Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodlig-vecka-pa-overbefolkat-mount-everest-kobildning-pa-toppen/

Världen

Dödlig vecka på ”överbefolkat” Mount Everest – köbildning på toppen

Bergsklättrare köar till toppen av Mount Everest på tisdagen. Sju personer har dött hittills denna vecka under sin strävan att nå världens högsta punkt. Foto: AFP

Sju personer har mist sina liv under vad som beskrivs som en svart vecka på världens högsta berg, Mount Everest.

Två indiska klättrare har dött under sin bestigning, rapporterar Nepals turismdepartement på fredagen. Samtidigt bekräftar expeditionsledare att en tredje person omkommit.

Dödsbeskeden följer torsdagens dystra rubriker, då två klättrare i 50-årsåldern dog. En av dem, en amerikan, kollapsade sedan han nått toppen, medan den andra, en indisk kvinna, omkom under sin väg ner då den tog för lång tid på grund av den köbildning som uppstått.

Ytterligare två bergsbestigare, en indisk man och en irländsk man, omkom på Everest under veckan som gått.

Det höga antalet dödsfall kan förklaras med att det under den gångna veckan varit trafikstockning på Mount Everest. Hundratals klättrare har köat i timmar för att nå toppen, och därigenom i större utsträckning än vanligt löpt risken att drabbas av exempelvis köldskador och höjdsjuka.

Mount Everest är världens högsta berg – 8.848 meter högt. Foto: Sarah Lai/AFP

Trycket på att få bestiga Mount Everest är i år rekordhögt, med det högsta antalet – 381 – utfärdade klättringstillstånd någonsin. Men det stora antalet klättrare ökar risken för olyckor och dödsfall när förrädiska väderförhållanden kan leda till att upp- och nedstigningsvägarna på berget begränsas och flaskhalsar uppstår.

Läs mer: Ensamma klättrare stoppas på Everest 

Röster har höjts för att Nepal bör begränsa tillträdet till berget, men tillstånden som kostar motsvarande drygt 105.000 kronor styck är en viktig inkomstkälla för landet.

Läs mer: Allt fler döda kroppar töar från på Mount Everest