Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

DN rapporterar direkt om krisen i Ukraina

Foto: Andrew Lubimov/AP

Under söndagen liveuppdaterade DN:s reportrar läget i Ukraina. De bilder som fanns med i uppdateringen finns tyvärr inte med i texten nedan.

Juan Flores: Nu händer det så mycket i Ukraina att det är läge att börja rapportera minut för minut. Här är en sammanfattning av det som hänt under morgonen:

Juan Flores: *Ryska trupper har stärkt sitt grepp om Krim. Det rapporteras om att ryska soldater rullar in i Ukraina, och att man avväpnat bland annat en ukrainsk radarstation och en militär träningsanläggning. *Ryska ”sändebud” har försökt få ukrainska officerare att desertera, genom erbjudanden om ryskt medborgarskap och pass. * Det rapporteras om skottlossning vid en flottbas i Sevastopol. Flottbasen vid Feodosija är belägrad. DN:s reportrar är på väg dit. *Englands och Greklands utrikesministrar är på väg till Ukraina för överläggningar med interrimsregeringen.

Juan Flores: Det kommer uppgifter om mobilisering av reservister i Ukraina. Nyhetsbyrån Reuters flashar.

Juan Flores: DN:s reportrar är framme i Feodosija, där den belägrade marinbasen finns. Återkommer så fort det finns något att rapportera om läget där.

Juan Flores: Enligt BBC finns det en miljon reservister i Ukraina.

Juan Flores: Ukrainas utrikesdepartement ska begära stöd från både Storbritannien och USA för att garantera landets säkerhet, skriver Reuters.

Juan Flores: Ukrainas väpnade styrkor ska vara redo för strid så fort som möjligt, säger sekreteraren i landets säkerhetrådet till Reuters.

Juan Flores: DN:s reportrar är på plats vid basen i Feodosija.

Erik de la Reguera: Socialdemokraterna varnar nu för en ökad hotbild i Sveriges närområde. – Det är klart att när det ryska parlamentets överhus efter bara några minuters diskussion ger klartecken till en militär intervention i Ukraina, som ändå får räknas som Rysslands broderland, då kan jag se en rad scenarier i vilka Sverige kan dras in i en konflikt i vårt närområde, säger Urban Ahlin, Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor, till DN. – Det här är en oerhörd provokation och ett väldigt farligt steg av Vladimir Putin. Han och gruppen runt honom verkar drömma sig tillbaka till Rysslands stormaktstid, säger Urban Ahlin. Läs mer.

Juan Flores: – Jag ser soldater innanför grindarna som sätter upp taggtråd och någon form av stridsvagnshinder, ser det ut som, rapporterar Mattias Carlsson från Feodosija.

Erik de la Reguera: Försvarsmakten i Sverige uppger att beredskapen är oförändrad, men att man "följer utvecklingen noga".

Juan Flores: Utanför grinderna till marinbasen i Feodosija finns det ett hundratal personer i en demonstration, som viftar med ryska flaggor. – Här finns också milismännen, de från ”självförsvarsstyrkorna”, konstaterar Mattias Carlsson.

Juan Flores: Feodosija: än så länge går det lugnt till. Det finns ett par ryska pansarfordon utanför basen, men att ultimatumet löpt ut verkar ännu inte ha fått några följder.

Erik de la Reguera: Johan Wiktorin, som är ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien och tidigare överstelöjtnant, tror att det svenska försvaret redan vidtagit en del åtgärder i det tysta. – Underrättelsearbetet går säkert på högvarv. Den ryska aktiviteten i Kaliningradområdet har ökat de senaste dagarna, så jag skulle göra bedömningen att Sverige nu har ökad patrullering av Östersjön, både i luften och till havs, säger han till DN. Läs mer.

Juan Flores: Ryska gränsvakter hävdar att 675.000 ukrainare har lämnat Ukraina för Ryssland under januari och februrari och att det fanns tecken på ”humanitär katastrof” skriver Reuters, med Itar-Tass som källa.

Ryska soldater belägrar ukrainska flottbasen vid Feodosija. Foto: Paul Hansen Ryska soldater belägrar ukrainska flottbasen vid Feodosija. Foto: Paul Hansen

Erik de la Reguera: – Om den militära interventionen motiveras med att skydda etniska ryssar, då blir det lätt att se riskscenarier i länder som Moldavien och även i Baltikum. Det här är farliga nationalistiska tendenser, som kan urarta i krig och konflikter, säger Urban Ahlin (S) till DN. Läs mer.

Juan Flores: Feodosija. En av demonstranterna utanför flottbasen säger: – Vi har kommit hit för att övertala våra soldater inne på basen att inte lyda order från den icke legitima regeringen i Kiev.

Juan Flores: Feodosija: demonstranten Tatjana Golub, intervjuad av Mattias Carlsson: ”Vi är en stor grupp ryssar här och vi är mycket tacksamma att de ryska soldaterna kommit hit för atat försvara oss. Vi på Krim vill själva få välja vår regering. På torget i Kiev är det 5.000 personer, men ska de få bestämma över hela landet?” Hon är en av några hundra demonstranter utanför flottbasen.

Juan Flores: Nu har ryssarna kört fram en bil med högtalare på taket. Syftet är att försöka övertala de ukrainska soldaterna att lämna basen.

Erik de la Reguera: Johan Wiktorin, ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien, tror utvecklingen i Ukriana kan få stora konsekvenser för svensk försvarspolitik. – Det här är en vattendelare. Dels ser vi hur Ryssland återigen använder maktmedel för att få som landet vill i konflikter. Dels visar man prov på en militär förmåga att förflytta enheter snabbt över stora avstånd. Och dels använder man sig av en metodik där man motiverar interventionen med skydd av etniska ryssar, vilket även kan användas för att sätta press på länder som Estland och Lettland, säger Johan Wiktorin. Läs mer.

Juan Flores: Mobiliseringen i Ukraina verkar gälla reservister upp till 40 år, enligt Reuters.

Juan Flores: Ukrainska parlametet efterlyser internationella observatörer för att de ska hjälpa till och skydda landets kärnkraftverk, skriver Reuters.

Ukrainska soldater på flottbasen i Feodosija gräver skyttevärn. Foto: Mattias Carlsson Ukrainska soldater på flottbasen i Feodosija gräver skyttevärn. Foto: Mattias Carlsson

Juan Flores: Ukrainska riksdagsledamoten Hryhoryj Nemyrja säger enligt BBC att det inte finns någon grund för den ryska invasionen eftersom det inte finns något hot mot ryska medborgare i Ukraina.

Juan Flores: Den georgiske premiärminstern, som utkämpad ett 5 dagars krig mot Ryssland 2008, skriver i ett uttalande att omvärlden måste “måte anstränga sig maximalt för att förhindra den pågående kränkningen av Ukrainas suveränitet och terrotiriella integritet” skriver The Guardian.

Erik de la Reguera: Ukraina stänger sitt luftrum för icke-civilt flyg, enligt Reuters. Samtidigt säger Ukrainas tillförordnade president Oleksander Turchnov att landet befinner sig vid "randen av en katastrof". – Varje försök att attackera militära installationer är utan tvekan en direkt militär aggression mot vårt land, som den ryska militären och Rysslands ledarskap kommer att hållas ansvariga för, sade presidenten.

Erik de la Reguera: Kinas regering uttalar sig nu om Rysslands militära operationer i Ukraina: "Vi manar alla sidor att lösa konflikter fredligt inom lagens gränser, och försvara de ukrainska folkens rättigheter", skriver Kinas utrikesdepartement, enligt Reuters. "Det finns goda skäl till varför händelserna har utvecklats som de gjort fram till i dag", står det också i uttalandet. Kina och Ryssland har goda diplomatiska relationer och länderna delar ofta syn i internationella frågor. Exempelvis vad gäller konflikten i Syrien.

Erik de la Reguera: Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger att Rysslands agerande hotar freden och säkerheten i Europa. Han manar landet att arbeta för att minska de nuvarande spänningarna, enligt Reuters.

Erik de la Reguera: – Alla parter måste verka för avspänning och söka diplomatiska lösningar på krisen. En öppen konflikt måste undvikas i Europa, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till TT. – Ryssland måste avstå från provokationer. Samtidigt måste Ukrainas nya regering vara inkluderande och representera hela den ukrainska befolkningen, säger Löfven. – EU ska tydligt uttala att alla eruopeiska länder har rätt att bli medlemmar i EU när de uppfyller kraven, säger Löfven.

Erik de la Reguera: Statsminister Fredrik Reinfeldt uttalar sig nu för första gången om krisen i Ukraina. TIll DN säger han: – Vi ser med stort allvar på situationen. Alla parter måste visa återhållsamhet för att undvika ytterligare upptrappning. Ryssland har ett ansvar att inte bryta mot internationell rätt och istället agera genom dialog och andra fredliga medel. Ukrainas suveränitet och territoriella integritet måste respekteras. Jag välkomnar att det internationella samfundet genom främst FN och EU nu diskuterar det uppkomna läget, säger Fredrik Reinfeldt.

Juan Flores: Inne på marinbasen i Feodosija ska det finnas 200 ukrainska soldater. De har varit där sedan i fredagsj då de ryska pansarfordonen kom, rapporterar DN:s Mattias Carlsson, på plats utanför basen.

Juan Flores: ”Stämningen är mycket spänd inne på basen men de har fått order att inte låta sig provoceras. Samtidigt förbereder de för att överge basen, känsliga handlingar förstörs, enligt en uppgiftslämnare som har direktkontakt med personal inne på basen” skriver Mattias Carlsson i ett sms.

Juan Flores: Nu har också soldaterna inne på basen fått en leverans av mat och vatten, från demonstranterna och milismännen i ”självförsvarsgrupperna”.

Erik de la Reguera: Det G8-möte som var tänkt att hållas i Sotji i juni ser ut att bli inställt. Tidigare har USA och Kanada meddelat att man inte tänker delta till följd av den ryska interventionen i Ukraina och nu säger även Frankrikes utrikesminister att G8-mötet bör läggas på is till dess att Ryssland "återgår till principer som ligger i linje med G7:s och G8:s", rapporterar AFP.

Erik de la Reguera: TT rapporterar att det svenska utrikesutskottet och försvarsutskottet har kallat till ett gemensamt möte på tisdag till följd av utvecklingen i Ukraina. Chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), generalmajor Gunnar Karlsson, kommer att delta, liksom representanter från utrikesdepartementet.

Erik de la Reguera: En militärkonvoj med minst tretton lastbilar och hundratals soldater ombord har anlänt till en ukrainsk infanteriförläggning i Perevalne på Krimhalvön, där den just nu hindrar ukrainska soldater från att komma ut och in. Det uppger nyhetsbyrån AP. Ukrainska soldater med skarpladdade gevär står i försvarsställning vid ingången till basen, medan transportfordonen - som har ryska nummerplåtar - positionerat sig runt dem. Tre pansarfordon med fastmonterade maskingevär uppges också färdas med konvojen.

Johan: Finns det något scenario som kan uppstå där utomstående parter (NATO, USA, EU etc.) inte längre skulle ha något val annat än att ingripa militärt?
Erik de la Reguera: Nej, Ukraina är inte medlem i Nato och kan därför inte kräva militära insatser av andra länder. Det som har nämnts i sammanhanget är den så kallade Budapestöverenskommelsen från 1994, då Ukraina gick med på att göra sig av med landets kärnvapenarsenal i utbyte mot att Ryssland, USA, Storbritannien lovade respektera landets suveränitet och territoriella integritet. Men det innehåller inte några skrivningar som gör det bindande för andra länder att ingripa militärt om avtalet inte följs av någon part.

Erik de la Reguera: Ryska företrädare har de senaste dagarna upprepat att Ukrainas nya regering är full av högerextremister och fascister. Helt osant är det inte, för högerextremistiska Svoboda har fyra ministerposter av tjugo i regeringen. Men protesterna på Majdan var långtifrån någon "fascistisk kupp", skriver Timothy Snyder i en intressant text i New York Review of Books, utan "a popular revolution, with all of the messiness, confusion, and opposition that entails.": Ukraine - the haze of propaganda.

Eric: Hur ser man att gevären är skarpladdade?
Erik de la Reguera: AP uppger att nyhetsbyråns utsände sett vapnen laddas med skarp ammunition.

Erik de la Reguera: Interfax rapporterar nu att en "okänd grupp" har försökt blockera motorvägen mellan Moskva och Krimhalvön, strax utanför staden Belgorod på den ryska sidan av gränsen. Belgorod ligger alltså i Ryssland, men bara några mil från den ukrainska staden Charkiv, där kravaller utbröt i går. Interfax källa är den lokale guvernören i Belgorod och uppgifterna har hittills inte gått att få bekräftade från oberoende källor.

Erik de la Reguera: Rysk polis har i dag gripit minst ett 40-tal demonstranter i Moskva som protesterade mot den ryska militärinterventionen i Ukraina. Enligt en gurpp som bevakar gripanden i samband med demonstrationer kan den reella siffran vara omkring 100, skriver TT. Anti-krigsdemonstranter samlades såväl utanför försvarshögkvarteret som på Manzhnaya-torget (nära det avspärrade Röda torget). Människor skanderade "Nej till krig" och en del av dem höll upp ukrainska flaggor.

En rysk demonstrant förs bort från Manzhnaya-torget i Moskva, efter att ha krävt ett slut på krigshandlingarna. Foto: AP/Pavel Golovkin En rysk demonstrant förs bort från Manzhnaya-torget i Moskva, efter att ha krävt ett slut på krigshandlingarna. Foto: AP/Pavel Golovkin

Erik de la Reguera: Nu rapporterar Channel 4 att det pågår förhandlingar mellan ukrainska marinkårssoldaterna på en bas i staden Perevalne och de ryska soldaterna utanför. Kanalens korrespondent postar bland annat en bild på sitt Twitterkonto.

Erik de la Reguera: Den ukrainske oligarken och mångmiljardären Rinat Akhmetov säger att han och hans affärsimperium kommer att agera för att säkra Ukrainas territoriella suveränitet. På vilket sätt han ska agera framgår inte, enligt Interfax. Akhmetov var förra året världens 47:e rikaste människa, enligt affärstidskriften Forbes. Hans förmögenhet uppskattas till drygt 100 miljarder kronor.

Apropå beskyllningar om högerextremism. Så här såg det ut på Självständighetstorget i Kiev för en stund sedan. Foto: AFP/BULENT KILIC Apropå beskyllningar om högerextremism. Så här såg det ut på Självständighetstorget i Kiev för en stund sedan. Foto: AFP/BULENT KILIC

Erik de la Reguera: Ukrainska krigsfartyg har tvingats lämna två baser på Krimhalvön, uppger den ukrianska flottan i ett uttalande. Men utanför Krimhalvön är situationen "stabil", enligt Reuters, som tagit del av uttalandet.

Erik de la Reguera: BBC:s utsände har just twittrat ut en bild från det han kallar "belägringen" av militärbasen i Perelvalne.

Erik de la Reguera: USA:s utrikesminister John Kerry fördömer Rysslands "osannolika aggression" mot Ukraina. I en intervju i den amerikanska TV-kanalen CBS varnar han Rysslan för "mycket allvarliga konsekvenser". Kerry säger att utvecklingen kan leda till en "isolering" av Ryssland och nämnde bland annat ekonomiska sanktioner.

Erik de la Reguera: De rapporter vi får från Krimhalvön talar sitt entydiga språk: ryska styrkor belägrar ett flertal militärbaser och försöker förhandla fram en kapitulation av de lokala ukrainska trupperna. DN:s utsände Mattias Carlsson och Paul Hansen är på plats vid turistorten Feodosija på sydöstra Krim, där en flottbas belägrats av ryska pansarfordon. De ukrainska soldaterna inne på basen ser ut att gräva skyttevärn och sätta upp taggtråd. Enligt den ukrainska flottan har dess fartyg blivit tvungna att lämna ytterligare en flottbas. Därutöver kommer rapporter om att den 36:e gränsbevakningsbrigadens bas i Perevalne är belägrad.

I Moskva har det inte bara ägt rum demonstranter mot militärinsatsen, utan även för den. På den här bilden syns demonstranter i Gorkijparken i Moskva som visar sitt stöd för Putin. Foto: Alexsej Nichukchin/RIA Novosti 
All Over Press
 I Moskva har det inte bara ägt rum demonstranter mot militärinsatsen, utan även för den. På den här bilden syns demonstranter i Gorkijparken i Moskva som visar sitt stöd för Putin. Foto: Alexsej Nichukchin/RIA Novosti 
All Over Press


Erik de la Reguera: Ukrainas FN-ambassadör Sergejev säger att landet just nu förbereder sig för att försvara sig mot Ryssland, och att landet kommer att be andra länder om militärt stöd, rapporterar Reuters.

Erik de la Reguera: "Vi kommer att visa att vi har kapacitet nog att försvara oss", säger Ukrainas FN-ambassadör, enligt Reuters.

Erik de la Reguera: BBC:s utsända rapporterar att fyra fartyg anlänt till den ryska flottbasen i Sevastopol på Krimhalvön enbart under den senaste timmen.

Erik de la Reguera: ITV:s korrespondent ger en snabb överblick av den märkliga stämningen utanför den belägrade militärbasen i Perevalne. Ryska soldater utanför grindarna, ukrainska soldater innanför dem – och en rysk-ortodox kör som sjunger.

Den här bilden är tagen i centrala Moskva för en stund sedan,. Demonstranterna vill enligt Reuters visa sitt stöd för Ukraina och för de rysktalande på Krim – samtidigt som de protesterar mot den nya regeringen i Kiev. Foto: REUTERS/Sergej Karpukhin Den här bilden är tagen i centrala Moskva för en stund sedan,. Demonstranterna vill enligt Reuters visa sitt stöd för Ukraina och för de rysktalande på Krim – samtidigt som de protesterar mot den nya regeringen i Kiev. Foto: REUTERS/Sergej Karpukhin

Erik de la Reguera: Fredrik Reinfeldt har nu intervjuats av TT: TT: Varför ser vi den här utvecklingen? – Det är ju kopplat till att vi har en rysk minoritet på Krim och i östra Ukraina som känner en oro för sin egen utveckling och säkerhet i ett läge där det varit väldigt omvälvande situation med ledningen av Ukraina, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) efter tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan i Stockholm. Han poängterar att Ryssland själva brukar betona länders rätt att lösa sina egna problem. – Ukraina ska få ta ett eget ansvar för att adressera de minoritetsproblem och den oro som nu har uppkommit. De kan i en mening anses vara naturligt eftersom det varit omvälvande det som skett. Ukraina är också ett land med mycket djupgående ekonomiska problem. Men här finns ju en omvärld som är beredd att stödja och föra förhandlingar med den ukrainska regeringen.

Erik de la Reguera: DN:s reporter Staffan Kihlström rapporterar att ett trettiotal demonstranter samlades utanför den ryska ambassaden i Stockholm på söndagen och krävde att rysk militär lämnar Ukraina.

Erik de la Reguera: DN:s Ewa Stenberg svarar på frågor i en analys på DN.se: – Ryssland har visat sig mycket snabbt kunna mobilisera stora militära styrkor, man har själv uppgivit att 150.000 man övar i dessa dagar. Det är ett mått på den ryska militära förmågan. Landets avsikt kommer sannolikt också att omvärderas efter att det ryska parlamentet bara behövde minuter för att fatta beslut om att kunna invadera ett grannland. Kommer detta att få effekter på den svenska försvars- och säkerhetspolitiken? – Ja, det vore konstigt annars. Sverige ska fatta ett nytt försvarsbeslut nästa år, och om bara några veckor ska den parlamentariskt sammansatta Försvarsberedningen lämna sin slutrapport. Dess ordförande, moderaten Cecilia Widegren, skrev igår på Twitter: "I morgon vaknar Europa upp i en ny säkerhetsmiljö." Läs mer.

Här en bild från Perevalne, där ukrainska soldater (till vänster) står öga mot öga med vad som tros vara ryska trupper (till höger). AP Photo/Darko Vojinovic Här en bild från Perevalne, där ukrainska soldater (till vänster) står öga mot öga med vad som tros vara ryska trupper (till höger). AP Photo/Darko Vojinovic

Erik de la Reguera: Militärstrategen Stefan Ring säger följande i en intervju med DN.se: – Inget land i Europa skulle i dag vilja gå i krig för Ukrainas skull. Det oroar de baltiska staterna och Polen förstås, men jag har väldigt svårt att tänka mig en sådan situation om man lyckas hålla nere våldet, och man har lyckats skaffa sig kontroll över Krim utan att behöva använda våld. Det är det man kommer att sträva efter och ställa oss inför fullbordat faktum i delar av Ukraina. Läs mer.

Clas Svahn: Ukrainas utrikesdepartement dementerar nu att några av dess fartyg i Sevastopol skulle ha bytt sida. Interfax-Ukraina skriver att fartygen ligger kvar i Sevastopolviken och att besättningen fortfarande är trogen Ukraina. Utrikesdepartementet skyller uppgifterna på ”utländska medier” och skriver att ryska medier skulle ha hänvisat till ”Ukrainas Svarta havs-flotta” som inte existerar, skriver Interfax. Samtliga 10 fartyg är fortfarande i ukrainska händer. Ukrainska UD:s uttalande ska ses i ljuset av uppgifter som spreds genom ryska medier, bland annat RT.com (TV-Novosti)

Gustav: Kan inte en delning av landet lösa problemen då? Så kan båda sidorna vara nöjda & glada.
Clas Svahn: Att dela länder är aldrig oproblematiskt. Visserligen är drygt 50 procent av invånarna i området rysktalande men det innebär också att fler än 40 procent inte är det. En delning skulle sannolikt skapa nya spänningar och tvinga människor att flytta. Det är inte bara att dra ett streck på en karta; något som har provats tidigare i historien med mindre bra resultat.

Clas Svahn: Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger till TT att han inte tror att det går att stoppa Ryssland på kort sikt. Däremot är Bildt mer säker på att EU:s agerande kommer att påverka Ryssland i det långa perspektivet: – Långsiktigt så tror jag att denna politiska inriktning man valt drabbar Ryssland. Bildt, som tidigare kallat Rysslands agerande på Krimhalvön för ett maktövertagande, beskriver Rysslands agerande som en "de facto invasion". Bildt menar att Ryssland tycks vara på väg att "ta kontroll över det allra mesta" på Krim. – Det är ingen tvekan om att de kontrollerar Krim.

Amanda Johansson-Murie: Chefen för den ukrainska flottan är inte längre lojal mot makthavarna i Kiev. Det rapporterar flera utländska medier, som citerar Interfax. Denys Berezovsky tillträdde så sent som i går till posten.

Amanda Johansson-Murie: I en video säger flottans chef följande, enligt BBC: ”Jag, Berezovsky Denys Velentynovytj, svär trohet vid medborgarna i den självständiga republiken Krim och hjältestaden Sevastopol. Jag lovar att följa order från överbefälhavaren i den självständiga republiken Krim och hjältestaden Sevastopol, samt order från de befälhavare som utsetts av dessa, enligt militära regler. Jag lovar att fullfölja min plikt som militär och skydda både liv och egendom som tillhör medborgare i den självständiga republiken Krim och staden Sevastopol.”

Amanda Johansson-Murie: Brittiska ministrar kommer att bojkotta Paralympics i Sotji med anledningen av händelserna i Ukraina. ”På grund av det allvarliga läget i Ukraina anser jag och (försvarsministern) William Hague att det vore fel av brittiska ministrar att åka till Paralympics i Sotji”, skriver premiärministern David Cameron på Twitter.

Amanda Johansson-Murie: Interfax rapporterar att flottans chef Berezovsky entledigas av ukrainska försvarsministern efter videon där han svär trohet till ett självständigt Krim.

Amanda Johansson-Murie: Berezovsky utreds nu för landsförräderi, uppger ukrainska säkerhetsrådets vicesekretare för Reuters.

Clas Svahn: Två centrala staber för gränstrupperna på Krim har under eftermiddagen stormats och tagits över av ryska styrkor. Det uppger den ryska sajten RBC.ru. Den ena staben ligger i Azovska medan den andra ligger i Simferopol. Samtliga kommunikationer från staberna har förstörts av trupperna.

Clas Svahn: Rysslands president Vladimir Putin sa vid ett samtal i kväll med Tysklands förbundskansler Angela Merkel att de åtgärder som vidtagits av Ryssland ”har varit helt i överensstämmelse med situationen i Ukraina” och att det förekommer ”ett hot om våld från ultranationalister”. De båda ledarna enades också om att fortsätta diskussionerna, både bilateralt och multilateralt, för att söka en ”normalisering” av situationen i Ukraina.

Clas Svahn: Ukrainas förste president Leonid Kravtjuk (1991–1994) sa i en intervju med tevekanalen 3S på söndagskvällen att konflikten mellan Ryssland och Ukraina ”kommer att leda till ett tredje världskrig” skriver ukrainska Interfax. Kravtjuk sa också att det är viktigt att alla, inklusive FN:s säkerhetsråd, ska försvara Ukraina som stat som är på väg mot en demokratisk utveckling.

Clas Svahn: TT: Krims nytillträdde regeringschef Sergej Aksjonov tillkännager att Krim ska få en egen flotta. Han meddelar också konteramiral Denis Berezovskyj som tidigare i dag hoppade av från posten som Ukrainas marinchef, har utsetts till chef för Krims flotta. Aksjonov har gett order om att ”alla soldater som i den ukrainska flottan som tjänstgör i Sevastopol ska ignorera beslut, order och instruktioner som kommer från Ukrainas självutnämnda myndigheter och tjänstemän”. – Ingen order om att använda vapen ska följas utan att mina personliga specialinstruktioner utfärdats. Alla order som jag utfärdar som överbefälhavare i Autonoma republiken Krim och Sevastopol, ska utföras noggrant, förklarar Aksjonov enligt Interfax.

Clas Svahn: ”Nato kan komma att möta med Ryssland under den kommande veckan”, sa Natochefen Anders Fogh Rasmussen vid en presskonferens strax före klockan 21 i kväll. Natochefen upprepade också vad han tidigare sagt att Ryssland måste dra tillbaka sina styrkor till sina baser och avstå från att ingripa på andra håll i Ukraina.

Clas Svahn: Rysslands regeringschef, premiärminister Dmitrij Medvedev, säger i ett uttalande, som citeras av nyhetsbyrån Ria-Novosti, att den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovytj visserligen inte längre har så stor auktoritet i landet men att denne fortfarande är landets president. Medvedev sa också att Ryssland behöver Ukraina som en stark och stabil och ekonomisk stark partner. I ett Facebookinlägg, som citeras av Reuters, säger Medvedev att de nya ledarna i Kiev kommer att sluta med en ny revolution och blodspillan.

Clas Svahn: Medvedev skriver också att om Ukraina anser att Janukovytj gjort sig skyldig till brottsliga handlingar så bör han ställas inför domstol och där få sin prövning. ”Allt annat är laglöst.”

Clas Svahn: USA:s utrikesminister John Kerry kommer att resa till Kiev på tisdag, skriver Reuters som citerar officiella källor i Washington.

Clas Svahn: Nu stänger vi den här liveuppdateringen och hänvisar till en artikel från DN:s utsända som kommer att uppdateras om något inträffar: http://www.dn.se/nyheter/varlden/soldaterna-star-infor-ultimatum/

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.