidåkare och bergsbestigare. Han visste också hur man skulle göra för att undvika att fastna i sovjetbyråkratin.
Bild 2 av 28 Jurij Judin fick avbryta expeditionen - och var därmed den enda som överlevde.
Bild 3 av 28 Ljudmila Dubinina tar adjö av Jurij Judin, som avbryter expeditionen på grund av reumatism den 27 januari 1959. Han skulle bli Djatlovexpeditionens enda överlevande. Bilden är tagen med Krivonisjtjenkos kamera. Till vänster Igor Djatlov.
Bild 4 av 28 En av de sista bilderna, tagen med Krivonisjtjenkos kamera den 1 februari, på väg mot Cholat Siachl eller Döda berget på mansi. Samma natt skulle hela gruppen omkomma.
Bild 5 av 28 Ljudmila Dubinina, Grigorij Krivonisjtjenko, Nikolaj Thibeaux-Brignolle och Rustem Slobodin spexar framför kameran. Sammanhållningen i gruppen var omvittnat god.
Bild 6 av 28 Den sista etappen inför expeditionen på ett lastbilsflak mellan Ivdel och ett timmermansläger vid Uralbergens fot. Det är den 26 januari 1959 och bilden är tagen med Krivonisjtjenkos kamera.
Bild 7 av 28 Krivonisjtjenko (t.h.) borstar bort aska från spisen. Från vänster Djalov (med böjd rygg), Zolotarjov, Dubinina och Krivonisjtjenko.
Bild 8 av 28 Djatlovgruppen reser tältet för sista gången, vid 15-tiden på eftermiddagen den 1 februari.
Bild 9 av 28 Fotspåren, som framstår som upphöjningar efter att snön har blivit ihoptryckt och det sedan blåst hårt, leder bort från tältet.
Bild 10 av 28 Sökarbetare sändes ut för att leta efter Djatlovgruppen den 16 februari.
Bild 11 av 28 De ihjälfrusna liken efter Jurij Dorosjenko och Georgij Krivonisjenko hittades först. Det var den den 27 februari 1959, nästan en månad efter att de hade dött.
Bild 12 av 28 Nästan all utrustning blev kvar i tältet. Bilden är tagen den 27 februari 1959, en dag efter att tältet hittades, till stor del täckt av snö.
Bild 13 av 28 Rustem Slobodin hittades den 5 mars 1959 under en 50 cm tjock driva.
Bild 14 av 28 Räddningsarbetarna pulsar i de meterhöga snödrivorna och letar efter de försvunna expeditionsmedlemmarna med hjälp av sonder.
Bild 15 av 28 Räddningsarbetarna söker igenom snön genom att sticka ner två meter långa metallstavar, sonder, tätt bredvid varandra. Området är stort och vädret blir sämre, så det tar flera månader innan alla nio medlemmarna har hittats.
Bild 16 av 28 Nikolaj Thibeaux-Brignolles fotograferar. Han var den minsta deltagaren och hans lik hittades med skallskador. En teori är att han hade stått högst upp på en pyramid som gruppen byggde för att hugga ner grenar för en eld, och sedan ramlade.
Bild 17 av 28 Räddningsarbetarna drar ut för att leta efter Djatlovexpeditionen. Många av dem var erfarna bergsbestigare.
Bild 18 av 28 Ljudmila Dubinina, Rustem Slobodin (längst bak), SemjonZolotarjov (tittar neråt) och Nikolaj Thibeaux-Brignolle (längst fram) skidar nere på en flod.
Foto: Dyatlovpass.com
Bild 19 av 28 Djatlovexpeditions tält var gjort av två sammansatta fyrapersonerstält. Här är det uppspänt för att undersöka vad som är gamla hål och vad som är nya stora snitt, som man tror gjordes med rakblad inifrån. (Bilden är två hopfogade bilder.)
Bild 20 av 28 Längst till höger står förundersökningsledaren Lev Ivanov. Men räddnings­arbetarna vittnar om att han började bete sig märkligt efter att de fem första expeditionsmedlemmarna hade hittats. Vad hade han fått för order?
Foto: Dyatlovpass.com
Bild 21 av 28 Förundersökningsledaren Lev Ivanov. Efter hans död visar det sig att han har förvarat Djatlovgruppens kamerafilmer i sitt eget arkiv.
Bild 22 av 28 Uppe på högfjället. Snart ska tältet resas för sista gången.
Bild 23 av 28 Sista bilden i Krivonisjtjenkos kamera. De otydliga fläckarna har tolkats som ufon eller som en robot, som sköts över gruppen i misstag. Men det är mycket möjligt att bilden bara är sista klicket för att komma till slutet på filmen inför framkallning på labbet.
Bild 24 av 28 Första dagsetappen fick expeditionen sällskap från timmermanslägret av Slava Velikjavitjus med häst och släde. Fr.v. Dorosjenko, Kolmogorova, Dubinina, Velikjavitjus på släden, Judin, Djatlov, Thibeaux-Brignolles, Slobodin och en bit efter de andra Zolotarjov eller Krivonisjtjenko.
Bild 25 av 28 Zinaida Kolmogorova och fyra andra expeditionsmedlemmar begravs i öppna kistor den 9 och 10 mars. Flera tusen människor följer kistorna, trots att ­myndigheterna försöker tysta ner begravningarna.
Bild 26 av 28 I början av februari i år öppnades Djatlovfallet på nytt av åklagarmyndigheterna i Sverdlovskdistriktet. Till vänster på bilden Andrej Kurjakov, en av de ansvariga för den nya förundersökningen.
Foto: Donat Sorokin
Bild 27 av 28 I bergspasset i Cholat Siachl spikades en minnesplakett upp år 1962. På plaketten står det: ”Till minnet av dem som lämnade oss och inte återvände döper vi det här bergspasset efter Djatlovgruppen”. Sedan dess kallas passet Djatlovpasset.
Bild 28 av 28 På Michajlov-kyrkogården i Jekaterinburg ligger medlemmarna i Djatlovgruppen begravda. Alla ligger dock inte i samma grav.