Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

DN VR: En ”kärnvapensäker” kapsel gör att Hiroko kan sova på nätterna

Nu får Hiroko och Sayaka sova nere i gästrummet. Det var enda stället där företaget kunde installera kärnvapenkapseln.
Nu får Hiroko och Sayaka sova nere i gästrummet. Det var enda stället där företaget kunde installera kärnvapenkapseln. Foto: Lars Lindqvist

Nordkoreas robotuppskjutningar och rädslan för en kärnvapenattack gjorde att Hiroko inte kunde sova på nätterna. Nu har hon en kapsel i gästrummet där hon och dottern kan ta skydd. Följ med in i kapseln i DN:s nya VR-upplevelse.

Åttaåriga Sayaka älskar att gunga, hennes mamma Hiroko hejar på. Vi befinner oss utanför Tokyo i Japan. Anledningen att vi träffas här är för att Hiroko vill visa oss något. Hon känner sig inte trygg här. Skälet är de provskjutningar av missiler som Nordkorea avfyrat över hennes land det senaste året. Där de bor finns inga skyddsrum. Husen har inte ens källare.

Den japanska staten har börja investera i ett missilförsvar men tills dess att det är färdigt så är den enda hjälpen ett varnings-sms som skickas till de personer som bor i områden där missiler kan passera. 

Nordkorea har mellan 20 och 60 kärnvapen i sin arsenal och tillräckligt mycket uran för att producera sex nya kärnvapenbomber om året. I vintras annonserade Nordkoreas militär att deras nyutvecklade långdistansrobot Hwasong-15 kan nå hela vägen till USA:s fastland. Men för att genomföra en kärnvapenattack mot USA måste Nordkorea ha kunskapen att krympa en kärnladdning så att den får plats i toppen av en missil. Den förmågan tros landet nu ha.

Ungefär en timme söderut från lekplatsen där vi träffar Hiroko och Sayaka ligger USA:s största militära marinbas utanför landets gräns, Atsugi. Basen är ett möjligt mål, tror Hiroko.

I slutet av 2017 hade hon inte sovit en bra natt på flera veckor. Anledningen var att flera stora högtider ägde rum i Nordkorea och Hiroko låg och oroade sig över att hon och hennes dotter skulle dö av en Nordkoreansk kärnvapenmissil. 

DN VR: Hirokos kärnvapenkapsel

Varje natt låg hon med mobilen intill sängen och lyssnade ifall det skulle komma ett varnings-sms. Ifall missilen var på väg var närmaste skyddsrum i dotterns skola flera kilometer bort och hur skulle de hinna dit i tid? 

Hiroko kollade runt vad andra gjorde för att skydda sina familjer och bestämde sig för att låta gräva en källare till sitt hus och bygga ett eget skyddsrum där. Men det blev alldeles för dyrt. Efter att ha sökt på nätet hittade hon ett företag som byggde kärnvapensäkra kapslar som gick att installera i hemmet. En sådan kapsel hade Hiroko råd med och det är den hon vill visa oss. Den står i familjens gästrum. 

Kapseln ska klara av att skydda henne och dottern om en kärnvapenexplosion detonerar mer än fem kilometer ifrån deras hem. Inne i kapseln har Hiroko mat och vatten till sig själv och Sayaka för en vecka. Hon visar upp olika sorters curryrätter, konserverat bröd, färdigt ris, muffins och Sayakas favoritmat: hamburgare. 

I det lilla utrymmet finns även en tv och AC men om strömmen går så fungerar bara luftreningen. Inuti kapseln har Hiroko även ordnat med radio, mängder av batterier och sovsäckar. På frågan om hon verkligen tror att hon och Sayaka skulle klara sig där inne vid en attack svarar Hiroko att hon iallafall kan sova om nätterna nu, sedan kapseln installerades i hennes hus.

I DN:s nya VR-upplevelse, som finns i appen DN.VR, kan du följa med hem till Hiroko och Sayaka – och uppleva känslan av att vara i den trånga kapseln.

Läs mer: Nordkorea vill diskutera kärnvapen med USA 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.