Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

DN rapporterade direkt om krisen i Ukraina

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Rysslands president Vladimir Putin talade om krisen på Krim, USA:s utrikesminister John Kerry besökte Kiev och EU-länderna planerade för sanktioner.

Detta har hänt: Oroligt i flera månader – händelserna dag för dag

Juan Flores: Här är en kort sammanfattning av det som hänt under natten och morgonen: - Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN är på väg till Ukraina, skickad av Ban Ki-Moon. - G7-länderna fryser förberedelserna för G8-mötet i Sotji i juni. - Nato har uttalat sig skarpt mot Ryssland. - Krisen i Ukraina slår mot ekonomin i Ryssland: börsen faller och rubeln är på rekordlåg nivå. - Ryssland får stöd av Kina för sin Ukrainapolitik.

Juan Flores: Här finns en lite längre sammanfattning av läget.

Juan Flores: Storbritanniens utrikesminister William Hague säger att Ryssland måste dra tillbaka sina trupper till sina baser.

Juan Flores: Hague slår också fast att Ryssland nu har ”operationell kontroll” över Krim, enligt Reuters.

Juan Flores: Krisen i Ukraina försämrar relationerna mellan Ryssland och USA på andra områden. Nu rapporteras att en grupp ryska veterinärer som skulle till USA på kongress inte får komma in i landet. Enligt Reuters kallar ryssarna detta för ”sabotage”.

Juan Flores: Hague vara mycket orolig över att Kreml kunde skicka trupper längre in i Ukraina. Han varnade Putin för detta, och sa att Ryssland skulle få ”betala ett betydande pris” om man inte byter väg.

Juan Flores: Fler börser i Europa rapporteras tappa i värde efter helgens oroligheter i Ukraina. Verkar som om analytikerna underskattat vad som var på gång.

Juan Flores: Rysslands biträdande ekonomiminister Andrej Klepach väntar sig att kapitalflykten från landet kommer att fortsätta.

Juan Flores: Men han säger att ”hysterin” kommer att lägga sig, enligt Reuters.

Juan Flores: Klepach säger att man står inför försämrade relationer till EU och USA ”med allt vad det innebär”.

Juan Flores: En delegation från Internationella valutafonden, IMF, landade på måndagen i Kiev. På tisdag ska man förhandla om ekonomiskt stöd till Ukraina.

Juan Flores: Enligt medieuppgifter behöver Ukraina 35 miljarder dollar i stöd under de närmaste två åren för att undgå konkurs.

Juan Flores: Det är ungefär 225 miljarder kronor.

Henrik: Du skrev att Kina gett Ryssland stöd i Ukraina-frågan, kan du beskriva vad de sagt?
Juan Flores: Det finns än så länge inte så mycket detaljer, det är Reuters som rapporterar att det ryska utrikesdepartementet lagt ut ett sådant uttalande.

Ted: Vad händer om Ryssland inte drar sig ur halvön? Har några ultimatum kommit?
Juan Flores: Nej, vi har inte sett några sådana ultimatum hittills. Militärstrategen Stefan Ring, på Försvarshögskolan, tror inte att det kommer att bli någon enighet för en militär aktion mot Ryssland.

Juan Flores: Här finns Stefan Rings analys av läget. Han har tittat på utvecklingen bland annat ur ett ryskt perspektiv.

Hans Rosén: Dörrarna till riksdagens Skandiasal har nyss stängts och där bakom diskuteras nu det alarmerande läget i Ukraina. Det är riksdagens utrikesutskott och EU-nämnd som håller gemensamt möte. De informeras av kabinettsekreterare Frank Belfrage från utrikesdepartementet. Utrikesminister Carl Bildt är på väg till Bryssel där EU ska hålla krismöte om Ukraina.

Arto Tuominen: Undrar varför det inte skrivs om nynazister i Ukraina. Det är ju de som leder landet för tillfället!
Juan Flores: Att de ”leder landet” är nog att ta i, men det finns ett inslag av högerextremister i alliansen. Vi har rapporterat om att högerextremister är på plats i Kiev, bland annat från Sverige. Vi har också rapporterat om det ultranationalistiska Svoboda-partiet.

Juan Flores: Här finns en längre artikel om att ”högerextremister strömmar till Kiev", på The Daily Beast. Reportern verkar ha intervjuat ett par svenskar.

Hans Rosén: På väg in till utrikesutskottets möte riktade Urban Ahlin (S) kritik mot att statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt gett uttryck för olika syn på krisen i Ukraina. – Det är klart att det är oerhört olyckligt. Det här är en av de största internationella kriserna i Europa på flera decennier. Då är förstås kravet på en regering att den har en åsikt om hur man ser på läget. Här är det uppenbart att Reinfeldt och Bildt inte varit synkroniserade, säger Ahlin som är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson.

Juan Flores: Nu verkar Moskvabörsen ha rasat med 10 procent, enligt Reuters.

Juan Flores: Ukraina har krafitgt ökat importen av gas de senaste dagarna.

Juan Flores: Det beror på att Rysslands regering sagt att det kan bli aktuellt att höja gaspriserna, mot bakgrund av konflikten mellan Kiev och Moskva.

Juan Flores: Jämfört med förra året är importen av gas 45 miljoner kubikmeter den första mars i år, mot 20 miljoner, enligt uppgifter till Reutrers. Mer än en fördubbling.

Hans Rosén: Kritiken från Urban Ahlin (S) gäller ett uttalande som statsminister Reinfeldt gjorde i går i Ekot. Reinfeldt sade då att det är "i någon mån förståeligt" att Ryssland reagerar med tanke på den stora ryska befolkningen i Ukraina. - Putin sitter förstås i Moskva och gnuggar händerna och tänker att nu har vi fått den svenska statsministern att anamma den världsbild som vi vill ska spridas, säger Ahlin.

Juan Flores: I Donetsk är det en stor ryss-vänlig demonstration, enligt Interfax. Flera tusen rapporteras protestera mot den regionledning som Kiev tillsatt. Donetsk har ett eget regionalt styre.

Hans Rosén: En utveckling som kan hota Sverige ligger i farans riktning enligt Allan Widman (FP): - Jag tror att Putin flyttar fram sina positioner.

Juan Flores: Donetsk är en stad i östra Ukraina med omkring 950.000 invånare. (Wikipedia).

Hans Rosén: Allan Widman markerar också mot statsminister Reinfeldts uttalande om att den ryska reaktionen skulle kunna ses som "förståelig". - Jag delar inte den bedömningen. Varje gång vi viker undan i de här konflikterna så stärks det ryska självförtroendet. Därför är det enligt min mening nödvändigt att vi nu uppvisar en fast och gemensam vilja att stå emot den expansion som de ägnar sig åt, säger Widman.

Juan Flores: Samtidigt som EU:s utrikesministrar träffas i Bryssel i dag för att diskutera Ukrainakrisen, träffar öven migrationsminister Tobias Billström sina kolleger. Man kommer bland annat att ta upp frågan om hur man ska hantera eventuella flyktingar från Ukraina.

Juan Flores: – Det är naturligtvis viktigt att ha beredskap, men i det här läget tycker jag det är viktigt att hålla huvudet kallt och inte låta situationen eskalera, säger Billström till TT på väg in till mötet.

Juan Flores: Stockholmsbörsen faller i dag, som en reaktion på Ukrainakrisen.

Juan Flores: Så här kommenterar Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea börsfallet: – Det instinktiva blir ju en flykt till säkerhet. Man säljer av aktier generellt och köper sådant man upplever har lägre risk. Oljan bland annat vinner ju på det här och guldet stärks också. Det brukar även bli en flykt till korträntor och obligationer vid sådana här rörelser, säger han till TT.

Juan Flores: Det är främst till grannlandet Polen som människor väntas fly om situationen skulle urarta.

Juan Flores: Hur stor den risken är, är omöjligt att veta, konstaterar EU-kommissionär Cecilia Malmström. - Det är ingen som vet vad som kommer hända. Hela världssamfundet är engagerat i att försöka lugna ner den här konflikten och få till en dialog. Just nu finns det inget som tyder på det, men situationen kan eskalera och det gäller att ha beredskap, säger Malmström till Sveriges Radio. (TT)

Juan Flores: Stockholmsbörsen backade inledningsvis med 2 procent, som ett resultat av Ukrainakrisen.

Juan Flores: Det blir inte bara Ryssland och grannländerna som drabbas ekonomiskt. Globaliseringen gör att alla länders ekonomier är sammanflätade, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Juan Flores: – Osäkerheten leder till att företag skjuter på sina investeringar och skjuter på anställningar. Och hushållen som ser börserna falla håller hårdare i plånböckerna, säger Bergqvist till TT.

Hans Rosén: Urban Ahlin (S) var efter utrikesutskottets möte nöjd i stort med den information som kommit från utrikesdepartementet om EU:s linje. - Det är bra slutsatser som unionen har tagit fram. Man betonar att Ryssland måste hålla sig till internationell lag, att man fortfarande är beredd att skriva på associationsavtalet med Ukraina och , vilket är viktigt, man ställer ett krav på Ukrainas regering att vara inkluderande och representera hela landets befolkning, säger Ahlin som är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson. Ahlin upprepade dock sin kritik om att EU borde vara ännu tydligare med att Ukraina har en möjlighet att bli medlem i unionen.

Juan Flores: Statsminister Fredrik Reinfeldt tog upp läget i Ukraina när han talade på Uppsala universitet på måndagen, rapporter DN:s Mats J Larsson.Juan Flores: Ryska utrikesministern Sergej Lavrov begär att avtalet från den 21 februari mellan oppositionen och Janukovytj uppfylls, inklusive reformeringen av grundlagarna och folkomröstning i hela landet.

Juan Flores: Lavrov uppmanar Väst att ”lägga åt sidan det geopolitiska beräknandet” och tänka på det Ukrainska folket, rapporterar Reuters.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tillbakavisade på måndagen i samband med ett besök på Uppsala universitet påståenden om att det skulle finnas en spricka mellan honom och utrikesminister Carl Bildt i synen på Ukraina. Foto: Mats J Larsson. Statsminister Fredrik Reinfeldt tillbakavisade på måndagen i samband med ett besök på Uppsala universitet påståenden om att det skulle finnas en spricka mellan honom och utrikesminister Carl Bildt i synen på Ukraina. Foto: Mats J Larsson.

Juan Flores: Jämtlänningen Christer Näslund, 42, befinner sig i Alustja på Krimhalvön, där han väntar på svenskt visum för sin fru och hennes dotter. "Förra veckan kändes det som laglöst land, men sedan de ryska soldaterna kom har lugnet etablerat sig igen”, säger han på telefon till DN.

Juan Flores: Flash: Ukrainas premiärminister säger att man aldrig kommer att ge upp Krim till någon. Reuters citerar Interfax.

Juan Flores: I dag hålls ett extrainsatt regeringssammanträde klockan 12.30 för att fatta beslut om utrikesnämnd med anledning av läget i Ukraina, skriver TT.

Christer Näslund har skickat den här bilden, tagen i centrala Simferopol. Christer Näslund har skickat den här bilden, tagen i centrala Simferopol.

Juan Flores: Samtidigt florerar det en hel del rykten bland invånarna på Krimhalvön, berättar Christer Näslund. "Saker och ting förändras så himla snabbt. Ena stunden är det nästan normalt och nästa stund är det nästan krig. Min fru ringer och frågar sina vänner i Moskva om vad som är sant", säger han.

Juan Flores: Christer Näslund tycker att rapporteringen i media är lite snedvriden och menar att Ryssland pekas ut som boven i dramat, trots att invånarna på Krim ser soldaterna som beskyddare. "Min fru som är en del av den ryska befolkningsdelen kände sig hotad av aktivisterna och var fruktansvärt rädd innan de ryska soldaterna kom”, säger han.

Juan Flores: Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger genom en talesman att det inte är försent att lösa situationen på politisk väg.

Juan Flores: Merkel har fått försäkran per telefon från Ukrainas premiärminister om att de rysktalandes rättigheter kommer att respekteras, enligt Reuters.

Juan Flores: Talesmannen säger att det är ”tydligt att Putin har ett helt annat perspektiv på händelserna på Krim jämfört med Tyskland och Väst.

Juan Flores: Reinfeldt har fått kritik för att han uttalat sig på ett sätt som gått att tolka som att han har förståelse för Rysslands argument om att skydda etniska ryssar i Ukraina. I dag har han fått fler frågor om det.

Juan Flores: Så här grillar TT honom: TT: Anser du att det fanns en minoritetsoro på Krim och i östra Ukraina när Ryssland fattade beslut att agera? - Vad jag försökt säga i dag är att det finns en minoritet i Ukraina av etniska ryssar, som åtminstone används som utgångspunkt för ryskt sätt att resonera, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Juan Flores: TT: Men anser du att det fanns en minoritetsoro på Krim? - Nej, det har jag inte hävdat. Vad jag har hävdat är att Ryssland försöker använda detta som en utgångspunkt. TT: Ångrar du ditt uttalande i går? - Jag har sagt precis det som Barack Obama och många andra har konstaterat, säger Fredrik Reinfeldt.

Juan Flores: Så här sammanfattar DN:s Mats J Larsson turerna med Fredriks Reinfeldts kritiserade Ukraina-uttalande: *Efter tacksägelsegudtjänsten i Storkyrkan i söndags sade Reinfeldt: – Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritetsoro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar. * I söndagskvällens ”Agenda” i Sveriges Television fick utrikesminister Carl Bildt (M) frågan vad han tyckte om Reinfeldts sätt att uttrycka sig. – Jag tror inte att det har varit så mycket rysk minoritetsoro om jag ska vara alldeles ärlig, svarade Bildt. *Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin kritiserar regeringen för att, som han anser, tala med kluven tunga om läget i Ukraina. – Det är två olika bilder av krisen som ges, säger Urban Ahlin till TT. *Men statsministern tillbakavisar kritiken. – Vi tycker nog alldeles likadant här. Låt oss vara tydliga i att Rysslands agerande inte är acceptabelt, sade Reinfeldt efter ett besök i Uppsala på måndagsförmiddagen.

Juan Flores: Även tyske utrikesministern Steinmeier pläderar för diplomatiska lösningar: ”Ukrainakrisen måste lösas diplomatiskt, vi får inte falla ner i avgrunden med militär upptrappning” enligt Reuters.

Juan Flores: Steinmeier är inne på ett spår som lanserats tidigare, att en utredningsgrupp åker till Ukraina för att granska alla fakta som finns om situationen. Han förespråkar att man skickar en grupp från OSSE som ska undersöka fakta och fungera som medlare, rapporterar Reuters.

Juan Flores: Steinmeiers talesman säger att den föreslagna gruppen kan hjälpa till att öppna kommunikationen mellan Kiev och Moskva.

Juan Flores: FN:s generalsekreterare ska träffa Rysslands utrikesminster Sergej Lavrov inom kort. Ban Ki-Moon säger att han ska begära av Lavrov att Ryssland ska avstå från handlingar eller uttalanden som trappar upp situationen ytterligare.

Juan Flores: Ban Ki-Moon säger att det är samma budskap som Eliasson fått i uppdrag att framföra till Kiev.

Marit Sundberg: Socialdemokraterna anser att Rysslands agerande gentemot Ukraina bekräftar behovet av att stärka den svenska militära närvaron på Gotland. – Men det behöver inte vara i form av att man bygger nytt, säger Peter Hultqvist, ordförande (S) i försvarsutskottet och partiets företrädare i försvarsberedningen till TT.

Marit Sundberg: Hultqvist menar att närvaron kan höjas ändå, till exempel genom att försvaret övar mer vid och på ön och att de olika försvarsslagen tar med Gotland i beräkningen mer. Hultqvist vill dock inte säga något om vad S tänker i frågan om anslagen, om det behövs mer pengar eller om det går att prioritera om. Det kan vara så försvaret måste öka sin förmåga på ett eller flera håll, men finansieringen är något man får återkomma till, uppger TT.

Marit Sundberg: – Min tolkning är att i allt väsentligt är Krim förlorat för Ukraina, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Marit Sundberg: Målet är att en lösning vad gäller Ukraina inte görs utan Ryssland, enligt Gudrun Persson. – Man har omöjliggjort för Ukraina att på sikt gå med i Nato. Vad jag också är orolig för är att man använder argumentet att man ska skydda ryska intressen utomlands, det blir nästan som att man skapar en etnisk Brezjnev-doktrin; att skydda broderfolken, säger hon till TT.

Marit Sundberg: Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier beskriver krisen som den värsta sedan Berlinmurens fall. Steinmeier är helt inne på att det nu är den diplomatiska linjen som gäller. – Det är inte en svaghet, utan mer nödvändigt än någonsin, om vi inte ska falla ned i en avgrund av militär upptrappning, säger han enligt TT.

Marit Sundberg: Ryssland kommer att behålla sina trupper i Ukraina för att skydda ryska intressen och medborgare tills den politiska situationen har normaliserats, uppger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt BBC.

Marit Sundberg: Lavrov hävdar att Ryssland skyddar de mänskliga rättigheterna mot "hot från ultarnationalister".

Marit Sundberg: Ryska stridsflygplan har kränkt Ukrainas luftrum över Svarta havet under natten, uppger Ukrainas försvarsdepartement enligt Reuters.

Marit Sundberg: "Mycket snart" kommer EU-ledarna att kallas till ett extrainsatt toppmöte i Bryssel, enligt EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Han sade också att arbetet pågår tillsammans med IMF för att sätta ihop ett stödpaket för Ukraina. Erbjudandet om ett närmare samarbete och handelsavtal finns också kvar på bordet, uppger TT.

Marit Sundberg: Ukraina uppger att Ryssland kränkte luftrummet vid två tillfällen, men att egna styrkor förhindrade "provokativa handlingar", uppger Reuters.

Marit Sundberg: FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon säger att han kommer att be ryske utrikesministern Sergej Lavrov att avstå från handlingar och retorik som kan leda till att krisen eskalerar, och i stället söka dialog med Kiev. FN:s sändebud Jan Eliasson ska be ukrainska myndigheter om samma sak, uppger Reuters.

Marit Sundberg: – Det är nu av yttersta vikt att återinföra lugnet och att omedelbart minska spänningarna genom dialog, sade Ban Ki-moon vid en presskonferens i Genève strax innan hans samtal med Rysslands utrikesminister Lavrov, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Rysslands utrikesminister Lavrov anklagar Ukrainas nya ledare för att begränsa minoriteters rättigheter. Han påstår också att ultranationalister kontrollerar delar av Ukraina. – Segrarna tänker nyttja frukterna av deras seger för att attackera mänskliga rättigheter och grundläggande frihetsbehov för minoriteter, sade Lavrov när ett FN-möte om mänskliga rättigheter inleddes i Genève enligt TT.

Marit Sundberg: Lavrov fortsatte: – Våldet av ultranationalister hotar liv och regionala intressen bland den rysktalande befolkningen, sade han och markerade Moskvas strategi att försvara ryska insatser genom att hävda att man skyddar minoriteter, uppger TT.

Marit Sundberg: Rysslands finansdepartement har börjat skissa på ett program för samarbete och finansiellt budgetstöd till Krim. Syftet är att säkra stabiliteten i Krims finansiella system och se till att offentliganställdas löner, ersättningar och pensioner kan betalas. – Konsultationer är på gång och i slutet av dagen kommer vi ha konkreta förslag om finansiellt stöd, säger Rysslands finansminister Anton Siluanov på ett möte lett av den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev enligt TT.

Marit Sundberg: Ukrainska myndigheter hävdar att två ryska fartyg anlänt olagligt till hamnen i Sevastopol på Krimhalvön i söndags. Rysslands Svarta havs-flotta är baserad i Sevastopol, uppger BBC.

Marit Sundberg: Ukrainas parlament planerar att bilda en grupp som ska förhandla med sina ryska kolleger på tisdagen, uppgav Oleh Tiahnybok som är ledare för Svobodafaktionen i parlamentet vid en presskonferens i Kiev på måndagen enligt Kiev Post.

Marit Sundberg: Pro-ryska demonstranter har ockuperat de nedre våningarna i en regional myndighetsbyggnad i staden Donetsk i östra Ukraina, uppger vittnen för Reuters.

Marit Sundberg: Ryska soldater och militärflyg strömmar in till Krim och överträder därmed överenskommelsen mellan de båda länderna, uppger ukrainska gränsvakter enligt AFP i dag. Enligt överenskommelsen ska Ryssland varsla Ukraina senast 72 timmar innan man gör några truppförflyttningar, vilket inte ska ha skett nu, uppger TT.

Marit Sundberg: Under det senaste dygnet har tio stridshelikoptrar och åtta militärflygplan landat på Krimhalvön, uppger de ukrainska gränsvakterna i ett uttalande. Fyra ryska stridsfartyg har angjort hamnen i Sevastopol sedan i lördags, uppger TT.

Marit Sundberg: Rysslands militära försvar är betydligt större än Ukrainas. Enligt siffror från Europa World hade Ryssland 845.000 soldater jämfört med Ukrainas 130.000 år 2012, uppger CNN.

Marit Sundberg: Rysslands försvarsbudget var cirka 506 miljarder kronor år 2012, medan Ukrainas var cirka 10 miljarder kronor, uppger Europa World enligt CNN.

Marit Sundberg: Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att en konflikt i Ukraina skulle förstöra stabiliteten i hela regionen, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Nedgången på Moskvabörsen tilltar. Strax efter klockan 13 har Micex-index fallit med drygt 12 procent, medan RTS-index – som avspeglar börsvärdet i dollar – har rasat med nästan 14 procent, uppger TT.

Marit Sundberg: Bland de tunga förlorarna på den ryska börsen finns det statliga ryska gasbolaget Gazprom, ned med 13 procent, och de statliga storbankerna Sberbank och VTB, som rasar med 16 respektive 19 procent, uppger TT.

Marit Sundberg: Ukrainas nya regering har ingen avsikt att förstatliga privata bolag, säger Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk, enligt Reuters.

Marit Sundberg: Över 3 500 man från Rysslands Östersjöflotta deltar i en stridsövning i Kaliningrad-regionen på måndagen. Syftet är att testa deras stridsberedskap, uppger en militärkälla till nyhetsbyrån Itar-Tass.

Marit Sundberg: Beväpnade män blockerar tio ukrainska militär- och flottbaser på Krimhalvön, uppger det ukrainska befälet för flottan, Serhei Gayduk, enligt CNN.

Marit Sundberg: Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymosjenko uppmanar sina landsmän att behålla lugnet. Hon säger att de inte är ensamma i konfrontationen mot Ryssland eftersom landet 1994 skrev under ett avtal med USA och Storbritannien, där länderna förpliktigade sig att garantera Ukrainas säkerhet i utbyte mot att landet gav upp sina kärnvapen, uppger Kiev Post.

Marit Sundberg: – Vladimir Putin vet att han, genom att förklara krig mot oss, förklarar krig mot garanterna för vår säkerhet – Förenta Staterna och Storbritannien. Jag tror inte att Ryssland kommer att överskrida den här gränsen, säger Julia Tymosjenko, enligt Kiev Post.

Marit Sundberg: Aktien i Stenbecksfärens mediekoncern MTG faller med över 6 procent på Stockholmsbörsen. Nedgången avspeglar exponeringen mot bland annat Ryssland och Ukraina via affärssegmentet Viasat, som har verksamhet i de före detta sovjetrepublikerna, uppger TT.

Marit Sundberg: Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet, säger att det omöjligt att sia om vad som kommer att hända nu. Det som är klart, är att Putin är orolig och rädd för att få en stor, västorienterad granne, enligt Swiecicki. – I ett längre perspektiv har alla grannar till Ryssland anledning att vara rädda. Putin är oberäknelig, säger han till TT.

Marit Sundberg: Utrikesnämnden sammanträder i morgon, tisdag, klockan 16 med anledning av Ukrainakrisen. Mötet äger som vanligt rum på slottet, uppger TT.

Marit Sundberg: Ratinginstitutet Standard & Poor's (S&P) varnar för att det kan bli aktuellt att sänka Rysslands kreditbetyg från BBB, vilket är två steg över så kallad skräpstatus. "Vi bevakar utvecklingen och kan komma att agera om vi finner det lämpligt", skriver S&P i ett skriftligt uttalande enligt Reuters.

Marit Sundberg: I februari sänkte S&P Ukrainas kreditbetyg till CCC med negativa utsikter och varnade samtidigt för att Ukraina kan få problem att sköta sina betalningar, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Ukraina kommer att uppfylla alla krav för att få ett lån av Internationella valutafonden säger Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Han menar att landet inte har något annat val, enligt Kiev Post.

Juan Flores: Krim kan komma att separeras från Ukraina. Det är ett av scenariona som konflikten kanl eda till, enligt Maria Lipman, politisk analytiker på den tankesmedjan Carnegie Endowment i Moskva.

Juan Flores: Men hon poängterar att det är en spekulation, eftersom Putin själv inte sagt något om det. Hon intervjuas av TT.

Demonstranter utanför ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Lotta Härdelin Demonstranter utanför ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Lotta Härdelin

Juan Flores: Utanför den ryska ambassaden i Stockholm pågår just nu en demonstration mot Rysslands agerande i Ukraina. – Putin måste stoppas. Ukraina vill vara ett fritt land, säger Irina Sjevtjenko. Hon är en av ett drygt hundratal demonstranter. Många av dem har blågula ukrainska flaggor i handen eller bär påplakat med texten "Putin - hands off Ukraine" (Putin - bort med händerna från Ukraina). "Ryssland ut ur Ukraina", ropar demonstranterna i riktning mot ambassaden några tiotal meter bort.

Juan Flores: Olga Biba har bott i Sverige i drygt tjugo år men har sin familj i Dnipropetrovsk i östra Ukraina, den del av landet som kallas för "ryskvänlig". – Ingen vill inte ha någon "hjälp" från Putin. Vi har kämpat för demonkratin och vill inte dras in i Putins sfär, säger Olga Biba som själv har ryska som förstaspråk, till DN:s Thomas Hall. Demonstrationer i östra Ukraina där personer viftar med ryska flaggor kallar hon för "provokationer".

Juan Flores: En annan av demonstranerna, Natalia Pasichnyk, är besviken på västvärldens reaktioner på Putins militäraktion påKrim. – Putin har brutit mot alla internationella regler. Men det enda Europa tycks göra är att förbereda sig påatt ta emot flyktingar. Putin förstår bara maktspråk. Europa borde totalisolera Ryssland, både ekonomiskt och politiskt. Men rysk gas är kanske för viktigt för många länder, det är därför de inte gör något, säger hon till Thomas Hall.

Utanför ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Lotta Härdelin. Utanför ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Lotta Härdelin.

Juan Flores: Ryska utrikesdepartement går till hårt angrepp mot USA:s utrikesminister John Kerry. ”Kerrys uttalanden om Ukraina innehåller hot mot Moskva och är oacceptabla” menar departementet enligt Reuters.

Juan Flores: Storbritanniens utrikesminister Wlilliam Hague säger att ”hela världen står bakom Ukraina och kommer inte att överge landet”, enligt Interfax.

Juan Flores: Det ryska utrikesdepartementet menar också att det inte finns någon grund för G7-länderna att frysa förberedelserna för G8-mötet i Sotji i juni. Det var ett beslut som länderna gick ut med i dag.

Marit Sundberg: Brittiske prins Edward kommer inte att resa till paralympics i Sotji, med anledning av Rysslands agerande i Ukraina. Kronprinsessan Victoria har dock inga planer på att ställa in sin resa dit på söndag, uppger hovets informationschef Annika Sönnerberg.

Juan Flores: ”Tyskland spelar rollen av duva i Ukraina-krisen och vill till varje pris upprätthålla dialogen med Ryssland istället för att ge sig in på sanktioner med oviss utgång. Det är inte så konstigt – de två europeiska jättarna står i ett ömsesidigt beroende till varandra” skriver DN:s korrespondent Jan Lewenhagen i en analys.

Marit Sundberg: Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att ryska trupper inte kommer att släppas in i landets östra regioner, uppger ukrainska Interfax.

Marit Sundberg: Ukrainas militär kommer att försöka undvika att ta till vapen, uppgav befälhavaren för flottan Sergej Gaiduk på måndagen. – Vi kommer att göra allt som står i vår makt att undvika blodspillan. Jag vädjar till journalister och befolkningen och alla som hör mig. Ni alla ska förstå att den ukrainska flottan inte utgör något hot för folket i Sevastopol eller Krim, sa han enligt den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Marit Sundberg: Ryska myndigheter blockerar 13 webbplatser länkade till den ukrainska proteströrelsen, uppger nyhetsbyrån AP.

Marit Sundberg: Myndigheten Roskomnadzor uppger i ett uttalande att den har stängt ned Rysslands största sociala medium Vkontakte, eftersom grupper "propagerade för ukrainska nationella gruppers aktiviteter". Roskomnadzor anklagar grupperna för terroraktiviteter, enligt AP.

Marit Sundberg: Rubeln faller. Läs om det tunga raset på Moskvabörsen och dumpningen av Rysslandsfonder här.

Marit Sundberg: Situationen på Krim är explosiv. Och blotta risken för en säkerhetspolitisk härdsmälta i Ryssland och Ukraina är ett hot mot den globala ekonomiska utvecklingen, uppger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist. – Det är ett av de allvarligaste lägen vi haft på flera år, säger han till TT.

Marit Sundberg: I dagens globala ekonomi är länderna så sammanflätade att varje större geopolitisk kris hotar tillväxten i hela världen. Det allvarligaste inslaget är, anser SEB:s chefekonom Robert Bergqvist, att Ukraina-frågan nu leder till en spricka mellan de mäktiga G8-länderna med Ryssland på den ena sidan och övriga sju med USA i spetsen på den andra, uppger TT.

Marit Sundberg: Lite mer militärsiffror:

Marit Sundberg: Lite mer militärsiffror: Ryssland har 2 500 stridsvagnar, medan Ukraina har 1 110, uppger BBC. Ryssland har 1 389 stridsflygplan, Ukraina har 221.

Marit Sundberg: Lite mer försvarsiffror: Ryssland har 2 500 stridsvagnar, 1 389 stridsflygplan och 171 stridsfartyg, uppger BBC. Ukraina har 1 110 stridsvagnar, 221 stridsflygplan och 17 stridsfartyg.

Marit Sundberg: En källa vid Ukrainas försvarsdepartement uppger att ryska flottan har givit ukrainska styrkor på Krimhalvön tid på sig fram till 04.00 i natt, svensk tid, att ge upp, annars väntar ett anfall, uppger Interfax enligt Reuters.

Marit Sundberg: Rysslands centralbank har höjt styrräntan med 1,5 procentenheter till 7 procent för att stödja den försvagade rubeln. Det är den högsta nivån sedan 1998, uppger Bloomberg News.

Marit Sundberg: Den ryska flottans befälhavare Alexander Vitko uppges ha delgett de ukrainska styrkorna ultimatum om att ge upp eller bli anfallna, uppger Reuters.

Marit Sundberg: EU:s utrikesministrar har kommit överens om att ställa in samtalen med Ryssland rörande visumfrågor på grund av krisen i Ukraina, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Den ryske premiärministern Medvedev ska diskutera krisen i Ukraina med USA:s vicepresident Biden via telefon, uppger Interfax enligt Reuters.

Marit Sundberg: Demonstrationer i de ryska städerna Novotjerkassk, Belgorod och Bryansk samlade omkring 17 500 människor till stöd för Ukrainas rysktalande befolkning i dag, skriver Interfax enligt TT. Polismyndigheterna uppger dock att inga våldsamheter inrapporterats i samband med manifestationerna.

Marit Sundberg: Stockholmsbörsen sjunker kraftigt och brett i linje med ledande Europabörser i skuggan av den ökade geopolitiska spänningen kring Ukraina. OMXS-index hade vid 16-tiden backat med 2,1 procent till 433,0, uppger TT.

Marit Sundberg: Ryska utrikesdepartementet uppger i ett uttalande att Natos kritik mot Rysslands agerande på Krimhalvön inte hjälper till att stabilisera situationen i Ukraina, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Så här ser Rysslands ultimatum mot de ukrainska styrkorna ut enligt källor på Ukrainas försvarsdepartement, enligt Interfax: "Om de inte ger upp innan klockan fem på morgonen (läs lokal tid) kommer ett verkligt anfall att inledas mot enheter och sektioner över hela Krim som tillhör Ukrainas beväpnade styrkor”. Det finns ännu inga andra källor som bekräftar uppgifterna, skriver BBC.

Marit Sundberg: Ryssland kommer att gå vidare med sina planer på att bygga en bro som länkar Krim till det ryska fastlandet, uppger ryske premiärministern Medvedev enligt Reuters.

Clas Svahn: Ukrainas minister för energi och kol, Jurij Prodan, säger att landet kommer att betala Ryssland de 400 miljoner dollar som importen av gas från Ryssland kostade Ukraina i februari. Prodan konstaterar att Ukraina har skulder, framför allt till Ryssland, på 1,5 miljarder dollar. Detta skriver Interfax.

Clas Svahn: Ukraina välkomnar att Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSCE, vill skicka en observatörsstyrka till Krim. Det skriver ukrainska Interfax.

Clas Svahn: Tjeckiens försvarsminister, Martin Stropnicky, säger till nyhetsbyrån AP att Ryssland skulle vinna en budgivning när det gäller byggandet av en ny kärnreaktor i Tjeckien är ”osannolikt”. Stropnicky säger att han ”knappast kan tänka sig” att Ryssland skulle kunna komma ifråga efter det som händer i Ukraina. Affären är värd nästan 70 miljarder kronor och två huvudkonkurrenter står mot varandra: Amerikanska Westinghouse Electric Co. och ett konsortium lett av ryska Atomstroyexport.

Clas Svahn: Samtidigt som omkring 15.000 ryska soldater redan befinner sig i Ukraina säger nu den ryska dumans talman Sergej Narysjkin att ”några trupper inte just nu måste sändas dit”. Det säger han i en intervju med ”Rossija 24” som refereras av Interfax (här på ryska). På frågan om han kan se en förhandlingslösning på krisen svarade Narysjkin ”ja”. Han säger även att internationella ”uppmaningar till att isolera Ryssland kommer att leda till en upptrappning av krisen i Ukraina”.

Clas Svahn: USA:s vicepresident Joe Biden har nu diskuterat utvecklingen i Ukraina med Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev och uppmanat Ryssland att dra tillbaka sina trupper. Det uppger Vita huset.

Clas Svahn: Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius säger enligt Reuters att om det inte blir en snabb nedtrappning av situationen på Krim kommer det att resultera i ”riktade åtgärder”.

Clas Svahn: Vita huset säger att man inte kommer att skicka en presidentledd delegation till de kommande paralympics som ska hållas i Sotji som en protest mot situationen i Ukraina. Paralympics inleds på fredag.

Clas Svahn: Ryska källor inom försvarsdepartementet säger till Sky News att uppgifterna om ett ultimatum från rysk sida om att Ukrainas trupper ska ge upp före klockan 04 i morgon bitti inte är sanna.

Clas Svahn: Ryska Svarta havs-flottan säger enligt Interax att det inte finns några planer på att inleda ett anfall mot ukrainsk militär på Krim.

Clas Svahn: Den ukrainska tevekanalen 1+1 uppger att den har utsatts för en överbelastningattack och att dess sajt inte längre fungerar. Det uppger Interfax.

Clas Svahn: En svensk soldat, medlem i en högerextrem organisation, har fått sparken från Försvarsmakten sedan han hållit ett tal i Kiev med främlingsfientliga inslag. Läs mer på DN.se.

Clas Svahn: Den amerikanska senaten överväger att ge tillstånd till sanktioner mot Ryssland men vill arbeta tillsammans med Europa för att det ska bli effektivt, skriver Reuters som citerar senator Chris Murphy. Sanktionerna skulle bland annat innebära att ryska konton i utlandet fryses, ryska banker ges begränsningar och visumregler ses över för vissa invånare i Ryssland.

Clas Svahn: ”Den förstärkning som skett av det ryska försvaret under senare år inte minst vad gäller utrustning är visuellt tydlig.” Det skriver utrikesminister Carl Bildt i sin blogg.

Clas Svahn: EU:s statschefer kommer att mötas i Bryssel på torsdag för att diskutera situationen i Ukraina. Det uppger EU i ett uttalande.

Pontus Roos: ”Om rapporterna om ryska hot om militärt våld mot Ukrainsk militär är sanna, vore det en farlig upptrappning av situationen”, skriver USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Pontus Roos: EU:s utrikesminstrar sammanträdde på måndagskvällen. De kallar Rysslands handlingar för en ”aggression”. – Det är ungefär så starka ord man kan använda. Vi har inte haft anledning att använda det ordet på den europeiska kontinenten på decennier. Det visar allvaret i den kris vi nu är inne i, säger Carl Bildt till TT.

Pontus Roos: Den svenska utrikesministern säger att det finns en ”betydande” risk att situationen esklarear till en fullskalig militär konflikt. – Risken är betydande. Vi ska inte glömma det faktum att på bordet ligger ett beslut fattat av det ryska federationsrådet, som ger ett mandat för att använda den ryska armén på ukrainskt territorium, säger Bildt till TT.

Pontus Roos: Bild tillägger för TT: – Jag skulle hoppas att det blir en snabb avtrappning av situationen, men det får man säga är ett fåfängt hopp.

Pontus Roos: USA:s utrikesdepartement skärper tonen mot Ryssland, och säger nu att USA skulle hålla Ryssland ”direkt ansvarigt om det har hotat att använda militärt våld mot Ukrainsk militär”, enligt Reuters.

Pontus Roos: Den ryska flottan har blockerat fartyg från den Ukrainska flottan i Sevastopolviken, uppger Ukrainas interimspresident, enligt Reuters.

Pontus Roos: Ukrainas interimspresident uppmanar Ryssland att ”avbryta aggressionen och sjöröveriet (piracy)”, enligt Reuters.

Pontus Roos: Nu kommer snabbt olika besked om situationen i Ukraina. Alldeles nyss uppgav Reuters att Ukrainas interimspresident Oleksandr Turtjynov meddelat att situationen i östra och södra Ukraina var ”svår”. Nu säger han att ”ukrainska myndiheter har lyckats återställa kontrollen i öst och syd”, enligt Reuters.

Pontus Roos: En representant för USA: utrikesdepartement säger att USA är troligt att ”röra sig mot att införa sanktioner mot Ryssland om aktioner mot Ukraina forsätter”, enligt Reuters.

Pontus Roos: Tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid, avfyrade Nordkorea två kortdistansmissiler. Nu uppmanas Nordkorea av USA:s utrikesdepartement att visa ”återhållsamhet och undvika provokativa handlingar”, rapporterar Reuters.

Pontus Roos: EU:s utrikesministrar har enats om att införa sanktioner mot Ryssland, om Ukrainasituationen inte trappas ned.

Henka-locka.: Du skriver att EU har enats om att införa sanktioner mot Ryssland. Vilka sorts sanktioner är detta?
Clas Svahn: Vilka sanktioner det kan bli frågan om kommer att diskuteras vid ett extrainsatt möte för EU:s regeringschefer på torsdag. Sannolikt visumrestriktioner och frysning av bankkonton.

Clas Svahn: Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski säger i ett uttalande på Twitter (och på Natos webbplats) att han har begärt att Natoambassadörerna ska träffas på tisdag för konsultationer under Artikel 4 i Natos stadgar. Artikel 4 säger att vilket som helst av de 28 länderna som ingår i Nato kan begära ett möte om man anser att det egna landets intigritet är hotat. Något som Polen nu alltså anser. ”Utvecklingen i och omkring Ukraina betraktas som ett hot mot allierade grannländer och får direkta och allvarliga konsekvenser för säkerheten och stabiliteten i det Euroatlantiska området”, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

Clas Svahn: USA:s president Obama säger att Rysslands senaste aktioner i Ukraina är ett brott mot internationell lag och mot Ukrainas suveränitet. Obama säger också att han vill att det ukrainska folket avgör sin egen framtid, skriver Reuters. Den amerikanske presidenten säger också att USA överväger ett flertal ekonomiska och diplomatiska åtgärder som kommer att isolera Moskva.

Clas Svahn: Den förre brittiske ambassadören i Moskva, Andrew Wood, säger i en intervju med Sky News att den ryske presidenten Vladimir Putins förklaring att han bara vill skydda invånare och egna soldater på Krim inte håller eftersom något hot aldrig funnits. Istället riskerar de ryska truppernas närvaro att skapa just ett sådant hot, enligt Wood.

Clas Svahn: När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade i FN i Geneve på måndagen förklarade han att den nya regeringen i Kiev inte hade uppfyllt sina löften om att skapa en nationell samlingsregering utan istället valt att bygga en regering ”av segrare”, skriver Rossijskaja Gazeta. Lavrov sa också att det ukrainska parlamenet tagit en rad beslut som begränsar rättigheterna förde språkliga minoriteterna i landet (läs rysktalande).

Nicke: Kort fråga: var är Janukovich? Vet man det?
Clas Svahn: Nej, jag har inte sett några uppgifter sedan Janukovytj framträdde i södra Ryssland för några dagar sedan. Att han är kvar i Ryssland är nog ganska klart. Men var där han befinner sig hittar jag inga uppgifter om.

Clas Svahn: Ukrainas tidigare premiärminister Julia Tymosjenko säger i ett videouttalande till det ukrainska folket, som åteges på den ryska sajten Newsru.com i dag att några förhandlingar med Ryssland inte är möjliga och att hon sätter sitt hopp till USA och Storbritannien.

Clas Svahn: ”Alla länder är glada över att komma hit”, säger ordföranden i den paralympiska kommittén, Craig Spence, till BBC. Någon tal om bojkott från något av de 45 länderna har han inte hört talas om.

Clas Svahn: En ukrainsk kontrollstation vid en färjeterminal i Kertj – som förenar Ryssland och Krim – togs på måndagen över av beväpnade män. Det uppger ukrainska gränsstyrkor som citeras av Reuters. Efter övertagandet ska tre lastbilar med beväpnade soldater ha tagit sig över från Ryssland till den ukrainska sidan. Ukrainska Pravda skrev tidigare i dag att ryska soldater hotade och trakasserade gränsvakter.

Clas Svahn: Rysslands FN-ambassadör, Vitalij Tjurkin, visade för en kort stund sedan upp ett brev från den störtade ukrainske presidenten Janukovytj där denne den 1 mars bad Rysslands president Vladimir Putin om att ”ingripa med militära styrkor i Ukraina” för att upprätta fred och stabilitet. Det skulle alltså ha varit på Janukovytj uppmaning som Putin nu överväger att sända fler soldater till Krim.

Clas Svahn: USA:s FN-ambassadör kallar det hot mot etniska ryssar, och andra på Krim och i östra Ukraina, som Ryssland och Janukovytj hänvisar till för ”inbillat”. Det finns inget sådant hot, sa Samantha Power i FN.

Martin: På RT.com så påstår man att 675.000 människor har flytt Ukraina till Ryssland. Stämmer detta?
Clas Svahn: Vi har också sett uppgifterna men har inte hittat något som styrker dem. Enligt TV-Novosti (RT.com/http://rt.com/news/ukrainians-leave-russia-border-452/) ska 675.000 ukrainare ha flytt till Ryssland under januari och februari. Om detta är propaganda eller har någon som helst grund i verkligheten vet vi inte.

Clas Svahn: USA:s FN-ambassadör Samantha Power sa också i sitt skarpa inlägg mot Ryssland att USA är berett att skydda den rysktalande delen av befolkningen på Krims rättigheter.

Clas Svahn: Den ukrainska tidningen Expres.ua skriver att tre lastbilar och två skåpbilar med beväpnade män anlände till Krim med två olika färjor under kvällen. Männen kom från den ryska sidan med färjorna ”Yeisk” och ”Nikolaj Aksenenko”.

Tobias: Angående de 675 000 flyktingarna så avslöjades det redan igår att bilderna som använts på rysk TV för att illustrera detta i själva verket visade köer vid en ukrainsk gränsövergång till Polen.
Clas Svahn: Tack för uppgiften. De uppgifter som nu sprids måste tas med en stor nypa salt och med en lika stor klump av is i magen.

Clas Svahn: TT: Den tilltagande spänningen i Ukraina fick även USA-börserna att backa på måndagen. En hel del positiv ekonomisk statistik presenterades under dagen. Konsumtionen i USA steg 0,4 procent i januari, vilket var mer än väntat, och den största ökningen sedan slutet av 2001. Ökad orderingång inom industrin lyfte inköpschefsindex i USA i februari till en nivå som också var högre än väntat. Men allt detta kom i skymundan av krisen i Ukraina. Dow Jones industriindex sjönk 0,9 procent medan Nasdaqs kompositindex föll 0,7 procent.

John: Hur ställer sig Sverige till att vara med i Putins PR-spektakel i och med Paralympics?
Clas Svahn: ”Vi följer UD:s rekommendationer och det finns i dagsläget inga restriktioner för att resa till Ryssland”, säger Henrik Hjelmberg, kommunikatör på Svenska handikappidrottsförbundet. Detta säger han i en artikel som publicerades på DN.se i går kväll (http://www.dn.se/sport/de-ukrainska-deltagarna-har-det-valdigt-jobbigt/ ).

Clas Svahn: Den ryska försvarsövning, nära gränsen till Finland, som Rysslands president Vladimir Putin beordrade den 26 februari avslutades på måndagen med att Putin själv besökte Viborg, skriver Huffington Post.

traveller: Hej jag har läst detta på engelska Russian Ambassador to the UN Vitaly Churkin says ousted Ukrainian President Viktor Yanukovich has sent a letter to Putin asking him to use military force in Ukraine to restore law and order. Vad kan ni säga mer om detta dokument och dess betydelse?
Clas Svahn: Genom att visa dokumentet förskjuter Putin delvis ansvaret för de beslut som han tagit och kan säga att han har ingripit sedan ett grannland bett om hjälp i en svår stund. Hur dokumentet har kommit till är en annan fråga. Det vet vi givetvis inget om. Ukrainska Interfax nämner dokumentet här men jag har ännu inte sett det i sin helhet.

Magnus: Förfogar Ukraina över några massförstörelsevapen?
Clas Svahn: Nej, Ukraina – som en gång var världens tredje största kärnvapenmakt – har gjort sig av med alla atomvapen.

Clas Svahn: Ukrainas FN-ambassadör Jurij Sergejev säger att Ryssland sänt 16.000 soldater till Krim sedan den 24 februari. Det uppger flera källor.

Magnus: Även kemiska och biologiska vapen?
Clas Svahn: Ukraina har återlämnat alla sina massförstörelsevapen till Ryssland enligt den oberoende sajten NTI (http://www.nti.org/country-profiles/ukraine/) som har koll på den här typen av vapen. Den uppgiften har jag även sett på annat håll.

Karin: Om man är en svensk student, boende i Riga/Lettland, borde man börja bli orolig snart?
Clas Svahn: Nej, det tycker jag inte. Inget tyder på att detta ska komma att sprida sig.

Läsare: Clas Svahn, du gör ett bra jobb som svarar på många funderingar och ger klarhet i rykten och dementerar rena osanningar som sprids! Tack!
Clas Svahn: Tack själv! Tyvärr hinner jag inte svara på så många frågor och ber alla er som skickat in inlägg men inte fått svar om ursäkt. Jag försöker samtidigt följa en rad ukrainska, ryska och internationella sajter för att se vad som skrivs. DN.se kommer att vara bemannat hela natten ifall något händer och ni kan följa liveuppdateringen under hela natten.

Clas Svahn: Republikanen John McCain uppmanar president Barack Obama att återinstallera missilförsvarssystemen i Tjeckien och Polen och vill ha övningar med de baltiska stater. Det sa han i en intervju med Sky News som fortfarade pågår. McCain kallade Obama för ”naiv” och menade att USA visar sig svagt.

Felix: Politico Magazine har skrivit att EU inte kommer våga frysa de enorma tillgångar som legalt och illegalt flödat in i unionen. Hur modigt tilltagna tror du de eventuella sanktionerna det talas om kommer vara?
Clas Svahn: Enligt ett brittiskt dokument, som fotograferades av en journalist i kväll, visar att åtminstone britterna inte är beredda att gå särskilt långt. Dokumentet visar att man vill få bort Ryssland från G8 men att man inte är beredd att införa några handelssanktioner i det här läget. Britterna diskuterade också att ge teknisk support till Ukraina och hjälp om gastillflödet stryps av Ryssland. När det gäller USA så har Obama, åtminstone i ord, sagt sig vara beredd att gå längre och även nämnt att frysa tillgångar. Inget är bestämt ännu. Vi får helt enkelt se.

axel: Hej! Hur många har hittils dödats i konflikten?
Clas Svahn: Under den första delen av revolutionen dog närmare 100 människor, främst i Kiev. Sedan de ryska trupperna har gått in på Krim så har jag inte sett några uppgifter om att någon person skulle ha dödats. Om några skott hade avlossats så hade det varit toppnyheter nu.

Anders: Vad har Jan Eliasson gjort (eller gör) i Kiev. Har varit tyst sedan nyheten att han åkt dit.
Clas Svahn: Ja, det har inte kommit ut något från de möten som Eliasson hittills haft. Däremot finns det uppgifter om att FN eventuellt vill att Jan Eliasson också ska besöka Moskva. Det skriver den kuwaitiska nyhetsbyrån, KUNA (http://www.kuna.net.kw/ArticleDetails.aspx?id=2364286&language=en) som citerar FN-talesmannen Martin Nesirky i kväll.

Andreas: Mycket uppskattad feed. Tack till dig och DN överhuvudtaget.

Marcus: Live-ström från FN:s säkerhetsråd: http://www.c-span.org/live/
Clas Svahn: Tack för den! Tolkas till engelska för den som vill lyssna. Men nu är den slut!

Marcus: Enligt flera källor dateras brevet till Putin 1 mars, men trupper gick in i Krim innan det.
Clas Svahn: Det stämmer men eftersom ett stort antal ryska soldater redan fanns stationerade på olika baser på Krim är det svårt att veta om det var dessa som skickades ut eller om det också kom trupper från Ryssland. De ryska helikoptrar som syntes över södra Krim den 28 februari är ett exempel och jag har svårt att säga om dessa kom från baser på Krim eller från Ryssland.

Pär: Tror du att John McCain hade gett samma råd ifall det hade varit en republikans president på posten? Hans förslag låter som en upptrappning av situationen.
Clas Svahn: Det är alltid lättare att kräva hårda tag om man själv inte sitter vid makten och måste genomföra åtgärderna. McCains uttalande måste också ses i ljuset av det politiska spel på olika nivåer som pågår, även i Washington. Men helt klart vill republikanerna gå hårdare fram än demokraten Obama.

Anders: Vad har NATO med Ukraina att göra?
Clas Svahn: Inget direkt eftersom Ukraina inte är ett Natoland. Men indirekt eftersom paragraf fyra i Natos stadgar gör att ett medlemsland som känner sig hotat utifrån kan begära att frågan tas upp. Skulle Polen, som är granne med Ukraina, känna att konflikten sprider sig så blir frågan en Natofråga.

Clas Svahn: Den amerikanska senatens utskott för internationella relationer säger nu genom sin ordförande att man håller på att utarbeta en lag som kan ge minst en miljard dollar – drygt sex miljarder kronor – i lånegarantier för att stödja Ukrainas dåliga ekonomi. Pengar som landet behöver bland annat för att betala sin gasräkningar till Ryssland.

Clas Svahn: Nu börjar det klarna lite när det gäller vad USA kan tänka sig för typ av sanktioner. Sanktionerna kommer att läggas mot både ryska och ukrainska medborgare i form av indragna visum, frysning av tillgångar, inställda militärsamarbeten och försljning av vapen liksom ekonomiska sanktioner, skriver Reuters som citerar en källa i senaten.

alle: Kommer nato öppna eld mot ryssen om dom gör samma sak med Polen?
Clas Svahn: Om Polen skulle angripas så är det sannolikt att Nato skulle svara med samma mynt som angriparen. Situationen i Ukraina, och på Krim, kompliceras av att det redan fanns ryska trupper på plats genom det avtal som finns.

JHR: Trot du att USA ska fortfarande genomföra nedskärningar inom försvarsbudgeten efter allt som är på gång?
Clas Svahn: Det kommer sannolikt att bli svårare att få igenom en förändring av försvarsbudgeten med tanke på det som nu händer.

Andreas: Angående Anders fråga: Polen har redan (som någon av er skrev tidigare i feeden) begärt ett möte med anledning av paragraf fyra, så frågan är nu en NATO-fråga. Om det faktiskt leder till något är ju svårare att säga dock.
Clas Svahn: Så är det. Den polske försvarsministern känner en oro för vad som kan hända och har begärt ett sådant möte i morgon, tisdag.

Clas Svahn: Kronprinsessan Victoria åker till Sotji för invigningen av Paralympics medan det brittiska kungahuset ställer in sin resa. Läs mer på DN.se.

Clas Svahn: Hela Krim står nu under rysk kontroll. Läs mer på DN.se.

Peter: Detta kommer med stor sannolikhet påverka svenska börsen negativt kommande dagarna antar jag?
Clas Svahn: Det har det redan gjort. Stockholmsbörsen gick ned med 2,2 procent under eftermiddagen: http://www.dn.se/ekonomi/smaspararna-dumpar-rysslandsfonder/.

Niclas: Kan man få ta del av någon de källor du använder för att följa konflikten? Exv de ryska och ukrainska sajterna.
Clas Svahn: Här är några av dem: Ukraina Expres.ua http://www.expres.ua/ Ukrainska Pravda http://www.pravda.com.ua/ NBNews.com.ua http://nbnews.com.ua/ru/ Interfax Ukraina http://ua.interfax.com.ua/ Ryssland Interax http://www.interfax.ru/ Ryska Pravda http://www.pravda.ru/ Rossiskaja Gazeta http://www.rg.ru/ RIA NOVOSTI http://en.rian.ru/russia/

Daniel: Du skrev att hela Krim är under rysk kontroll men enligt pro-ryska myndigheter på krim så ska de stänga av vattnet och elen under natten till de Ukrainska baserna?
Clas Svahn: Med detta menar vi att de ukrainska baserna visserligen fortfarande är besatta av ukrainska soldater på de flesta håll men att dessa i praktiken inte kan ta sig ut och inte vill ta strid med de ryska trupperna. De är helt i händerna på rysk militär. Jag har inte sett att vatten och el skulle stängas av. Har du någon länk att dela med dig av?

Clas Svahn: Johan har skickat en länk till en mycket otrevlig video där en prorysk pöbel låter några män som uppenbarligen arbetat på en ukrainska myndighet i Charkiv löpa gatlopp mellan människomassorna medan vanliga män och kvinnor slår och sparkar på dem. Ilskan mot människor som de levde sida vid sida med för bara några dagar sedan är nästan obegriplig och visar på hur en människomassa fungerar när situationen går över styr. Jag väljer att inte lägga ut länken.

Hannes: Har du någon uppfattning om huruvida det påstådda ultimatumet i natt faktiskt har ställts?
Clas Svahn: Jag tror inte det. Uppgifterna kom från ukrainskt håll och dementerades sedan från två olika ryska källor. Men i det här läget kan ingen veta säkert. Min känsla är trots allt att något ultimatum inte har ställts så att något klockslag har satts. Däremot sker hela tiden mindre ultimativa krav mot framför allt ukrainska soldater på Krim om att de ska ge upp och lämna sina förläggningar.

Johan K: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=F0lHLbgHlb4#t=68 Där påstår de att ultimatumet lämnas..
Clas Svahn: Det stämmer. Det var också detta som vi och andra medier rapporterade innan dementin kom någon timma senare. Också genom Sky News.

Kalle: Här har du en källa som beskriver att dom kommer stänga av vatten och el. http://www.vosizneias.com/157062/2014/03/03/simferopol-ukraine-russian-ex-lawmaker-crimean-authorities-to-cut-power-water-to-ukrainian-troops/
Clas Svahn: Stämmer. Detta visar väl också att båda sidor tvekar in i et längsta när det gäller att ta till vapen.

Viktor: Jag hörde någonstans att Polen hade mobiliserats,stämmer det?
Clas Svahn: Det stämmer inte. Varken polska medier eller de internationella nyhetsbyråerna har rapporterat något sådant. Svårt att genomföra en mobilisering utan att det kommer ut. Dessutom skulle Polen knappast göra något sådant före det Natomöte som de själva uppmanat till under tisdagen.

Tore: Är det läge att se över sina skyddsrum? Hur kan vi möjligtvis kunna försvara oss mot en uppenbar diktator såsom putin? Har jag fel när jag liknar honom vid andra storhetsgalningar såsom stalin, hitler osv? Jag är orolig
Clas Svahn: Nej, det är nog inte läge. Och jag ska inte försvara Putin på något sätt men att jämföra honom med Stalin och Hitler, som båda har miljoner människors död på sitt samvete, är inte riktigt rättvist. Putin vill säkert visa att Ryssland är en stormakt att räkna med och har sagt att han saknar den tid då gamla Sovjet fanns. Så den ryske presidenten har ambitioner som sträcker sig utanför landets gränser. Hur långt dessa sträcker sig får vi kanske veta inom de närmaste dagarna.

Clas Svahn: USA:s president Barack Obama håller just nu ett möte med höga militärer och nationella säkerhetsrådgivare i Vita huset, skriver Reuters.

Duke: Hur har Finland reagerat mot den stora ryska övningen som avslutades med Putin i Viborg och i kontrast till denna nya situation? Enligt reddit som citerar tyska, brittiska och amerikanska medier upplevde Merkel, Putin vid ett möte att han inte är i kontakt med verkligheten. Källor rör sig om CNN, sky news men kommer inte ihåg den tyska. Har du hört ngt om detta? För övrigt, stor läsare av dina artiklar. Alltid ett nöje att du guidar noviser genom (speciellt den astronomiska djungeln) vetenskapens värld.
Clas Svahn: Tack för det! Finland har sagt att Rysslands agerande i Ukraina bryter mot internationell lag (det var president Sauli Niinistö som sa det) men jag har inte sett att man har varit orolig för den egna säkerheten även om man givetvis skriver om bland annat den övning som ryska flottan just nu har bara 600 kilometer från Helsingfors. Försvarsminister Carl Haglund har sagt att det inte finns något samband mellan krigsövningen i Östersjön och händelserna i Ukraina. Det du skriver om Merkels samtal med Putin är korrekt.

Clas Svahn: Nu avrundar jag liveuppdateringen och överlåter den till min kollega Amanda som kommer att uppdatera det som händer under natten.

Björn : Hej! Hur är stämningen i övriga Ukraina just nu. Vill folket se att deras militär tar sig ner mot Krim? Förstår att det är två läger men jag tänker på de central delarna i landet. Vad säger gemene man om det Ryssland har gjort
Amanda Johansson-Murie: Stämningen är delad. Ukraina är ett land med starka historiska kopplingar till Ryssland, och många av invånarna har ryska rötter. Generellt sett kan man säga att stödet är större för Ryssland och Putins agerande i de södra och östra delarna av landet, där den rysktalande befolkningen är större. Här kan du se en grafik som visar på skillnaderna i Ukrainas regioner. http://www.dn.se/nyheter/varlden/detta-har-hant-oroligheterna-i-ukraina/ I västra Ukraina är stödet för Ryssland mindre, och i synnerhet i Kiev (där demonstrationerna som störtade Janukovytj ägde rum) hörs det många ilskna röster.

Tore: Tack Clas, du är min idol o kommer att följa all din live rapportering!
Amanda Johansson-Murie: Clas hälsar och tackar medan han tar på sig jackan (han rekommenderar Melodifestivalchatten med Svahn och Fahl). Nu ska han dock få lite välbehövlig vila. Jag finns här under småtimmarna, och kommer att svara på frågor i mån av tid. Jag har dock samma problem som Clas nämnde längre ner, vi följer en rad ryska, ukrainska och andra utländska sajter för att följa nyhetsutvecklingen, så vi hinner tyvärr inte svara alla.

Niclas: Varför nämns inget om att Ryssland får stöd av Kina? Borde inte detta kritiseras? Mer info gärna
Amanda Johansson-Murie: Vi skrev om detta tidigare idag. http://www.dn.se/nyheter/varlden/kina-sluter-upp-bakom-rysslands-politik-i-ukraina/

Patrik: Finns det information om hur Ukrainas mobilisering fortlöper?
Amanda Johansson-Murie: Ukrainas militär är satt i högsta beredskap och reserver kallas in i hela landet.

Peter: Hur stor är sannolikheten att Putin invaderar resten av östeuropa?
Amanda Johansson-Murie: Det är en ganska svår fråga att svara på, men risken i dagsläget är nog ganska liten – även om händelserna i Ukraina lär öka oron i Östeuropa. Lettland, Estland och Litauen är alla medlemmar i Nato, vilket ger ett visst skydd. Man ska också komma ihåg att det är långt ifrån vapenskrammel till fullskalig krig – även om läget är mer allvarligt nu än på länge. Vår utlandskommentator Michael Winiarski skrev en analys om just Östeuropa igår. http://www.dn.se/nyheter/varlden/hotet-kan-vidgas-till-fler-lander-med-rysk-minoritet/

Amanda Johansson-Murie: USA har beslutat att avbryta alla militära samarbeten med Ryssland på grund av situationen i Ryssland, uppger Pentagon enligt Reuters.

Oskar: Vad innebär reservister?
Amanda Johansson-Murie: Reserver är personer som inte är i aktiv tjänstgöring i fredstid, men som kan kallas in vid behov av landets försvarsmakt. De får oftast någon form av ersättning och militär utbildning – men lever i övrigt normala liv under fredstid.

Amanda Johansson-Murie: USA:s beslut att avbryta samarbetet med Ryssland innefattar alla militära övningar, hamnbesök, planeringskonferenser och bilaterala samtal. Det enligt Reuters.

Amanda Johansson-Murie: USA avbryter också de planerade handels- och investeringssamtalen med Ryssland, enligt Reuters.

Karl: Står sig ultimatumet om att de Ukrainska styrkorna ska lämna innan klockan 04:00 inatt fortfrande?
Amanda Johansson-Murie: Oklart. Uppgiften om att Rysslands deadline klockan 04 inatt svensk tid kommer från ukrainska försvarsdepartementet. Samtidigt har Ryssland dementerat att man ställt något sådant ultimatum.

Eric: Ska till st petersburg på lördag. Är det en bra idé att resa till ryssland nu?
Amanda Johansson-Murie: UD har inte gjort några ändringar i sina råd till utlandsresenärer vad det gäller Ryssland med anledning av händelserna i Ukraina. Däremot avråder UD från att resa till Krimhalvön, samt att undvika icke nödvändiga resor till övriga Ukraina.

Eric: Hur seriöst tar ryska och ukrainska medier krigshotet? Är det någon skillnad mellan "officiella" och mer "alternativa" medier?
Amanda Johansson-Murie: Jag tror att de tar det allvarligt. Händelseutvecklingen i Ukraina toppar i princip samtliga ryska och ukrainska sajter jag sett.

Philip: Hur förhåller sig Kina, Japan, Iran, Pakistan, Afgahnistan, Turkiet, Indien, Egypten till den Eurasiatiska unionen och allt som händer på Krimhalvön nu? (Nästan bara västarlänskt perspektiv som visas i svensk media just nu)
Amanda Johansson-Murie: Rysslands utrikesminister Lavrov uppger att han talat med sin kinesiska motsvarighet och fått stöd för Rysslands agerande. Japans premiärminister har uppmanat länderna att gå försiktigt fram med hänsyn till internationella lagar och med respekt för Ukrainas territoriella integritet. Jag har kikat runt lite, men inte lyckats hitta några klara uttalanden från ledare till de övriga länder du räknar upp. Man ska också komma ihåg att skälet till att man hör fler röster från Väst är att kopplingarna mellan Ukraina och Europa är mycket starkare än till exempel mellan Ukraina och Pakistan. Och förhållandet USA-Ryssland är ju ett kapitel för sig. Många av de länder du räknar upp har samtidigt egna interna angelägenheter som gör att Ukraina hamnar till viss del i skymundan, utöver de rena geografiska, historiska och handelsekonomiska avstånden som råder.

Amanda Johansson-Murie: Flitiga läsare har hittat flera länkar till uttalanden från iranska, turkiska och kinesiska uttalanden. Det tackar vi för! Turkiet Iran och Kina.

Alexis: Tack för er karta som visar andelen rysktalande i olika regioner av Ukraina. Men jag skulle vilja veta till vilken grad "rysktalande ukrainare" och "proryska ukrainare" går att likställa i det här fallet. Det verkar ju ändå (så vitt jag förstått) finnas folk i Ukraina som har ryska som modersmål men är snarare väst- eller EU-vänliga. Vad är till exempel andelen rysktalande jämfört med andelen som håller på proryska partier?
Amanda Johansson-Murie: Självklart kan man inte sätta likhetstecken mellan rysktalande och prorysk – det finns ukrainare med ryska som modersmål som motsätter sig Rysslands agerande, samtidigt som det finns dem som talar Ukrainska som ogillar den nya regeringen och som är pro-ryska. Grafiken kan dock ge en fingervisning om vissa tendenser, i områden där ryska är det dominerande språket finns också fler människor som känner en samhörighet med Ryssland.

Mahmoud: Kl är 4.07.. Har det hänt något angående deadlinen?
Amanda Johansson-Murie: Inget vad vi har hört eller sett ännu.

Amanda Johansson-Murie: Nu ska jag lämna över för i natt. Caroline Wetterborg är på plats och fortsätter att följa utvecklingen i Ukraina. Enligt liten sammanfattning från natten: Klockan har passerat 04, tiden som Ryssland enligt Ukrainska källor angivet som deadline för Ukraina att dra tillbaka sina styrkor i Krim. Ryssland har dementerat att något sådant ultimatum ställts. Än så länge har inga rapporter inkommit om intensifierad konflikt på Krimhalvön. USA har under natten beslutat att avbryta militära samarbeten med Ryssland, man stoppar även handels- och investeringssamtal.

Caroline Wetterborg: TT: President Barack Obama träffade på måndagen sina säkerhetsrådgivare för att dryfta krisen mellan Ukraina och Ryssland. Mötet varade i över två timmar. Bland annat diskuterades hur USA och dess allierade ytterligare kan isolera Ryssland för den militära interventionen i Ukraina, heter det från Vita huset enligt Reuters.

Caroline Wetterborg: ”Med tiden kommer det här att bli en kostsam affär för Ryssland. Och nu är det dags för dem att överväga om de kan tjäna deras intressen genom att använda diplomati i stället för våld”, sade president Obama, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Caroline Wetterborg: DN:s Sanna Torén Björling i Washington: ”På hemmaplan får Obama kritik för att ha varit alltför svag i förhållande till Ryssland, och ha öppnat möjligheten för den ryske presidenten att välja farliga vägar.” Läs artikeln här.

Caroline Wetterborg: ”Västeuropa är alltför beroende av olja och gas från Ryssland. Därför vågar inte EU-­länderna sätta in sanktioner som kan slå tillbaka mot dem själva”, skriver DN:s Johan Schück i en analys.

Juan Flores: Ok, vi gör en sammanfattning av det som hänt hittills, för nytillkomna läsare.

Juan Flores: *Det påstådda ultimatumet mot Ukraina om att ge upp Krim 04.00 har som alla kunnat se passerats. Ryssland har i och för sig förnekat att det funnits ett sådant utlimatum.

Juan Flores: *Under gårdagen började krisen på allvar slå mot Ryssland ekonomiskt. Börsen föll med över tio procent, rubeln ligger på sin lägsta nivå någonsin mot dollarn.

Juan Flores: *Ukrainska gränsvakter har rapporterat om att Ryssland håller på att samla trupper vid kusten.

Juan Flores: *USA har avbrutit alla militära samarbeten med Ryssland och även handelssamarbeten med landet.

Juan Flores: Enligt Reuters är värdet av nedgången på Moskva-börsen nästan 60 miljarder dollar, mer än de 51 miljarder Putin lade på Sotji-OS.

Juan Flores: 60 miljarder dollar är i runda slängar 380 mlijarder kronor.

Chris: Pratar vi fortfarande om kusten på Krim eller på ukrainska fastlandet?
Juan Flores: Det handlar om Krim, det är där truppuppbyggnaden sker.

Juan Flores: Den ryska centralbankens stödåtgärder för rubeln gick på 12 miljarder dollar.

Juan Flores: På säkerhetsrådets möte i FN på måndagen sa Rysslands representant att den avsatte presidenten Janukovytj skickat ett brev till Putin där han ska ha bett honom ingripa militärt för att upprätta lag och ordning i Ukraina, enligt Reuters.

Juan Flores: Folkrättsexperten Mark Klamberg sa i en DN-intervju att en sittande regeringschef har rätt att kalla in hjälp från ett annat land på det sättet, men inte den som de facto inte längre styr landet. Frågan är alltså vid vilken tidpunkt det påstådda brevet från Janukovytj i så fall skickades till Putin.

Juan Flores: Nu är det tveksamt om en vänskapsmatch i fotboll mellan Ukraina och USA blir av. Den hade flyttats från Kharkiv till Cypern av säkerhetsskäl, men nu säger ukrainska fotbollförbundet att ”vi spelar för vårt folk och vårt land, kan vi inte spela på egen mark så flyger vi inte till Cypern”. USA:s fotbollförbund twittrar dock att matchen visst blir av, rapporterar Reuters.

Juan Flores: Här är länken till intervjun med folkrättsexperten Mark Klamberg, från i lördags.

EF: Varifrån kommer uppgifterna att Kina stöder Ryssland? Har bara kunnat hitta några mycket kryptiska uttalanden från Kina som verkar kunna tolkas lite hur som helst.
Juan Flores: Det var det ryska utrikesdepartementet som hade ett uttalande om detta.

Juan Flores: FLASH: Putin beordrar alla trupper tillbaka till sina baser, rapporterar Reuters.

Juan Flores: Det ska gälla trupper som är inblandade i ”militära övningar”.

Juan Flores: Uppgifterna ska komma från ”talesman i Kreml”.

Juan Flores: Återkallandet av trupperna verkar gälla den militärövning som har pågått utanför Ukraina, en övning som Kreml har hävdat inte har något med krisen att göra.

Juan Flores: Militärövningen har pågått i västra Ryssland, i områden som gränsar till Ukraina.

Aleks: Så trupperna på Krim stannar?
Juan Flores: Det återstår att se, men vi tolkade kanske den här nyheten väl optimistiskt.

Juan Flores: Nu har Moskva-börsen öppnat. TT rapporterar att kurserna stiger, i motsats till det stora raset i går.

Juan Flores: Trupptillbakadragandet gäller de styrkor som beordrats genomföra överraskningsövningar i närheten av gränsen till Ukraina.

Juan Flores: Utrikesminister Carl Bildt vill inte kommentera uppgifterna om att Kreml beordrat styrkor som övat att återgå till sina baser. Han avvaktar tills läget klarnat om vad det faktiskt betyder, enligt TT

Robert: Hur många Ukrainska soldater befinner sig i Krim???
Juan Flores: Det ska handla om 16.000 soldater, enligt den ukrainske FN-ambassadören. Uppgifterna kommer från BBC.

Juan Flores: Nu är USA:s utrikesminister John Kerry på väg till Kiev för ett möte med Ukrainas nya ledare, enligt BBC.

Juan Flores: Nyheten om att Janukovytj begärt militär hjälp av Putin har fått stort genomslag. Janukovytj hävdar att han fortfarande är Ukrainas legitime president.

Juan Flores: Här läser den ryska FN-ambassadören upp Janukovytj brev.

Juan Flores: Brevet ska ha skickats den första mars, från Janukovytj till Putin, enligt ryska FN-ambassadören.

Juan Flores: Det betyder alltså att Janukovytj redan hade flytt landet, och inte längre var ”i kontroll av statsapparaten” .

Juan Flores: Rysslands försvarsminister säger att trupperna har till den 7 mars på sig att återvända till sina baser, skriver Interfax enligt TT.

Mats: Jag tog upp samma problem i en fråga i natt, som Johan Croneman gör i en krönika idag. Men jag fick naturligtvis inget svar. Varför är rapporteringen så ensidig och onyanserad? Varför vågar ingen politiker/media gå utanför de av USA/EU fastlagda riktlinjerna? Är det någon som minns Irak, när alla gick på USA:s osanna bild kring massförstörelsevapen? Vad är det vi inte ska behöva veta eller förstå idag? Att starka ryska intressen faktiskt hotas, eller vad...? Mvh Mats Carnestedt
Juan Flores: Intressant fråga. Tror i och för sig att nyhetsbevakningen är mer nyanserad i dag. Vi har försökt beskriva den ryska synen på läget bland annat genom militärstrategen Stefan Rings analys häromdagen.

Juan Flores: Vi lägger strax ut Johan Cronemans krönika, för er som inte har papperstidningen.

Juan Flores: Croneman hävdar att SVT ensidigt går på Carl Bildts världsbild.

Jonas: Rysslands ingripande på Krim är en katastrof, men jag håller med "Mats" om att bilden är onyanserad. När västafrikanska presidenter ber Frankrike att ingripa så gör Frankrike en "humanitär insats". När Storbritannien åker över halva jordklotet och sänker argentinska krigsfartyg för att försvara Falklandsöarna så försvarar de sitt territorium. När USA går in i Afghanistan och Irak så gör de det med vilken rätt (?). När man går in i Kosovo (som vid tillfället sannolikt formellt tillhörde Jugoslavien, jag är osäker) så protesterade inte Sverige (men väl Ryssland). Nu upphäver det nya Ukraina viktiga rättigheter för den stora ryska minoriteten och lokala företrädare (på Krim) plus en folkvald president (även om han mördat folk - illa!) ber Ryssland att ingripa. Det är inte svart eller vitt - men i svenska media är det rätt svartvitt. Varför lyckas inte svenska medier nyansera bilden?
Juan Flores: Hej Jonas, bra frågeställning, men jag tycker att vi belyst just den här frågan, Stefan Rings analys från här om dagen. Sedan är det ju så att när man följer vad som händer minut för minut, och i första hand reaktionerna från västvärlden – som är mest tillgängliga – så kan det från tid till tid uppfattas som att vi inte erbjuder motbilder.

christopher: Svar till Mats. Det hade varit jättebra om Ryska nyheter hade tagit upp. Bor i UA sedan 2008 och det är rena propaganda-maskinen, de lever i kalla kriget där inte mycket stämmer. Här har vi ett färskt exempel på ryska "nyheter" där allt som sades i FN-rådet igår skrevs om till precis motsatsen, http://news.mail.ru/inworld/ukraina/global/112/politics/17224647/?frommail=1
Juan Flores: Mer bränsle till debatten om olika perspektiv på händelserna.

Juan Flores: Carl Bildt jämför Janukovytj med norske förrädaren Quisling.

Juan Flores: ”Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka”, skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

Juan Flores: Vidkun Quisling var en norsk politiker som ställde sig på Nazitysklands sida i det egna landet. Quisling avrättades i oktober 1945. Namnet Quisling har kommit att symbolisera en landsförrädare som samarbetar med en ockupationsmakt. (TT)

Juan Flores: Moskvabörsen går fortfarande bra på tisdagsförmiddagen. Efter en dryg timmes handel hade RTS-index, som avspeglar Moskvabörsens värde i dollar lyft med 3 procent, rapporterar TT. Uppgången följer på gårdagens kollaps på 12 procent, som raderade ut cirka 60 miljarder dollar av börsvärdet.

Mika: varför hävdar Ryssland att Janukovytch fortfarande är Ukrainas legitime president? Är det sant eller är det bara propaganda?
Juan Flores: Om Janukovytj är den legitime presidenten, som begärt hjälp av Ryssland, så legitimerar det invasionen. Det är väl därför som Ryssland och han själv hävdar att han fortfarande är president. Väst gör tolkningen att Janukovytj inte längre är legitim president, enligt de internationella folkrättsliga reglerna. Det bygger på att han inte längre har kontroll på statsapparaten, utan har flytt landet.

Juan Flores: Nu kommer lite analyser på tillbakadragandet av trupperna.

Juan Flores: Beskedet från Kreml om att de ryska trupper som övat ska tillbaka till sina baser är helt enligt plan och följer vad den ryska ledningen tidigare sagt. Övningarna skulle avslutas 3 mars och trupperna ska vara tillbaka på sina baser 7 mars, konstaterar Gudrun Persson, Rysslandsforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). (TT)

Juan Flores: – Men det är viktigt att komma ihåg att Ryssland aldrig har erkänt att de trupper som finns på Krim är ryska, säger Gudrun Persson och framhåller att återkallelsen från president Putin bara gäller den stora övningen. – Trupperna på Krim blir kvar, tillägger hon.

Juan Flores: Alldeles strax kommer Putin att göra uttalanden i Moskva. Återkommer när det finns något att rapportera.

Juan Flores: Ukrainas parlament ratificerar avtalet med EU om ett lån på 610 miljoner euro, skriver Reuters. Avtalet är från 2013 men skrevs aldrig på under Janukovytj.

Juan Flores: Det motsvarar nästan 5,5 miljarder kronor.

Juan Flores: Den ryska flottan kompletterar sina styrkor med ytterligare tre hangarfartyg nästa år, utöver de 19 som redan finns tillgängliga, uppger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu enligt Reuters. (TT)

Juan Flores: Folkpartiledaren Jan Björklund på en pressträff i riksdagen: det räcker inte med mer pengar till försvaret. – Det krävs ett doktrinskifte, säger han. Det handlar om att gå tillbaka till de gamla doktrinen att försvara Sveriges gränser. Och det är Östersjön som bör stå i centrum. Det Ryssland i dag gör i Ukraina kan lika väl ske i de Baltiska staterna, och då blir Gotland centralt, framhåller Björklund. – Det var ett stort misstag av Persson-regeringen att lägga ned all försvarsförmåga på Gotland, säger han. (TT)

Juan Flores: Björklund vill inte säga hur mycket mer pengar Försvaret behöver, ”det är att börja i fel ände. Först måste man gå igenom vad som behövs.” Men det handlar om höjda anslag i "miljardstorlek", enligt Björklund. – Det behövs inte mer pengar till svarta hål i försvaret utan det behövs en ny inriktning, säger han.

69-åriga Nadja står på Majdan och ser på direktsändning från radan, det ukrainska parlamentet. På hennes skylt står det 69-åriga Nadja står på Majdan och ser på direktsändning från radan, det ukrainska parlamentet. På hennes skylt står det "Nej till krig". Foto: Ingmar Neveus

Juan Flores: Bilden från Majdan är tagen alldeles nyss, av DN:s korrespondent Ingmar Neveus.

Juan Flores: Mer från Björklund i riksdagen: Anledningen till att Björklund vill ha ett försvar på Gotland är ett scenario han ser framför sig att Ryssland, om man går in i de baltiska staterna, också ockuperar Gotland, för att förhindra att Nato får ett brohuvud. Frågan är hur troligt detta är. – Men, man måste dimensionera brandkåren efter risken för brand, annars chansar man. Hur många trodde att Ryssland skulle gå in i Krim? Samma argument kan användas för Baltikum, säger Björklund.

Juan Flores: Enligt Björklund har det begåtts misstag i Sverige under omläggningen av försvaret, något som alla är delansvariga för, anser han. – Det gjordes en felbedömning av Rysslands långsiktiga utveckling, säger Björklund. Händelserna i Ukraina ökar argumenten för att Sverige bör gå med i Nato, anser han. (TT)

Juan Flores: Hur stort är det högerextrema inflytandet på Majdan och i Ukrainas nya ledning? Eftersom frågan kommit upp här jag ställt frågorna till DN:s Ingmar Neveus, på Majdan. – Svoboda (som beskrivs som extremhöger och fått regeringsplatser) är mest att jämföra med Sverigedemokraterna, även om rötterna finns i mörkare sammanhang. Svoboda är klart mindre än både Klytjkos och Tymosjenkos partier. – Det har funnits betydligt värre grupperingar här på Majdan, men det är verkligen inte så att det är nazister som dominerar här, tvärtom är det mest vanligt folk, säger Ingmar Neveus.

Marit Sundberg: Ryssland beordrade i dag tillbaka de trupper som har övat nära gränsen till Ukraina. Men mycket talar för att soldaterna på Krimhalvön stannar kvar, menar Fredrik Westerlund på Totalförsvarets forskningsinstitut. – De ser ut att tillhöra specialtrupper och det är osäkert om de tillhör de förband som ingått i övningen, säger han.

Marit Sundberg: Fredrik Westerlund på FOI tycker inte att det är kostigt att förbanden som har deltagit i övningen nu återvänder till sina baser. – Det är följdriktigt att presidenten beordrar förbanden att återvända. Tidigare har det sagts att förbanden har fram till den 7 mars på sig att återvända till sina förläggningar, säger han.

Juan Flores: Vi får korrigeringar här från flera personer på liven om att Ryssland inte har 19 hangarfartyg, som vi rapporterade att Reuters skrev tidigare. Det ska i stället handla om 19 landstigningsfartyg. Vi försöker reda ut den faktauppgiften.

Marit Sundberg: Flera av förbanden som har deltagit i den ryska försvarsövningen är baserade ganska nära den ukrainska gränsen, så även om de nu drar sig tillbaka kan de vara tillgängliga för framtida styrkemarkeringar, enligt Fredrik Westerlund på FOI.

Marit Sundberg: Ryssland har överhuvudtaget inte medgivit att man flyttat några trupper till Krim. Fredrik Westerlund på FOI menar att det är en medveten strategi från Putins sida. – Det här gör det svårare för Ukraina och Västvärlden att agera mot Ryssland, säger han.

Juan Flores: Ok, det handlar om landstigningsfartyg. Det verkar som om det var TT som hade skrivit hangarfartyg. Så här ser Reuterstexten ut: MOSCOW, March 4 (Reuters) - The Russian navy will add three new large landing ships next year to the 19 already in service, Defence Minister Sergei Shoigu was quoted as saying on Tuesday.

Juan Flores: Sky News rapporterar om skottlossning vid basen Belbek på Krim. Enlig uppgift ska ryska soldater som tagit basen ha skjutit över huvudet på ukrainska obeväpnade soldater som närmade sig basen. Här finns en film från det inträffade.

Juan Flores: Det rör sig alltså om varningsskott.

Juan Flores: Björklund: vi behöver fler reservsoldater. Jan Björklund, som även är vice statsminister, vill inte återinföra värnplikten i sin gamla form, men anser ändå att fler svenska soldater ska kunna stå till förfogande som komplement till dagens yrkesförsvar med åtta brigader. – Vi behöver ha ett systemet där vi kan kalla in förband för att kunna växa i styrka och där använder man värnpliktslagen för att kalla in de soldaterna. Det bygger ytterst på en frivillig rekrytering. Men har man väl sökt in och jobbat några år så ingår man i reserven. Mer i närtid kan vi bygga upp reserven av de många värnpliktiga som utbildades för några år sedan, säger Björklund, till DN:s Mats J Larsson.

Juan Flores: Under förmiddagen möts de 28 Natoländernas ambassadörer i Bryssel i ett nytt krismöte om Ukraina. Det är Ukrainas grannland Polen som begärt mötet med hänvisning till artikel 4 i Natofördraget. Artikeln kan användas när ett Natoland känner sig hotat och har bara använts två gånger tidigare. (TT)

Juan Flores: Putin pratar i tv nu.

Juan Flores: Det är lite oklart om det är en live-sändning eller om det är inspelat.

Juan Flores: Putin säger att det som skett i Ukraina är en illegal statskupp.

Juan Flores: Putin säger att Janukovytj uppfyllde sin del av avtalet från 21 februari, och frånträdde makten, enligt Reuters.

Juan Flores: Putin: ”Det ukrainska folket ville ha en förändring, men ”illegal förändring” kan inte uppmuntras.”

Juan Flores: Enligt Putin behövs man inte använda militära styrjkor i södra Ukraina, men att man har det som en möjlighet.

Juan Flores: Putin: ”Självklart kommer Ryssland att ge finansiellt stöd åt Krim.” (Reuters)

Juan Flores: Att använda våld är den sista utvägen, enligt Putin.

Juan Flores: Enligt Putin är Janukovytj fortfarande den legitime presidenten i Ukraina, även om han för tillfället inte har någon makt.

Juan Flores: Ryssland förbehåller sig rätten att agera på det sätt man finner nödvändigt ”om det är laglöshet i östra Ukraina”, enligt Putin.

Marit Sundberg: Vi försöker inte förslava någon, men vi kan inte stå vid sidan om vi ser människor bli dödade, säger Putin.

Marit Sundberg: Vilka motiv har Ukraina? frågar sig Putin. – Vi är redo att samarbete. Jag har beordrat regeringen att tänka över hur vi kan ha fortsatt kontakt med de här människorna, säger han.

Marit Sundberg: – Alla hot mot Ryssland är kontraproduktiva och skadliga, säger Putin.

Marit Sundberg: Ryssland är redo att vara värd för G8, men om ledarna i väst inte vill komma så behöver de inte, säger Putin enligt Reuters.

Marit Sundberg: Enligt Putin har Ryssland inga planer på att införliva Krimhalvön med Ryssland.

Marit Sundberg: Enligt Putin har Ryssland inga planer på att införliva Krimhalvön med Ryssland. – Vi tänker bara på befolkningen, säger han.

Marit Sundberg: Svenskt försvarsflyg flyttas till Gotland, enligt ett pressmedelande från Försvarsmakten.

Marit Sundberg: – Vi ska inte gå i krig med Ukraina. Vi ska bara skydda den lokala befolkningen, säger Putin.

Marit Sundberg: – På grund av den ökade flygverksamheten i närområdet, främst beroende på den ryska beredskapsövningen som nu pågår, har vi valt att just nu basera delar av den ordinarie incidentberedskapen på Gotland. På det sättet ökar vi förmågan till luftövervakning, vilket är helt normalt vid större övningar, säger Göran Mårtensson, Försvarsmaktens insatschef i en pressrelease på Försvarsmaktens hemsida.

Marit Sundberg: Svenska Högkvarteret har också ökat förmågan att följa upp den internationella verksamheten i närområdet. Något som är helt normalt vid större övningar i närområdet och när oförutsedda händelser inträffar i omvärlden. Den beredskap Försvarsmakten har innebär att närområdet dygnet runt övervakas med marina enheter, sensorer och olika typer av radarsystem, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Marit Sundberg: Som ett led i att informera den politiska nivån ska chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, i dag också prata med medlemmarna i försvars- och utrikesutskottet, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Marit Sundberg: Försvarsmakten följer just nu utvecklingen i närområdet samt det som händer i Ukraina mycket noga. Vilken typ av beredskap som i dagsläget finns på våra förband är inget som Försvarsmakten kommenterar. Den anpassas dock hela tiden utifrån den händelseutveckling som sker, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Marit Sundberg: Putin säger att de beväpnade grupper som har tagit kontrollen över Krimhalvön är "lokala självförsvarsstyrkor", inte ryska soldater, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Putin säger att han har sagt till Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj att han inte har någon politisk framtid, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Enligt Putin skulle Janukovytj ha blivit mördad om han hade stannat i Ukraina, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Putin säger att det är en sista utväg att dra tillbaka Rysslands ambassadör från Washington, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Putin menar att det är cyniskt att äventyra paralympics, som är ett sportevenemang. – Om någon försöker underminera det här håller de inget heligt, säger han.

Marit Sundberg: – Det här är inget maktövertagande, det är en revolution. En ny stat uppenbarar sig på det här territoriet, säger Putin.

Marit Sundberg: Putin säger att Ryssland inte kommer att godkänna resultatet om Ukraina håller val under de här "terrorförhållandena", uppger Reuters.

Marit Sundberg: – Jag accepterar inte det här sättet att komma till makten. Människor kommer att tänka att om någon tillåts göra det kan andra också göra det, säger Putin.

Marit Sundberg: – Det finns en fara att någon fascist kan komma från ingenstans (och ta över makten i Ukraina). Någon med extrema åsikter, säger Putin.

Marit Sundberg: Putin har träffat avsatte president Janukovytj för två dagar sedan och är kritisk till ryktena om hans död, säger han.

Marit Sundberg: – Vi har inga fiender i Ukraina, det är ett fredligt land, säger Putin.

Marit Sundberg: Nu är presskonferensen med Putin slut.

Marit Sundberg: Ryske utrikesministern Lavrov menar att Ukraina behöver en regering som alla ukrainare har fått ge sin röst om, inte bara en del, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Lavrov hoppas att Rysslands "partners" inte kommer at införa sanktioner på grund av Ukraina, utan förstår Rysslands synpunkt, uppger Reuters.

Marit Sundberg: Att utrikesminister Carl Bildt liknar Janukovytj vid den norske nazi-politikern Vidkun Quisling i en tweet förvånar professor emeritus Christer Jönsson vid Lunds Statsvetenskapliga institution. – Det är ett märkligt uttalande om det är så att man vill åstadkomma ett närmade eller en politisk lösning. Då ska man använda en helt annan samtalston, säger han till TT.

Marit Sundberg: Christer Jönsson har bland annat skrivit boken "Essence of Diplomacy", Diplomatins väsen. Han menar att det är viktigt att lugna ned det höga tonläget, på bägge sidor. – Diplomati sker ju inte på Twitter eller i tidningsartiklarna. Den sker bakom stänga dörrar. För att få dit samtalet bör det offentliga tonläget inte vara för hetsigt, säger han till TT.

Marit Sundberg: Om det är så att Carl Bildt aspirerar på en framtida medlarroll, så har han valt fel strategi, anser Christer Jönsson, enligt TT.

Marit Sundberg: Det faktum att Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt skickat olika signaler i sina offentliga uttalanden är också kontraproduktivt, menar Christer Jönsson, enligt TT. – Man brukar säga det att det är viktigt att ett land håller en enhetlig linje i ett sådant känsligt läge. Men å andra sidan tror jag inte att Putin bryr sig så särskilt mycket om vad Sverige säger. Viktigare saker står på spel.

Vladimir Putin vid dagens presskonferens. Foto: AP/TT Vladimir Putin vid dagens presskonferens. Foto: AP/TT

Mats J Larsson: Jan Björklund ska nu svara på frågor om IT i högskolan i riksdagens kammare. "Känns inte riktigt som dagens grej", sade han till mig innan han gick in.

Mats J Larsson: Därefter ska utrikesminister Carl Bildt (M) i en interpellationsdebatt svara på frågor om Turkiet och Bosnien. Frågorna från oss journalister efteråt lär dock handla uteslutande om Ukraina. Riksdagens föredragningslista: http://www.riksdagen.se/sv/Start/Kalendern/?icalid=76316#76316

Mats J Larsson: Klockan 16.00 håller utrikesnämnden möte på slottet med kungen och kronprinsessan Victoria närvarande. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) deltar. Jag och ett gäng andra journalister kommer att vänta utanför.

Juan Flores: Apropå diskussionen om öst-väst-perspektiv på Ukrainainvasionen så är det många som läser historikern Timothy Snyders debattartikel på DN Kultur i dag. Näst mest klickat på hemsidan just nu.

Mats J Larsson: Carl Bildt befinner sig i riksdagens kammare och verkar road när FP-ledaren Jan Björklund går hårt åt socialdemokraten Monica Green i en skoldebatt.

Hans Rosén: Jan Björklunds utspel om en ny inriktning för försvaret får positivt gensvar från Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott. Björklund sade på tisdagsmorgonen att han vill se ett ”doktrinskifte” med större tyngdpunkt på försvaret av svenskt territorium. - Den nationella dimensionen måste vara grunden för försvarsmakten. Vi vill göra en bred politisk uppgörelse och jag kan bara konstatera att Folkpartiet lägger en del förslag som stämmer med våra intentioner, säger Hultqvist till DN i riksdagen .

Här är DN:s reportageteam i Kiev, Ingmar Neveus och Lotta Härdelin. Här är DN:s reportageteam i Kiev, Ingmar Neveus och Lotta Härdelin.

Mats J Larsson: Carl Bildt ser ut att använda sin läsplatta i väntan på sin tur i riksdagens kammare. Tidigare i dag skrev han på Twitter om den avsatte ukrainske presidenten: "So Ukraine now has got its own Quisling. Sitting on foreign soil begging a foreign army to give his country to him."

Kalle: Mats J Larsson skriver om att Björklund går hårt åt en socialdemokrat i riksdagsdebatten om skolfrågor, och att Bildt verkar road. Har väl inget att göra med Ukraina-krisen att göra. Trist om DN håller på sådär och försöka spela ut allianspolitiker mot andra partier här - känns faktiskt som att ni utnyttjar Ukraina-intresset för helt andra saker. ingen snygg journalistik. Man behöver inte fylla ut "tomrum" heller, med inrikesdravel. Men annars gör ni en hel del bra i liverapporteringen.
Mats J Larsson: Det är vad som händer i riksdagen just nu.

Juan Flores: Nu har USA:s utrikesminister John Kerry landat i Kiev.

Juan Flores: Han kommer med budskapet att USA ställer upp med en lånegaranti på en miljard dollar, enligt Reuters.

Juan Flores: USA kommer också att skicka experter som ska hjälpa Ukrainas centralbank och finansdepartement med de ”ekonomiska utmaningarna”, samt bekämpa korruption, enligt Reuters.

Juan Flores: Enligt Reuters så är USA redo att inom kort införa sanktioner mot Ryssland.

Juan Flores: Lånegarantierna på en miljard är till för att mildra effekten av att Ryssland tar bort Ukrainas rabatter på gaspriset.

Juan Flores: Kerry har med sig ett ”ekonomiskt paket” och ”tekniskt stöd” för den nytillträdda regeringen i Ukraina, rapporterar Reuters.

Niklas: Vad tror ni att ni kan få reda från Bildt som inte redan sagts som är så viktigt att ni inte vill fråga om Turkiet och Bosnien efter interpellationsdebatten?
Mats J Larsson: Det blir kanske frågor om Turkiet och Bosnien också. Men Bildts syn på Jan Björklunds uttalande på tisdagsmorgonen om ett "doktrinskifte" för svensk försvarspolitik är något hetare.

Från Majdan i dag, Ingmar Neveus bild. Från Majdan i dag, Ingmar Neveus bild.

Juan Flores: DN:s Ingmar Neveus om bilden: – I ryska tv-kanaler kallas demonstranterna på Majdan för nazister. Själva jämför de i stället Putin med Hitler, som på det här typiska nidporträttet.

Juan Flores: Nu går Vita huset ut med uttalanden om Ukraina.

Juan Flores: Vita huset: *USA kommer att tillsammans med internationella partners säkra Ukrainas finanser så att landet kan återgå till stabilitet och tillväxt. (Reuters)

Till Mats J Larsson: Du säger till "Niklas" att det är "hetare" att fråga Bildt om vad han tycker om Björklunds uttalande om doktrinskifte än att ställa frågor runt Turkiet och Bosnien (som troligtvis kan jämföras med vart debatten är om fem år gällande hanteringen av den dagsaktuella Ukraina-situationen!!)....hur resonerar du som reporter runt din prioritering undrar jag?....
Mats J Larsson: Följer detta också, naturligtvis. Vanlig nyhetsvärdering styr. Hur Carl Bildt tolkar Vladimir Putins presskonferens är också intressant att ställa frågor om, förstås.

Juan Flores: Vita huset: * Skickar tekniska rådgivare för att hjälpa Ukraina att klara trycket på de finansiella marknaderna.

Juan Flores: Vita huset: * Skickar ett expertteam som som tillsammans med myndigheterna ska hjälpa till att hitta och återta stulna tillgångar.

Juan Flores: Den sista punkten som Reuters rapporterat hittills är att USA även ska hjälpa Ukraina att hitta nya exportmarknader, bland annat för energi.

Juan Flores: Den sista punkten som Reuters rapporterat hittills är att USA även ska hjälpa Ukraina att hitta nya exportmarknader, bland annat för energi.

Juan Flores: Det har gått rykten om att Janukovytj skulle vara sjuk eller till och med död. Rysslands president Vladimir Putin dementerade på ett lite annorlunda sätt: -– Han kommer att bli förkyld vid begravningen av dem som nu sprider dessa rykten, sade Putin enligt Interfax.

Juan Flores: New York Times rapporterar från Krim att en majoritet av de ukrainska militära enheterna på Krim har gett upp och gått över till ryska sidan. Källan är Sergej Aksjonov, den rysstrogne nytillsatte presidenten i autonoma Krim-regionen.

Juan Flores: Hittills i dag har det inte varit några stora trupprörelser på Krim-halvön.

Juan Flores: Samtidigt skriver New York Times att dert fortfarande är ”stand-offs”, dödlägen, vid flera omringade baser. Bland annat den vid Belbek, där ryska soldater sköt varningsskott, något som Sky News rapporterat om tidigare i dag.

USA:s utrikesminister John Kerry landar i Kiev. Med sig har han ett stort ekonomiskt paket, och utlovar experthjälp, för att bland annat säkra Ukrainas finansiella situation, arbeta mot korruption och leta rätt på stulna statstillgångar. Foto: Reuters USA:s utrikesminister John Kerry landar i Kiev. Med sig har han ett stort ekonomiskt paket, och utlovar experthjälp, för att bland annat säkra Ukrainas finansiella situation, arbeta mot korruption och leta rätt på stulna statstillgångar. Foto: Reuters

Juan Flores: Kronprinsessan Victoria ställer in sin resa till Paralympics i Sotji, på grund av händelseutvecklingen i Ukraina, skriver TT

Juan Flores: Kronprinsessan Victoria hade planerat att resa till Sotji den 9 mars för att under två dagar besöka Paralympics. Men på tisdagen kom beskedet att hon, på inrådan av den svenska regeringen, ställt in sin resa, precis som Storbritanniens prins Edward tidigare gjort.

Juan Flores: – Man har tagit beslutet i samråd med UD, där man beslutade att kronprinsessan inte åker till Sotji på grund av den rådande händelseutvecklingen, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet, till TT.

Självförsvarstrupperna på Majdan har fått nya uniformer. Foto: Ingmar Neveus Självförsvarstrupperna på Majdan har fått nya uniformer. Foto: Ingmar Neveus

Juan Flores: Italiens utrikesminister, Federica Mogherini, säger att hon blivit informerad om att Ryssland går med på att möta representanter från försvarsalliansen NATO. Det skriver Reuters. (TT)

Mats J Larsson: Carl Bildt ville - när han nyss svarade på frågor från journalister i riksdagen - inte dra samma slutsats som Jan Björklund om en återmilitarisering av Gotland. "Vi ska tänka efter vad det leder till för slutsatser", svarade han när jag frågade.

Marit Sundberg: Angelina Liljegren demonstrerade i dag utanför ryska ambassaden i Stockholm i dag. Hon har släktingar kvar i Ukraina. – Det är extra jobbigt att se vad som händer och det har eskalerat väldigt mycket den senaste tiden. Man är helt enkelt rädd, säger hon till TT.

Mats J Larsson: DN: Är det förhastat att säga så? Bildt: "Det skulle jag inte säga. Men jag tycker att vi ska tänka igenom det noggrant."

Marit Sundberg: – Det är inte våra egna problem inom landet utan ett annat land som nu vill "hjälpa" Ukraina, fortsätter Angelina Liljegren som demonstrerade utanför ryska ambassaden.

Mats J Larsson: Carl Bildt tillbakavisade påståenden om att det skulle finnas en spricka mellan honom och statsminister Fredrik Reinfeldt i synen på Ukraina. "Det gör det inte alls", sade Bildt.

Marit Sundberg: Med vid demonstrationen utanför ryska ambassaden i Stockholm var även Andrej Katjur. – Först var det passivt och det var som att ingen insåg vad som hände. Det här är en kränkning av ett annat land men ingen har gjort någonting, säger han om omvärldens reaktioner på händelserna i Ukraina. Han själv har vänner i det berörda området. – Jag hoppas på en fredlig lösning och att de låter folket på Krimhalvön rösta, säger han om den framtida utvecklingen till TT.

Mats J Larsson: På ett möte i Bryssel i måndags ska Bildt enligt TV4 ha sagt att man "inte ska spela med Ryssland i minoritetsfrågan". Att detta skulle vara en markering mot Fredrik Reinfeldt avvisade Bildt: "Så går det inte till. Välkommen till verkligheten".

Mats J Larsson: Länk till Ulf Kristofferssons blogg på tv4.se med protokollet från måndagens EU-möte: http://ulfkristofferson.wordpressnew.tv4.se.sth.basefarm.net/2014/03/04/bildts-varning-till-eu-efter-reinfeldts-uttalande/

Mats J Larsson: Bildt vill inte uttala sig om Putins presskonferens förrän han sett den. Läget i Ukraina uttalar han sig om efter utrikesnämnden som inleds klockan 16.00.

Juan Flores: Carl Bildt medger att det inte är särskilt diplomatiskt att kalla den förra presidenten Janukovytj för Quisling. – Nej, men en spade ska kallas för spade. Det är en man utan politisk framtid, och gör man som han och sätter sig i ett främmande land och säger att han vill att en främmande armé ska erövra mitt land, så finns det ett ord i en europeiska historien för det, säger Bildt till TT.

Marit Sundberg: Den senaste tiden har Ryssland övat i Karelen, nära finska gränsen, men på tisdagen blåste Ryssland av manövern, uppger Yle. Sverige har ändå beslutat om ökad beredskap på Gotland eftersom ryska trupper fortfarande befinner sig i området. – Övningen har pågått i luften, på marken och till sjöss i vissa delar av Östersjön. Det tar tid att avveckla en sådan här övning, säger Försvarsmaktens pressekreterare Philip Simon.

Mats J Larsson: Carl Bildt ångrar inte sitt Twitter-inlägg tidigare i dag där han kallar Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitj för "Quisling": "Man ska kalla en spade för en spade. Det är en man utan politisk framtid. Gör man som han, sätter sig i ett främmande land och säger att en främmande armé ska erövra mitt land så finns det ett ord i den europeiska historien för det", säger utrikesministern.

Marit Sundberg: Ukrainska gränsvakter säger att fartyg tillhörande den ryska flottan blockerar Kerchsundet mellan Krimhalvön och Ryssland, uppger Reuters.

Clas Svahn: Ukrainas gräns är nu säkrad. Det uppger P. Sjysjolin, Ukrainas förste vice ordförande för den statliga gränsövervakningen, i ett uttalande som publiceras på ukrainska Interfax. Sjysjolin säger också att en av gränsövervakningsenheterna – i Kertj – lyckas hålla 60 ryska soldater från att angripa dem.

Clas Svahn: Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping har diskuterat händelserna i Ukraina under tisdagen. Enligt Kreml ska de två presidenterna ha haft liknande ståndpunkter.

Clas Svahn: Samtal mellan ryska och ukrainska ministrar har inletts uppger Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk för Reuters. ”Konsultationer har startat på ministernivå”, säger Jatsenjuk till nyhetsbyrån.

Clas Svahn: Letland har beslutat att införa reserestriktioner och frysa tillgångarna för de ukrainare som har brutit mot de mänskliga rättigheterna och är inblandade i korruption. Det uppger Reuters. Sammanlagt rör det sig om 18 personer från den avsatte presidenten Viktor Janukovytjs regering. Även Janukovytj själv ska vara med på listan. Tidigare i dag rapporterade lettisk press att landets Natoambassadör Maris Riekstins sagt att han tror att spänningarna mellan Ryssland och Ukraina kan lösas på diplomatisk väg.

Sam: Kan någon på DN skriva något om Putins presskonferens eller väntar ni först på vad karl Bildt ska säga?
Clas Svahn: Det har vi gjort: DN.se (http://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-vi-behover-inte-anvanda-militarmakt-i-ukraina/). Putin tryckte bland annat på att ”den legitime presidenten Janukovytj har bett Ryssland att använda militär för att rädda livet på lokalbefolkningen”.

Clas Svahn: Ukrainas tidigare försvarsminister Aleksander Kuzmuk säger i en teveintervju att han inte är orolig för de ryska och ukrainska soldaterna utan för de grupper som han säger sig ha fått rapporter om, med beväpnade okända personer. Kuzmuk har tidigare i veckan sagt att han och hans soldater aldrig kommer att ge sig för de ryska trupperna.

Clas Svahn: Natochefen Anders Fogh Rasmussen sa i dag, efter det tredje extramötet som alliansen hållit de senaste dagarna, att Natoländerna står enade när det gäller konflikten i Ukraina. Mötet ägde rum efter det att Polen begärt det och uttalandet finns refererat på Natos webbplats. Nato kommer att möta Ryssland vid ett möte i morgon, onsdag.

Clas Svahn: USA:s utrikesminister John Kerry håller just nu en presskonferens i Kiev efter att ha besökt Självständighetstorget där han har lagt ned blommor till minne av dem som dött under revolutionen. Här är något av det han säger: ”Det var mycket rörande att träffa dessa människor som befann sig på torget och som berättade hur maktens män tog pengarna medan de själv levde i fattigdom. Människorna i Ukraina liknar människor i andra länder som vill leva sitt liv och forma sin framtid. Dessa människor mötte av krypskyttar när de ville ha demokrati. Det stod för kan inte stjälas av kulor eller invasion. I en annan del av landet pågår en annan kamp för frihet." "Vi fördömer Rysslands aggression och vi har bevis för att en stor förändring pågår och i den står vi tillsammans med folket i Ukraina.” Kerry kallade också den nya övergångsregeringens sätt att reagera på det som nu händer för ”återhållssamt”. ”Den ryska regeringen förösker få det till att det var oppositionen som bröt mot överenskommelsen när det var Janukovytj som var den som bröt sin skyldighet att skirva på den, och förstörde dokument. Han övergav sitt land." "Ryssland vill få oss att tro att regeingen inte är legitim och att den är extrem. Men här finns representanter för folket och här röstade de som övergav Janukovytj för det som ska bli ett nytt Ukraina. Här finns ingen ökad kriminalitet eller ökat våld, som Ryssland vill att vi ska tro. Det har inte genomförts några massattacker eller förstörelse av kyrkor. Och att Kiev vill destabilisera Krim, så är det inte. Det finns inte ett enda uns av bevis för något av detta som Ryssland påstår." "Det finns bättre sätt för Ryssland att genomföra sina legitima intressen i Ukraina. Det finns oändligt många andra vägar att lösa desa åsiktskillnader så att vi slipper se ett annat land invaderas. Om det verkligen var så att etniska ryssar skulle hotas så skulle vi arbeta för att förhindra detta, liksom Ukrainas regerng skulle göra." "Om Ryssland vill dra ned på upptrappningen så ska de dra tillbaka sina trupper. Det det USA vill ska ske. Om Ryssland inte väljer att dra sig tillbaka, då kommer våra partner inte att ha något val utan att fortsätta de planer som vi lagt fram de senaste dagarna och arbeta för att isolera Ryssland. Då är detta något som Ryssland självt orsakat. Vi är beredda att göra detta.” Kerry sa också att USA är berett att hjälpa Ukraina att komma tillrätta med sin ekonomi och att få tillbaka sina stulna tillgångar.

Clas Svahn: På en fråga där John Kerry bads kommentera Rysslands president Putins uttalanden tidigare i dag säger Kerry att Ryssland ser ut att skapa en ursäkt för att göra liknande insater på andra håll. Det är inte okej att invadera ett land och genom vapenhot diktera det man vill. Vi vill att president Putin ska arbeta genom förhandlingar och möten.

Mats J Larsson: Den parlamentariska försvarsberedningen får förlängd tid från 31 mars tiill 15 maj, säger försvarsminister Karin Enström (M) till mig efter utrikesnämndens möte med kungen på Slottet. Orsaken är händelserna i Ukraina som behöver tid för att analyseras, enligt Enström. Pressmeddelandet på regeringens hemsida: http://www.regeringen.se/sb/d/18361/a/235422

Clas Svahn: Kerry säger också att han är övertygad om att ”vi kommer att stå enade med våra allierade i dessa frågor”.

Clas Svahn: Kerry säger att USA arbetar med den internationella valutafonden för att se vilka behov Ukraina har. Han refererad också till den garanti på en miljard dollar som utlovats tidigare.

Clas Svahn: President Obama säger samtidigt i Washington att Rysslands intrång i Ukraina inte är ett tecken på styrka utan en signal till grannländerna att vara bekymrade för rysk ”inblandning”. Han säger också att det fortfarande finns möjligheter för Ryssland att hjälpa det internationella samfundet att stabilisera situationen i Ukraina. President Obama säger också att även om Rysslnd har legitima intressen i grannländerna så ger det inte Ryssland rätt att gå in med trupper.

Loxen: Hej Clas! Detta är Jonatan Loxdal från Niklas klass.Hur är det att sitta och liveuppdatera? Får du någon rast? Sitter du och kollar internationella nyhetssidor, eller hur får du din info?
Clas Svahn: Hej, Jonatan! Det blir inte mycket rast när vi liveuppdaterar. Jag följer Sky News, Reuters, AP och AFP, sajter i Ryssland och Ukraina och twitterflöden regelbundet. Jag följer också en del engelska sajters liverapportering. Sedan läser jag andra källor där emellan. Men tid för en kort matrast blir det – då får min kollega Pontus ta över!

Christoffer: Har vi sett några bilder där flaggor eller annat på uniformen visat att soldaterna på Krim är Ryska? Varför väljer de Ryska soldaterna inte att identifiera sig?
Clas Svahn: Det tydligaste tecknet på att soldaterna är ryska är att de kör bilar med ryska nummerplåtar, att de talar ryska och att de inte ingår i den ukrainska armén. Vid några tillfällen har ryska flaggor också setts i samband med soldaterna.

Clas Svahn: TT skriver: Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) reser till Ukraina på onsdagen. Med på resan finns Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard, skriver UD i ett pressmeddelande. Bildt och Lidegaard kommer att besöka huvudstaden Kiev och även de till stora delar ryskspråkiga östra delarna av Ukraina, innan de återvänder på torsdag. Syftet med besöket är bland annat att träffa landets tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

Clas Svahn: Den turkiska nyhetsbyrån Anatolia rapporterar att två ryska krigsfartyg passerade genom Bosporen på väg upp i Svarta havet i dag. I måndags skickade turkiska flygvapnet upp två F-16 sedan ett ryskt plan upptäckts då det flög längs Svarta havs-kusten.

Clas Svahn: En pro-rysk, självutnämnd ”guvernör” i Donetskområdet, Pavlo Hubarev, säger i ett uttalande i den Kievbaserade tevekanalen 5 Kanal att han kan tänka sig att be de ryska myndigheterna om att sända fredsbevarande styrkor till Donetsk ”om det skulle uppstå ett hot mot civila”. Det uppger BBC.

Clas Svahn: Ryssland säger nu att man kommer att svara om USA gör allvar med sina hot om ekonomiska sanktioner. ”Vi kommer att svara. Som alltid i sådana här situationer, som provocerats fram av förhastade och oansvariga beslut av Washington, så säger vi: 'Detta är inte vårt val'”, säger en talesman för det ryska utrikesdepartementet enligt Reuters.

Clas Svahn: Den som kan läsa ryska kan nu ta del av president Putins svar på journalisternas frågor under presskonferensen tidigare i dag: http://kremlin.ru/news/20366

Lasse i Nice: Finns det något som helst belägg för att civila etniska ryssar i Ukraina skulle ha blivit hotade, eller är det 100% spel för galleriet?
Clas Svahn: Jag har inte kunnat se något sådant vilket givetvis inte betyder att det inte har hänt. Men rapporteringen i ryskspråkiga medier har inte tagit upp några hot av allvarligare art i vilket fall. I går kunde vi istället se hur pro-ryska folkmassor misshandlade ukrainare som släpades ut från en offentlig byggnad.

Kerstin: Kvalitetssäkrar ni era källor? För övrigt är detta live-uppdaterande som nyhetstidningarna infört otroligt frustrerande då det är svårt att snabbt få en samlad bild, exempelvis från en presskonferens. Tycker Jag!
Clas Svahn: Vi försöker att kolla uppgifter så att det finns flera källor men publicerar så ofta vi kan länkar så att läsarna själva också kan gå till originalkällan. Liveuppdateringarna har både positiva och negativa sidor och blir lätt fragmentariska. Men man ska se dem som en källa till den allra senaste informationen. Senare i kväll lägger vi ut summerande artiklar.

Pontus Roos: EU:s utrikeschef Catherine Ashton säger att hon har haft ”useful talks” (ungefär ”matnyttiga samtal”) om Ukrainakrisen med ryska utrikesminstern Sergei Lavrov under ett möte i Madrid i dag, rapporterar BBC.

Pontus Roos: Det finns nu ett preliminärt beslut från EU om attt frysa tilllgångarna för 18 ukrainska medborgare, efter en begäran från Kiev, rapporterar Reuters.

Pontus Roos: USA ska skicka ett expertteam till Ukraina för att hjälpa till med jakten på försvunna offentliga medel, som ska ha stulits under avsatte presidenten Viktor Janukovytjs regering. Detta rapporterar BBC.

Pontus Roos: Ryssland stör ut ukrainska parlamentsledamöters mobiltelefoner i en cyberattack för andra dagen i rad, uppger Ukrainas säkerhetstjänst SBU. Attacken sägs ha möjliggjorts efter att Ryssland installerat störningsutrustning vid det ukrainska telekomföretaget Ukrtelecoms anläggning på Krimhalvön, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Detta skriver TT.

Pontus Roos: Ryssland har testavfyrat en interkontinental ballistisk missil av typen ”Topol”, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria. Missilen, som inte innehöll någon stridsspets, slog ned vid en flygplats i Kazakstan som planerat, uppgav Rysslands försvarsdepartement på kvällen.

Pontus Roos: ”Illegala aktioner från den ryska militären på Ukrainskt territorium och hotet om att använda våld utgör tillsammans ett stort hot mot Ukrainas säkerhet med potentiella konsekvenser för landets kärnkraftsinfrastruktur” skriver Ihor Prokopchuk, Ukrainas representant i FN:s atomenergiorgan IAEA, i ett brev till delegater i IAEA, enligt Reuters.

Clas Svahn: USA säger att man fick uppgifter om det ryska missiltestet enligt de regler som gäller i sådana sammanhang. Det skriver Reuters.

Clas Svahn: USA bekräftar också att det ryska missiltstet hade planerats innan krisen på Krim uppstod.

Clas Svahn: DN stänger nu liverapporteringen kring krisen i Ukraina. Vi kommer istället att fortsätta skriva artiklar om det som händer under kvällen direkt på DN.se. Om situationen skulle förändras kommer uppdateringen att startas igen. Tack till alla som har följt oss!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.