Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Dödade 27 och sin egen mamma

20-årige Adam Lanza dödade på fredagen totalt 27 personer, varav 20 barn, och tog sitt eget liv på en lågstadieskola i Newtown. Inledningsvis var flera uppgifter oklara och obekräftade, men nu är bilden av händelseförloppet tydligare.
 

På fredagsmorgonen klädde sig den av myndigheter identifierade Adam Lanza i Newtown, Connecticut i svart, och sköt sin mamma i ansiktet. Därefter lämnade han deras gemensamma hem med tre handeldvapen som mamman hade licens för och tog hennes bil till den närliggande skolan Sandy Hook Elementary där hon arbetat som lärarassistent.

Klockan var 9.41 när polisen larmades till platsen. Vem som slog larmet är inte känt, men skolans rektor hade med högtalarsystemet hunnit varna andra på skolan under det att Lanza börjat skjuta med två vapen, en Glock och en Sigsauer. Hans tredje vapen, en Bushmaster, låg kvar bak i mammans bil.

Dramatiken i skolan blev akut, men lärare har berättat hur de försökte hålla lugn min inför barnen samtidigt som de så snabbt som möjligt satte barnen i säkerhet bakom låsta dörrar.  Någon läste saga för sina förskolebarn medan skotten hördes. Enligt ett överlevande vittne ska Lanza inte ha sagt något under dådet.

Rektorn dödades, liksom skolans kurator och vaktmästare som också försökte varsko andra genom att springa i korridorerna med varningsrop. Lanza kunde döda ytterligare två vuxna och 18 barn mellan 5 och 10 år. Därefter tog han sitt liv och initialt rapporterades det felaktigt att hans fyra år äldre bror var gärningsmannen. Tre skadade barn fördes till sjukhus, men bara ett överlevde.

Totalt dog 28 personer av 20-åringens skott. Under fredagen rapporterade amerikanska medier att 20-åringens flickvän och en kompis saknades i närliggande New Jersey. Inga rapporter har hittills gjorts om huruvida de lokaliserats.

USA är skakat. Händelsen är landets näst värsta i sitt slag, efter massakern på Virginia Tech 2007, och den första masskjutningen på en amerikansk lågstadieskola. Obama höll ett känslosamt tal på fredagen, människor samlades på många håll i spontanmanifestationer till offrens minne och tysta minuter hölls före stora sportevenemang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.