Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Dödlig bilattack mot antifascistdemonstration

En person har dött och minst 19 personer har skadats, varav flera svårt, sedan en bilist körde rakt in i en demonstration med antifascister i Charlottesville i Virginia på lördagskvällen svensk tid. Då hade guvernören i delstaten redan infört undantagstillstånd sedan Vit makt-grupper, bärande nazistflaggor och sydstatsflaggor, drabbat samman med motdemonstranter tidigare under dagen.

Tidigare under helgen ska ytterligare två personer ha mist sina liv i oroligheterna i Charlottesville.

Bilder från Charlottesville visar hur de två grupperna tidigare på dagen drabbar samman på en gata och hur flera skadas när de sparkas sedan de fallit till marken. Många av Vit makt-demonstranterna var utrustade med hjälmar, sköldar och olika typer av tillhyggen. Några hade med sig pepparsprej.

Demonstrationen samlade flera grupper från extremhögern och gick under parollen ”Förena högern” och hade arrangerats som en protest mot ett beslut om att ta bort en staty av ledaren för sydstatsarmén general Robert E Lee (1807–1870).

Vid 20-tiden plöjde en bil rakt in i en grupp med motdemonstranter. Filmbilder från platsen visar hur en bilist i hög fart tar sats flera kvarter bort och sedan kör in bland människor på gatan för att träffa andra bilar bakifrån som också de plöjer in bland motdemonstranterna.

Därefter backar bilisten i hög fart därifrån med delar av kofångaren hängande. Andra filmer visar hur flera människor ligger på marken. Ett ögonvittne skriver: ”Jag såg precis hur en bil mejade ned dussintals med demonstranter. Väldigt svåra skador.”

– De bulldozade sig genom människor, de bara gasade på, säger ett ögonvittne.

På en annan film hörs en man skrika:

– Några rasistsvin körde rakt in i demonstrationståget, folk är väldigt svårt skadade.

Virginias guvernör, Terry McAuliffe (D), förklarade att sammanlagt tre personer mist sina liv i lördagens våldsamheter i Charlottesville.  

De hundratals Vit makt-deltagarna kom från nynazistiska grupper, medlemmar av Ku Klux Klan och medlemmar i olika Vit makt-grupper, skriver Washington Post. Alla grupper med en våldsam historia bakom sig. Några av deltagarna bar stora flaggor med den nazistiska svastikan. Många gjorde Hitlerhälsning. Andra bar tröjor med citat av Adolf Hitler, skriver CBS News. Många hade plakat från Donald Trumps presidentvalskampanj.

19 personer har skadats och minst en har mist sitt liv. Enligt nyhetsbyrån AP har bilföraren gripits. Ytterligare 15 personer skadades tidigare under dagen.

Lördagens demonstration föregicks av ett fackeltåg under fredagskvällen. Ett tåg som av flera har beskrivits som en påminnelse om Ku Klux Klans fackeltåg under 1900-talet. Nu  skanderade demonstranterna bland annat ”En nation, ett folk, stoppa invandringen” och ”Ni kommer inte att ersättta oss, judar (jews) kommer inte att ersätta oss”.

Den tidigare KKK-ledaren David Duke hänvisade till Donald Trump när han i en intervju förklarade varför han och de övriga Vit makt-demonstranterna var i Charlottesville med att han nu skulle ta tillbaka landet, något som Trump hade lovat under sin valkampanj.

– Vi ska uppfylla Donald Trumps löften och ta tillbaka landet. Detta är en vändpunkt, sa Duke.

Virginias guvernör Terry McAuliffe (D) utfärdade undantagstillstånd under dagen med hänvisning till våldet från Vit makt-demonstranternas sida: ”Jag är äcklad av det hat, den trångsynthet och det våld som dessa demonstranter har tagit med sig in i vår delstat under de senaste 24 timmarna”, sa McAuliffe i ett uttalande.

Nationalgardet och poliser i kravallutrustning försöker hålla de två grupperna ifrån varandra när mörkret snart börjar sänka sig över staden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.