Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

DN-journalister tillfångatogs i Ukraina

Paul Hansen och Jan Lewenhagen där det malaysiska planet slog ned i östra Ukraina.
Paul Hansen och Jan Lewenhagen där det malaysiska planet slog ned i östra Ukraina. Other: Paul Hansen

Dagens Nyheters reporter Jan Lewenhagen och fotograf Paul Hansen tillfångatogs av separatister i östra Ukraina på söndagen – men släpptes kort därefter. ”Ett aggressivt befäl sade att han ville döda vår tolk och hela hennes familj”, säger Paul Hansen efteråt. 

Reportageteamet greps vid 10-tiden, lokal tid, när de befann sig inne på bårhuset i Donetsk för att fråga om det fanns några kroppar från det kraschade planet där. Plötsligt dök flera separatister från självutropade Folkrepubliken Donetsk upp. Männen pratade upprört, knuffade journalisternas tolk, sökte igenom deras saker och sade att de var gripna. 

– Ett befäl var mycket aggressivt. Efteråt berättade vår tolk att han hade sagt att hela hans familj hade blivit dödad av den ukrainska armén i Slovjansk och att han nu ville döda henne och hela hennes familj, berättar Paul Hansen. 

Paul Hansen och Jan Lewenhagen fördes till den ukrainska underrättelsetjänsten SBU:s byggnad i staden, där de placerades i ett övergivet kontor tillsammans med sin tolk och chaufför. Ytterligare sju personer satt tillfångatagna i lokalen, bland annat en journalist från brittiska BBC och en journalist från ryska Russia Today. 

När BBC-journalisten pratade med sin kollega fick han en skarp varning från en av soldaterna som bevakade dem.

– Soldaten sade att han skulle skjuta honom i benet om han pratade engelska. 

Dagens Nyheters team hade lyckats gömma undan en mobiltelefon och kunde skicka ett sms till redaktionen med information om vad som hade hänt. De mejlade även en karta med information om var de befann sig. 

Soldaterna sade att de skulle få mat och vatten.

– Det tolkade vi som ett dåligt tecken, som att vi skulle få sitta kvar länge. 

Russia Todays journalist berättade att han hade gripits av separatister vid två tillfällen tidigare. Ena gången satt han frihetsberövad i två dagar och den andra gången i fem dagar. 

– Det var väldigt förvånande att Russia Todays journalist satt där eftersom Russia Today är väldigt proryskt, säger Paul Hansen.

Cirka tre timmar senare släpptes även de svenska journalisterna.

Både Jan Lewenhagen och Paul Hansen är oskadda. Det värsta var ovissheten.

– Det som är obehagligt är att man inte vet vilken stressnivå soldaterna har. Det var värst den första halvtimmen, men när befälen kom så blev det lugnt. Det var också skönt att det var så många andra som satt där inne. 

Vet du varför ni greps?

– Jag vet inte, jag tror att det är för att de är så på tårna. Jag tror att rebellerna är väldigt stressade på alla plan och under väldigt hårt tryck på grund av det här med planet.

Frisläppandet är en stor lättnad för redaktionen. 

– Det var en maktdemonstration från rebellernas sida. Det är obehagligt, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.