Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/dodliga-protester-efter-kvinnobesok-i-tempel/

Världen

Dödliga protester efter kvinnobesök i tempel

Poliser vid Sabarimala-templet i Kerala.
Poliser vid Sabarimala-templet i Kerala. Foto: AFP

En person har dödats och minst 15 människor skadats under oroligheter runt om i den indiska delstaten Kerala, enligt polisen. Bakgrunden är det besök som två kvinnliga aktivister gjorde under skydd av polis vid det hinduiska templet Sabarimala tidigt på onsdagen.

Rätta artikel

Sedan Högsta domstolen i september hävde ett förbud för kvinnor i menstruerande ålder att besöka templet har konservativa hinduiska grupper lyckats hindra tidigare försök från kvinnorättsaktivister att besöka helgedomen.

När onsdagens besök blev känt bröt snart protester ut på flera platser i Kerala.

– Personen som dog deltog i (det hindunationalistiska) BJP:s demonstration i går (onsdag) och skadades när stenar kastades (mot demonstranterna), säger Pramod Kumar, talesperson för Keralapolisen, och tillägger att mannen senare avled av sina skador.

Polisen satte in tårgas, chockgranater och vattenkanoner för att försöka stoppa sammandrabbningar mellan framförallt konservativa grupper och anhängare till delstatens styrande vänsterorienterade partier. Polisen har fortsatt beredskap för oroligheter under torsdagen.

I tisdags bildade tiotusentals kvinnor en lång mänsklig kedja under parollen "kvinnornas mur" för att protestera mot de grupper som håller dem borta från templet. Delstatsregeringen i Kerala har ställt sig på deras sida, medan premiärminister Narendra Modis parti BJP motsatt sig Högsta domstolens beslut som man menar är ett angrepp på deras tro.

Ämnen i den här artikeln:

Indien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt