Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dna knyter RAF-terrorister till nytt rån

Foto: Bundeskriminalamt

Den tyska terrorgruppen Röda arméfraktionen upplöstes i slutet av 1990-talet. Nu knyter dna-spår tre exterrorister till ett rånöverfall mot en värdetransport utanför Bremen.

Det var i somras, på eftermiddagen den 6 juni, som tre personer överföll en penningtransport i Stuhr strax utanför Bremen i nordvästra Tyskland.

Hittills har spaningarna efter förövarna varit resultatlösa. Men polisen ska ha säkrat dna-spår i två bilar som rånarna använde. Och de genetiska fingeravtrycken tillhör tre personer som ända sedan 1990-talet söks som medlemmar i terrorgruppen Röda arméfraktionen, RAF (även kallad Baader-Meinhofgruppen), rapporterar det tyska public service-bolaget NDR.

Alla RAF-medlemmar som på 1970-, 80- och 90-talen greps och dömdes för terrordåden som då skakade Västtyskland (och i slutet det återförenade Tyskland) har suttit av sina straff och har släppts ur fängelset.

RAF förklarade i ett meddelande 1998 att gruppen upplösts.

Men Daniela Klette, i dag 58 år, Volker Staub, 57 år, och Burkhard Garweg, ålder okänd, är tre Baader-Meinhofmedlemmar i den sista RAF-generationen som aldrig har gripits utan fortsatt leva underjordiskt i över tjugo år.

Staub tros ha varit inblandad i flera dödliga attentat i slutet av 80- och början av 90-talet, bland annat mordet på Detlev Karsten Rohwedder, chef för den myndighet som privatiserade det östtyska näringslivet efter kommunismens fall, skriver tidningen Neue Osnabrücker Zeitung.

Både Staub, Klette och Garweg ska ha varit med vid ett attentat mot ett fängelse i delstaten Hessen 1993.

Polisen har redan en gång tidigare säkrat dna från de tre tidigare RAF-medlemmarna. Även den gången, i juli 1999, handlade det om ett rån mot en värdetransport. Då kom trion över motsvarande 5 miljoner kronor vid ett överfall i Duisburg i västra Tyskland.

Vid rånet utanför Bremen i somras flydde förövarna från platsen utan något byte efter att ha avlossat flera skott.

Men precis som i Duisburg var det tre rånare och de använde samma typ av vapen, två kalasjnikov och ett kraftigare militärt gevär.

Dessutom var tillvägagångssättet detsamma vid båda tillfällena — rånarna blockerade vägen för penningtransporten med en bil (i Bremen en VW-buss) och försvann från platsen i ett annat fordon. Flyktbilen vid rånet i somras, en Ford Focus, hittade polisen knappt tio bilminuter från brottsplatsen.

Och det är i bilarna som dna-spåren ska ha säkrats.

Även om det handlar om tidigare RAF-medlemmar tror experter inte att trion rånar för att finansiera nya terrordåd, utan för att man behöver pengar för sitt underjordiska liv, skriver NDR på sin hemsida.

Terroristexperten Butz Peters trodde efter rånet i Duisburg 1999 att rånbytet skulle användas som en sorts ”pensionsförsäkring för RAF-veteraner”.

Hur Daniela Klette, Volker Staub och Burkhard Harweg ser ut i dag är det ingen som vet. På den tyska polisens nätsajt finns trion med på listan över efterlysta personer. Bilderna på dem är från 1980-talet. Men varningen som polisen utfärdar är aktuell. ”Man kan utgå från att de eftersökta är beväpnade”, står det med röda bokstäver.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.